Ez igen, megcsinálta: a zalai extrém sportoló körbeúszta a Manhattan-szigetet + Fotók

HelloVidék   
  Megosztom
Ez igen, megcsinálta: a zalai extrém sportoló körbeúszta a Manhattan-szigetet + Fotók

Mányoki Attila, az egerszegi sportember sikeresen teljesítette a Manhattan-sziget körbeúszását, így teljesítette a Triple Crown sorozat utolsó állomását is. Az egerszegi hosszútávúszó 8 óra 2 perc alatt tette meg a 48,5 km-es távot.


 


 

A zalaegerszegi sportember saját Facebook-oldalán így számolt be a különleges sporteseményről:

"Tegnap este sikeresen teljesítettem a Manhattan sziget körüli úszást. 8 óra 2 perc alatt tudtam körbeérni a közel 50km-es távon. Az előzetes számítások szerint 7 óra 55 percet számoltak számomra és nekem is az volt az egyik célom, hogy 8 órán belül tudjak célba érni.

9 óra magasságában hajóztunk ki a starthelyhez, de meg kellett várni, míg az ausztrál versenyző elindult. 10-15 perccel utána engedték, hogy én is megkezdjem az úszást. A víz meleg volt, sós, de a folyó miatt zavaros, szinte a kezemet már nem láttam.

A startot követően próbáltam megtalálni azt a ritmust, sebességet, amit tudok a végéig tartani. Már az első tempók után éreztem, hogy jól forog a kezem és éreztem az erőt a húzásaimban. Az előzetes itinerhez képest már jóval hamarabb sikerült befognom az ausztrál versenyzőt.

A második órában voltunk, amikor jelezték a csapatomnak, hogy egy nagy teherhajó érkezik és mivel a folyó egy szűkebb szakaszán voltunk, ezért teljesen le kellett húzodni a sziklákhoz. Végül megállítottak minket amikor mellettünk vonult el a hajó. Ez azt jelentette, hogy egy helyben "tempóztam", a hajót, a kajakot természetesen nem érinthettem meg.

Szerencsére ez nem zökkentett ki az addigi ritmusból és nagyon gyorsan beálltam az addigi sebességre.

Jól fogytak a hidak a fejem felett és semmi negatív információ sem jött a szervezetemtől. Az itiner szerinti támpontokhoz képest folyamatosan javult az eredményem. A Columbia Egyetem jelénél tudtam, hogy percek múlva becsatlakozom a Hudson folyóba. Amikor a 6. órában tervezett frissítést is megkaptam, már mögöttem volt az utolsó híd is. A George Washington híd után már csak a célba vezető szakasz volt hátra, ami még hosszú.

A folyó felső szakaszán gyorsan tudtam haladni, mert nem volt semmi zavaró tényező. Közeledve a Central Park magasságába, jelezték felénk, hogy egy óceánjáró hajó fog kifutni és ezért lassítani kell vagy át kell vágni a Hudson folyón a Jersey oldalra. Nem akartam várni, ezért megindultunk a folyó túloldala felé.

Menet közben jelzett a parti őrség, hogy ők nem komfortosak ezzel az iránnyal és inkább menjek vissza az eredeti útvonalon és lassítsak. Mivel folyamatosan közeledtem a folyó sodrásával az óceánjáró felé, ezért végül beirányítottak a szomszédos dokkba, ahol nincs áramlat, hogy ott várakozzak, azaz körözzek, amíg a hajó biztonságos távolságba nem lesz tőlünk. Ezzel sok időt, legalább fél órát veszítettem.

Amikor folytathattam az eredeti útvonalon az úszást, elvesztettem a ritmust, kissé le is merevedtem. Ettől a szakasztól viszont nagyon intenzív komp és hajó forgalom volt, ami nagyon csapkodóvá alakítja a folyó felszínét. Az utolsó 6-7 km emiatt nagyon nehéz volt. Végül az utolsó pár száz méter lett könnyebb, amikor a célhoz kellett úsznom.

A két kényszerű ”megállás” miatt sok időt veszítettem, de ez egy ilyen környezetben előfordulhat. A körülmények ellenére is 8 óra 2 perc alatt értem körbe. Összességében elégedett voltam, mert mindent kiadtam magamból és egy jó időt tudtam úszni a körülmények ellenére is. Az, hogy az itiner szerinti időn folyamatosan javítottam (az óceánjáró hajóig), jelezte az erőkifejtésem mértékét.

A legfontosabb célt elértem. Becsülettel megcsinálni a világ második legöregebb versenyét, mely 1915 óta megy. A versenytáv szerint, pedig ez volt az első igazán hosszú verseny. Örülök, hogy ezen az ikonikus és történelmi versenyen részt vehettem, valamint képviselhettem hazámat.

Ezzel az eredménnyel együtt egyben a Triple Crown sorozat is megvan. Ez az úszósport legrégebbi sorozata, a három ikonikus helyszín teljesítését jelenti. (La Manche csatorna, Catalina csatorna, Manhattan körbeúszás)

Ezúton köszönöm kedves barátaimnak a segítségüket! Elizabeth Fry végig a kajakkal irányított és frissített és Juliet Kadlecek pedig a hajóban végezte a munkát!"

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sport

mányoki attila