Ez brutális: repülő csótányok lepték el a miskolci lakótelepet

HelloVidék   
  Megosztom
Ez brutális: repülő csótányok lepték el a miskolci lakótelepet

 

Újabb rovarok borzolják a kedélyeket az Avason, ugyanis többen autók, az utcán, de még az ablakaikon is megszólalásig a konyhai csótányhoz hasonló rovarokkal találkoztak az elmúlt napokban. A szakértő szerint azonban ezek az erdei csótányok, amelyek kisebbek és kerekebb testűek, mint a házi csótányok - írta a Boon.hu

A miskolci lakótelepen élők közül többen azt is mondták, hogy a rovar repülni is tud. A Boon megkereste az esettel kapcsolatban Kiss János bogármérnököt, aki elmondta, hogy nem egy újfajta rovarral van dolguk az embereknek.

Az erdei csótány sokkal kisebb, mint a németcsótány és kerekebb a teste is

– közölte a szakember. Arra is rámutatott: amint közelít felé az ember a rovar elmenekül és a többi társával ellentétben repülni is képes, és a katicabogárhoz hasonlóan hártyaszerű szárnyával repül. Azt is közölte, hogy legfőképpen a páradús környezetet kedveli és a háztartásokat nem keresi, hanem az erdős, fás, ligetes környezetet.

A lényeg, nem házicsótány

Ezek az apró, többnyire ártalmatlan rovarok korábban kizárólag erdős területeken éltek, azonban az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel lakóházak közelében is. Az erdei csótány egy olyan rovarfaj, amely az őshonos európai csótányok közé tartozik. Ezek az apró, világosbarnás színű rovarok nem összetévesztendők a közismert házi csótányokkal, amelyek inkább a lakott területeken, épületekben fordulnak elő, és hírhedtek kártételükről, valamint egészségügyi kockázataikról. Az erdei csótány főként nedves, avarral borított erdőkben található meg, ahol elhalt növényi anyagokkal táplálkozik. Testük jellemzően kisebb, 1-1,5 cm hosszú, és jóval kevésbé fényes, mint házi rokonaiké.

A különbség nem csak megjelenésükben, de életmódjukban is jelentős. Az erdei csótányok nem kedvelik a beltéri környezetet, és nem is keresik az emberi táplálékforrásokat. Ezért, amikor egy-egy példány mégis a városokban vagy lakóházak körül tűnik fel, sokkal inkább a környezeti változások eredményeként tekinthetünk rájuk, semmint invazív fajként. Egyes szakértők szerint az erdőterületek visszaszorulása, az egyre növekvő urbanizáció és a globális felmelegedés mind hozzájárulhatott ahhoz, hogy az erdei csótányok új élőhelyek után nézzenek.

A szellőztetés és a rendszeres takarítás pedig biztosítja, hogy ezek a rovarok ne találják vonzónak otthonainkat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csótány

aggodalom