Könnyen kórházzal végződhet a strandolás: kíméletlen kórokozók leselkednek a nyaralókra

HelloVidék   
  Megosztom
Könnyen kórházzal végződhet a strandolás: kíméletlen kórokozók leselkednek a nyaralókra

Egész nyáron, de kifejezetten a hőhullám ideje alatt sokan választják a strandolást. Legyen szó fürdőkről vagy természetes vizekről, nehéz szabad helyet találni vízközelben. A nagy melegben és strandolás közben érdemes odafigyelnünk egészségünkre: fontos ilyenkor a folyamatos folyadékpótlás, a káros UV sugarak, valamint a napszúrás elleni védelem is. Vannak azonban olyan láthatatlan veszélyforrások, amik ellen nem ilyen egyszerű a védekezés: a nem megfelelően karban tartott vizekben olyan baktériumok és kémiai anyagok lehetnek, amik komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Farkas Bencét, a SYNLAB környezetanalitikai üzletágvezetőjét arról számolt be, hogy honnan tudhatjuk, hogy fürdőzésre alkalmas egy strand vize, és mire figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a fertőzéseket.

A látogatók egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a vizek minőségének folyamatos ellenőrzése. A laboratórium mérései során mikrobiológiai és kémiai paraméterek ellenőrzésére kerül sor, melyek információt adnak a fürdővíz állapotával, szennyezettségével kapcsolatban. A vizsgált paraméterek közé tartozik pl. az E.coli, Enterococcus vagy a Legionella baktérium, illetve többek között a víz pH-ját, maradék fertőtlenítőszer (legtöbbször klór) tartalmát és egyéb kémiai összetevőit is mérik.

Bizonyos betegségek nyáron még kockázatosabbak

Strandok, fürdők esetében a vizsgálatok elvégzéséről az üzemeltetők gondoskodnak, viszont a saját, otthoni medencék esetében sem szabad elfeledkezni a víz minőségének ellenőrzéséről, ugyanis a nem megfelelő vízkezelés bőr- és szemirritációt okozhat és egészségügyi kockázatot jelenthetnek a vízben lévő mikroorganizmusok is. Egyes baktériumok, például a Pseudomonas aeruginosa jelenléte egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotban súlyos fertőzést okozhat. A pálcika alakú baktérium sebeket, szőrtüsző- és bőrfertőzéseket, a külső és belső fül enyhe, esetekben igen súlyos fertőzését okozhatja.

Nem megfelelő értékek esetén beavatkozás szükséges az üzemeltető részéről. Fertőtlenítéssel, a vízkezelőszer adagolásának megváltoztatásával, a medence leeresztésével és tápvízzel való vízpótlással helyreállíthatók az értékek. Ezt követően ismételt vizsgálat szükséges annak érdekében, hogy meggyőződjünk róla, a víz paraméterei megfelelnek az előírásnak

– teszi hozzá Farkas Bence.

A magán medencék még nagyobb veszélyt rejthetnek

Saját beépített vagy merev falú medencék esetében javasolt rendszeres időközönként, a szezonban legalább egyszer akkreditált vízvizsgálatot végeztetni. Azonban, hogy hosszútávon megőrizzük a medence vizének tisztaságát, ajánlott bizonyos szabályokat követni. Minden esetben tartsuk be a gyártó előírásait, különös tekintettel a fertőtlenítőszer adagolására, szűrők cseréjére vonatkozóan. Továbbá sokat tehetünk a személyes higiénia betartásával a víz minőségének megőrzésében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

laboratórium

betegségek

életmód

egészség

fertőzés

strandolás