Nagyon nem mindegy, mikor iszod az első kávéd! Fogadjunk, hogy te is rosszul csinálod

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, mikor iszod az első kávéd! Fogadjunk, hogy te is rosszul csinálod

Sokan támaszkodnak a reggeli kávéra, hogy könnyebb legyen az ébredés, el tudják indítani a napot. De tudtad, hogy van jobb alkalom a kávéfogyasztásra, mint a reggeli órák, hogy a legjobb hatást érd el vele? Mutatjuk, mikor érdemes kávét inni a nap folyamán és miért.

Egy csésze kávé a reggeli rutin elengedhetetlen kelléke. Sokan izgatottan várják az energia és a folyékony önbizalom lökését, amit egy gőzölgő csésze adhat a nap elején. Nem meglepő így a A National Coffee Association 2022-es felmérése sem, amiből kiderült, hogy világszerte nőtt a kávéfogyasztás, és még a kávé ellátási láncával kapcsolatos problémák közepette is hajlandók az emberek több pénzt kiadni a kávéra.

A FurtuneWell cikkében írnak arról, hogy Andrew Huberman kutató szerint van jobb alkalom az első kávé elfogyasztására, mint az, hogy egyből ébredés után nyúlunk a kedvenc bögrénk után. Éppen ezért arra ösztönzi az embereket, hogy ébredés után várjanak 90 percet, de a legjobb, ha két óra eltelik az ébredés és a reggeli első kávé között, hiszen így optimalizálhatják a fizikai és szellemi teljesítményüket.

Ahogy Huberman mondja, az adenozin, az a vegyi anyag, amelytől az emberek fáradtnak és kevésbé ébernek érzik magukat, ez felébredésünk után felhalmozódik. Ezért az adenozint blokkoló koffein fogyasztása valamivel később reggel hatékonyabb lesz, és segít az embereknek ébernek maradni a délutáni órákban is.

Átlagosan a koffein egy csésze kávéban a fogyasztás után körülbelül 30 perc-egy óra múlva lép fel. Ez azonban az egyéntől, a genetikájától függ, és attól, hogy evett-e előtte vagy sem. Egyeseknél a hatás 10-15 perccel a fogyasztás után jelentkezik, míg másoknak néhány óráig tarthat.

Mi befolyásolhatja még a kávé hatását?

A koffein hatásának intenzitása a napszaktól függhet, mivel a szervezet cirkadián ritmusa, vagy a test természetes órája jelzi, hogy mikor kell elaludni és felkelni. A szervezet kortizolszintje, az úgynevezett stresszhormon, amely segít az ébrenlétben, körülbelül 30-45 perccel az ébredés után megemelkedik,

- mondja Julia Zumpano, a Cleveland Clinic Center for Human Nutrition regisztrált dietetikusa.

Ha reggel elsőként kávét fogyasztunk, akkor intenzívebb reakciót válthat ki, mert a szervezet természetes éber reakcióján felül érzi a hatását. Míg egyeseknek szükségük lehet erre az extra lökésre, mások érezhetik a kávé kellemetlenebb mellékhatásait, például remegést, emelkedett pulzusszámot és szédülést az idegrendszerre gyakorolt ​​serkentő hatások miatt, amelyek blokkolják az adenozint.

Mindenki volt már azon a ponton, amikor azt érezte, hogy szinte kiesik a szeme a fáradtságtól, idegesnek és dekoncentráltnak érezte magát. Ez emeli a szorongás szintjét is. Ideális esetben, ha tudunk várni egy-két órát ébredés után, hogy a kortizolszint megemelkedjen, majd pár óra múlva magától elkezdjen visszaesni, akkor ez lenne a legjobb alkalom a kávézásra. Ez is összhangban van Huberman megközelítésével, és segíthet az éberség érzésének meghosszabbításában kora délutánig, amikor sokan szembesülnek a rettegett déli fáradtsággal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávé

kávéfogyasztás

kávévásárlás

kávé jótékony hatása

reggeli kávé