Kocsiszekértől a mobilig: felújították a balatoni Postamúzeumot, mutatjuk, milyen lett

MTI   
  Megosztom
Kocsiszekértől a mobilig: felújították a balatoni Postamúzeumot, mutatjuk, milyen lett

A Magyar Postra Zrt. szeretné a birtokában lévő múzeumi kincset és gyűjteményt hozzáférhetővé tenni mindenki számára, ennek újabb lépcsőfoka a balatonszemesi Postamúzeum megújítása - mondta a cég elnök-vezérigazgatója a kiállítóhely ünnepélyes újranyitásán.


 

Balczó Barnabás kiemelte, hogy a 157 éves magyar cégnek dolgozó 21 ezer ember fontos része a társadalomnak.

A Magyar Posta Zrt. a Postakürt Alapítványával közösen hozta meg korábban a döntést, hogy a múzeumi kincseiket, szakgyűjteményüket nem engedik át az enyészetnek, hanem az egész ország számára hozzáférhetővé teszik

- fogalmazott.

E törekvés jegyében újították fel és nyitották meg az elmúlt években a nagyvázsonyi, a szabadkígyósi, az ópusztaszeri és a diósdi postamúzeumot. A szentendrei skanzen után nemrég adták át Hollókő megújult kiállítóhelyét, ahol egy 21. századi működő posta is található a múzeumi környezeteben

- tette hozzá.

A balatonszemesi Postamúzeumról az elnök-vezérigazgató elmondta, 62 éves múltra tekint vissza mint kiállítóhely. "Egy ilyen, a postai mobilitást bemutató múzeum a Balaton partján a gyerekekkel érkezők számára is komoly élmény, több mint egy bazári látványosság" - jegyezte meg. Holló Szilvia-Andrea, a Postamúzeum igazgatója arról beszélt, hogy régen nem a fürdőzésről, nyaralásról volt híres a Balaton, hanem tájékozódási pontnak számított, amelyet postaútvonalak öleltek körbe. Az északi útvonalak fontos állomása Nagyvázsony, a délinek Balatonszemes volt, amely egykor lóváltóállomásként működött.

A "Kocsiszekértől az elektromobilig - a postai szállítás története a középkortól napjainkig" című tárlat legnagyobb tárgya egy 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsi. A legújabb tárgy egy Kyburz elektromos tricikli, amilyeneket ma is használnak a kézbesítők, és amelyet ki is próbálhatják a látogatók.

A megnyitó végén Urbán Gyöngyi, a kiállítás kurátora tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

Címlapfotó, fotó: MTI/Vasvári Tamás

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

posta

postamúzeum