Kiakaszt a hőség? Ezt az 5 élelmiszert kerüld el messze, ha jót akarsz magadnak

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakaszt a hőség? Ezt az 5 élelmiszert kerüld el messze, ha jót akarsz magadnak

Ahogy nemrég hírt is adtunk róla, hétvégére berobban az országos hőség, az elkövetkezendő napokban akár 35-36 fora is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Ezért is különösen fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk és iszunk. A könnyű, hidratáló ételek és italok ugyanis elősegítik a jó közérzetet és a hőháztartás egyensúlyát. Lássuk akkor, milyen ételeket érdemes ilyenkor messze elkerülni, hogy könnyebben átvészelhessük a forró napokat.

A nyári hőség nemcsak a bőrünket és az energiaszintünket befolyásolja, hanem az étkezési szokásainkat is érdemes ilyenkor átgondolni. Egyes élelmiszerek ugyanis nemcsak kellemetlenséget okozhatnak, hanem még súlyosbíthatják is a hőérzetet. Összegyűjtöttük az öt legfontosabb élelmiszert, amit érdemes kerülni a forró napokon.

1. Zsíros, nehéz ételek: A hőségben a testünknek több energiára van szüksége a hőszabályozáshoz, és a zsíros, nehéz ételek emésztése tovább növeli ezt a terhet. Ezek az ételek megterhelhetik az emésztőrendszert, ami fáradtsághoz és rossz közérzethez vezethet. Kerüld a sült ételeket, a zsíros húsokat és a krémes szószokat.

2. Cukros üdítők: A cukros üdítők fogyasztása gyors vércukorszint-emelkedést okoz, amelyet gyors zuhanás követhet, ami szédülést és fáradtságot eredményezhet. Emellett a cukros italok nem hidratálnak megfelelően, és még inkább növelhetik a szomjúságot. A víz vagy a természetes gyümölcslevek sokkal jobb választásnak bizonyulnak.

3. Alkohol: Az alkohol dehidratál, ami a nyári hőségben különösen veszélyes lehet. Az alkohol fogyasztása emellett növeli a testhőmérsékletet, ami tovább fokozza a hőérzetet. Nyári estéken érdemes inkább mértékkel fogyasztani, és bőségesen pótolni a folyadékot.

4. Fűszeres ételek: A fűszeres ételek fokozzák az izzadást és a hőérzetet, mivel növelik a test belső hőmérsékletét. A chili, a bors és más erős fűszerek fogyasztása így különösen kellemetlen lehet forró napokon. Próbálj meg könnyedebb, enyhébb fűszerezésű ételeket választani.

5. Koffein: A kávé, a tea és az energiaitalok koffeintartalma serkenti a központi idegrendszert, ami dehidratációhoz vezethet. A koffein vízhajtó hatása miatt több folyadékot veszít a szervezet, ami a hőségben különösen kedvezőtlen hatással lehet. Válaszd inkább a koffeinmentes italokat vagy a zöld teát, amely kevésbé terheli meg a szervezetet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

táplálkozás

kánikula