Nem is gondolnád, mi mindenre jó: 5+1 tuti tea, amivel megúszhatod a betegséget

HelloVidék   
  Megosztom
Nem is gondolnád, mi mindenre jó: 5+1 tuti tea, amivel megúszhatod a betegséget

Az ázsiai gyökerekkel rendelkező tea már régóta a mindennapjaink szerves része, egy olyan ital, amely végigkíséri életünket. Manapság se szeri se száma a különböző teafajtáknak, de joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi a különbség az egyes típusok között. Kevesen tudják, de a legtőbb teafajták ugyanabból a növényből származnak. Na de mégis mi a különbség az egyes típusok között? Ennek jártunk utána.

A legnagyobb különbség sok teafajta között az az idő, ameddig a leszedett tealevelek oxidálódnak a szárítás előtt. Az oxidáció (másnéven fermentáció) egy természetes folyamat, mely megváltoztatja a tealevél színét, és ízét. Elindításához a friss tealeveleket feltekerik (kézzel, vagy gépek segítségével), hogy a felszíne megrepedjen, és az oxigén reakcióba léphessen a növény enzimjeivel. A fekete teák teljesen fermentáltak, az oolong teák részlegesen, míg a zöld és fehér teák egyáltalán nem. Általánosságban véve, minél kevésbé oxidált egy levél, annál lágyabb lesz az íze és az aromája.

A HelloVidék most annak járt utána, hogy megnézze az egyes teafajtákat, és röviden elmagyarázza, hogy mi teszi őket egyedivé. Lássuk őket!

Fekete tea

A fekete teák Camellia sinensisből készülnek, amely a gyógynövényfajtákon kívül minden más teának is az alapja. A Camellia sinensis kereskedelmi termesztésének nagy része Ázsiában zajlik, és Kínából származik. A fekete tea a legrégebben ismert fajta, rengetegen fogyasztják.

Egy csésze fekete tea elősegítheti a szív egészséges működését, a flavonoidok jelenlétének köszönhetően. A Koffeintartalom miat jobb, ha lefekvés előtt kerüljük a fogyasztását, és csak reggelinél, vagy ebédnél vesszük magunkhoz. már elfogyaszt egy csészével korábban a nap folyamán, például reggelivel vagy ebéddel. Ugyanakkor mivel a fekete teában viszonylag alacsony a koffein mennyisége, sok embernél ez nem okoz problémát.

  • Főzési idő: 3-5 percig
  • Főzési hőmérséklet: 100 ℃
  • Koffeintartalom: 40-60 milligramm csészénként

Zöld tea

Ha szeretné élvezni a Camellia sinensis növény tiszta, ízét, akkor remek választás lehet a zöld tea. A készítése során a friss hajtások leszedését követően hőkezeléssel állítják meg a levelek barnulását, oxidálását. A fajtától függően a zöld tea íze lehet növényi, virágos, tiszta stb.

Egy csésze zöld tea általában nagy százalékban tartalmaz polifenolokat – olyan antioxidáns vegyületeket, amelyek megvédik a szervezetet a betegségektől. Koffeinben gazdagabb teatípus, de tudni kell, hogy teljesen másképpen hat, mint a kávéban lévő koffein. Más anyagok és vitaminokat is tartalmaz. Nyugtató hatású, a zöld tea tökéletes ital reggel és kora délután.

  • Főzési idő:1-3 percig
  • Főzési hőmérséklet: 76-82 ℃
  • Koffeintartalom: 30-50 milligramm csészénként

Oolong tea

Ha valami igazán különlegeset szeretnénk inni, akkor jó választás lehet az oolong tea, amely legjobb módja a fekete és a zöld tea keresztezésének. Míg a fekete tea teljesen oxidálódik, a zöld tea pedig alig, addig az oolong tea valahol középen helyezkedik el. Az oolong teák 12-80% között oxidáltak, a különböző oxidációs mérték miatt a teákat zöld oolongnak vagy fekete oolongnak is nevezik.

A népszerű tea támogatja a bélrendszer egészségét és segít a gyulladások leküzdésében. Az oolong tea rendszeres fogyasztása védi a szívet, és gátolja a keringési rendellenességek kialakulását is. Akárcsak a zöld teában, az oolongban is vannak katekinek, amelyek zsírégető, illetve anyagcsere-serkentő hatásúak.

  • Főzési idő: 5 perc
  • Főzési hőmérséklet: 90 ℃
  • Koffeintartalom: változó

Fehér tea

A fehér tea előállításához a Camellia sinensis leveleit még jóval azelőtt gyűjtik be, hogy azok teljesen kinyílnának, amikor a fiatal bimbók még világos fehér szőrréteggel rendelkeznek. A Fehér tea esetében a szedést követően a leveleket vékony rétegben kiterítik szűrt napfényre, vagy egy szellős szobába, és hagyják fonnyadni, majd esetenként röviden szárítják.

A tea Flavonoid tartalma a legmagasabb minden teatípus között, jelentős antioxidáns, antiallergén, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Minimális tartalmaz egy kevés koffeint, de jóval alacsonyabb, mint sok más fajta. A benne található antioxidánsok és vitaminok, mint a C-vitamin, erősítik az immunrendszert, segítve a szervezetet a betegségekkel szemben. A fehér tea rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és javíthatja a szív- és érrendszer egészségét.

  • Főzési idő: 1-5 perc
  • Főzési hőmérséklet: 79-82 ℃
  • Koffeintartalom: 15-30 milligramm csészénként

Gyógyteák

A gyógyteák használata szinte egyidős az emberiséggel, hiszen elődeink is tudták, hogy fűben-fában orvosság van. Maga a gyógytea forró vízzel felöntött gyógynövényekből álló ital. A borsmenta, a gyömbér és a kamilla teák népszerű példái a gyógynövényes főzeteknek. Általánosságban elmondható, hogy a gyógyteák koffeinmentesek, és mindegyik fajtának megvannak a maga egészségügyi előnyei.

  • Főzési idő: 3-5 perc
  • Főzési hőmérséklet:100 ℃
  • Koffeintartalom: Koffeinmentes

Chai tea

A Chai tea mint gazdag és aromás teakeverék az ideális választás a fűszerek és fekete tea szerelmeseinek. A Chai tea egy izgalmas utazás a keleti fűszerkultúrába, amely melegséget és kényeztetést nyújt minden kortyban.

A chai tea a fekete teához hasonló pozitív egészségügyi hatásokkal bír, és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást. A chai tea jó zárása lehet egy hosszú fáradt napnak, mert az illata és íze segíthet ellazulni.

  • Főzési idő: 2-4 perc
  • Főzési hőmérséklet: 93 - 100 ℃
  • Koffeintartalom: 40-60 milligramm csészénként

Forrás: Realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

tea

ízesítés

fekete tea

zöld tea