Megvan a megoldás? Ezért van több sikló a Balatonnál

HelloVidék   
  Megosztom
Megvan a megoldás? Ezért van több sikló a Balatonnál

Az emberi tevékenységek miatt csökken a biodiverzitás, mégis vannak olyan állatok, amelyek kedvelik a városias környezetet, hiszen nagyobb számban fordulnak elő például a Balaton partján.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) kutatói a mesterséges tóparti élőhelyek hatását vizsgálták a kockássikló-populációk méretére és meglepő eredményt kaptak.

A növekvő emberi populáció az urbanizált területek növekedését jelenti, ami a növény- és állatvilág számára ismeretlen, új élőhelyeket kínál. A HUN-REN BLKI kutatói szerint a hüllők hanyatlásának globális trendje miatt sürgősen meg kell vizsgálni a rájuk ható tényezőket, hiszen a változó testhőmérsékletű élőlények rendkívül érzékenyek a környezeti változásokra, így a hőmérséklet-változásra, táplálékforrásra.

Összesen 25 helyszínen jelöltek ki 250 méter hosszú mintavételi helyeket a partvonalon, kikötőkben és sétányokon. Azt is vizsgálták, hogy a tavat körülölelő főutak (7-es és 71-es út) közelsége és a városok mérete milyen hatással van a siklók egyedszámára.

Kiderült, hogy a városi területek mérete, az úthálózat, a főutak közelsége és a mesterséges kőszórás területe miatt több a kockás sikló a Balaton-parti helyeken. A tudósok úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy az ember által létrehozott mesterséges felületek, például a bazalt hullámtörők között biztonságosabb helyeket találnak a kígyók a ragadozók elől, miközben több és jobb táplálékhoz jutnak, ami pozitívan hat a túlélésükre és a szaporodásukra.

Egy korábbi tanulmány viszont arra mutatott rá, hogy minél nagyobb egy tópart kikötő, annál rosszabb állapotban vannak, az ottani egyedek. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy ahol több a hajó és a turista, ott nagyobb a szennyezés és több a zavaró tényező is. Vagyis a városias környezet negatívan is hat a siklók egyedfejlődésére és kondíciójára, ami a populáció állapotromlásához vezethet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

balaton

hüllő

sikló