Nem semmi mérkőzések lesznek Szegeden: matekolimpiát rendeznek vasárnap

MTI   
  Megosztom
Nem semmi mérkőzések lesznek Szegeden: matekolimpiát rendeznek vasárnap

Vasárnap rendezik meg az idei Közép-európai Matematikai Olimpiát (Middle European Mathematical Olympiad, MEMO) Szegeden, a nemzetközi versenyben tíz ország között Magyarország csapata is szerepel - közölte a versenynek helyszínt adó Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pénteken az MTI-vel.


 

Azt írták, a Bolyai János Matematikai Társulat az SZTE Bolyai Intézetével közösen rendezi meg a matematikai olimpiát. A MEMO-n Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc és Magyarország csapata vesz részt.

Kiemelték: a verseny célja idén is az, hogy a középiskolások nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, és ezáltal versenyutánpótlást neveljenek a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára (International Mathematical Olympiad, IMO).

A MEMO lebonyolításának menete ugyanaz, mint a nemzetközi diákolimpiáé: az országok hat-hat fős csapattal, két-két felkészítővel nevezhetnek. Két 5-5 órás versenynap lesz: az első napon a diákok egyénileg dolgoznak, a másodikon pedig csapatban oldják meg a kitűzött feladatokat - ismertette az egyetem.

Hozzátették: az idei magyar csapatnak egy szegedi diák is tagja, Víg Zalán, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizedikes tanulója.

A tájékoztatás szerint a verseny feladatait jellemzően az algebra, a kombinatorika, a geometria és a számelmélet területéről választják ki. Az egyéni versenyen a diákok mindegyik területről egy-egy feladatot kapnak, a csapatverseny tesztje pedig nyolc problémából áll.

A szegedi rendezvényre mintegy 140 diákot várnak. A verseny megnyitóját az SZTE Bolyai Intézet Bolyai-termében tartják, a két versenynapot, valamint a kísérő workshopokat és a felkészülési programokat pedig az intézet különböző tantermeiben rendezik meg. A díjkiosztó záróünnepség helyszíne a szegedi városháza lesz augusztus 29-én 17 órától.

A Közép-európai Matematikai Olimpia az 1978-tól megrendezett Osztrák-lengyel Matematikai Versenyből alakult meg 2007-ben. Magyarország egy évvel később csatlakozott, és azóta minden évben küld csapatot a versenyre. Az összesített éremtáblázaton a magyar középiskolások Lengyelország után a második helyen állnak - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

matematika

olimpia

szeged