Nemcsak a hőség, még ez is kínozza a magyarokat: hamarosan indul a parlagfű szezon

MTI   
  Megosztom
Nemcsak a hőség, még ez is kínozza a magyarokat: hamarosan indul a parlagfű szezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet.

Az NNGYK közleményében azt írta: az adatok alapján egyelőre még csak elvétve található parlagfűpollen a levegőmintákban, a jövő hét végén azonban már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Az erre érzékenyek ekkor már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szemviszketést, könnyezést. A tünetek megelőzése, erősségének mérséklése megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel elérhető.

Az allergiások számára nagy segítséget nyújt a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképes előrejelzése, melynek nyomon követesével könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve ez alapján az utazásaikat is körültekintőbben tervezhetik. A környező országokra kiterjedő előrejelzést a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren lehet követni.

A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, így csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények virágporának mennyiségét, ami egyben a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége is.

A lakosságtól azt kérik, az általuk észlelt parlagfüves területeket mielőbb jelezzék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

parlagfű

szezon

alergia