Itt a csúf igazság: kiderült, mennyi magyar engedheti meg magának a nyaralást

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a csúf igazság: kiderült, mennyi magyar engedheti meg magának a nyaralást

A Pénzcentrum friss felmérése alapján a magyarok jelentős része nem engedheti meg magának a pihenést. 

A kitöltők több mint 70 százaléka mondta, hogy a megnövekedett árak miatt olcsóbb úti célt válasz, kevesebbszer vagy egyáltalán nem utazik 2024-ben. A tavaly évet leginkább az infláció rengette meg, 2023. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, ez mostanra, azaz 2024 júniusára 3,7 %-ra szelídült.

Az is jól látszik nem reprezentatív kérdőíves felmérésből, hogy a megnövekedett árszínvonal befolyásolja az utazási szokásokat, a kitöltők több mint 70 százaléka mondta, hogy olcsóbb úti célt válasz, kevesebbszer vagy egyáltalán nem utazik 2024-ben.

A felmérés alapján a legtöbbet a 25 év alattiak utaznak: 31,67 százalékuk négy vagy több alkalommal, legkevesebbet a nyugdíjasok: 18,51 százalékuk egyszer sem. Lakóhely szerint vizsgálva a fővárosban élők nyilatkoztak úgy legnagyobb arányban, 24,38%, hogy négy vagy annál több alkalommal is mennek, második helyen a Pest vármegyeiek, harmadik helyen a Győr-Moson-Sopron vármegyeiek végeztek. Legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében: az ott élő emberek 22 százaléka egyszer sem jut el idén kikapcsolódni.

Foglalkozás szerint nézve, a vállalkozók azok, akik e legtöbbet mennek, a közmunkán lévők 44 százaléka pedig egyszer sem. Gyermekek száma szerint vizsgálva, azt látjuk, hogy akinek nincs, vagy legfeljebb 2 gyermeke van, ők nagyjából azonos százalékban nyilatkoztak úgy, hogy nem nyaralnak idén, akiknek viszont 3 vagy annál is több, ők magasabb arányban 18,3 százalékban. Viszont közülük mondták a legtöbben, közel 30 százalék, hogy 4 vagy több alkalommal is eljutnak idén valahová. A nagycsaládosok tehát a két végletet képviselik, vagy nem mennek sehová, tehát szerényebb anyagi körülmények között élnek, vagy többször utaznak, tehát azért vállaltak több gyermeket, mert megengedhetik maguknak.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

kutatás

felmérés

magyarok