Medúzákat láttak egy borsodi tóba: le is videózták a csodát a szemfüles búvárok

HelloVidék   
  Megosztom
Medúzákat láttak egy  borsodi tóba: le is videózták a csodát a szemfüles búvárok

Nem kell a tengerhez mennünk, elég csak a nyéki tavak környékére a Debreczeni-tóhoz, hogy medúzát láthassunk – írta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

Golej Szabolcs búvároktatót, a Neptun Búvár Klub vezetőjét is meglepte a látvány, mikor először meglátta ezeket a vízi élőlényeket ilyen nagy számban, mert bevallása szerint nagyon régen, valamikor a kilencvenes évek végén találkozott velük utoljára - számolt be róla a megyei lap.

A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása az 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget, 26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van. Azt is tudni lehet, hogy az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizet szeretik, a felvételen ez nem látszik, mert az üledéket felkavarták a búvárok, de ennek ellenére a víz minősége nagyon jó lehet

- tette hozzá Golej Szabolcs.

Elképzelhető, tette hozzá a szakember, hogy az elkövetkezendő években egyre több helyen meg fognak jelenni a medúzák, ugyanis a hazai vizek minősége általában kiváló és a nyári csúcshőmérsékletek pedig évről évre rekordokat döntenek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

búvár

medúza