Benyújtották a számlát a pusztító viharok: de ki fizeti meg nekünk a kidőlt fa által okozott autókárt?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Benyújtották a számlát a pusztító viharok: de ki fizeti meg nekünk a kidőlt fa által okozott autókárt?

Az elmúlt napok katasztrofális időjárása országszerte komoly károkat okozott. De ki fizeti a kidőlt fa által okozott autókárt, pláne, ha az utcán, vagy közterületen parkoltunk? Szombathelyen az önkormányzat most vállalja a felelősséget  – online lehet intézni a kártérítést - de hozzuk az általános tudnivalókat is!

Az elmúlt napok mérlege: leszakadt vezetékek, kidőlt fák és megrongálódott autók százai – országszerte 1874 esetben riasztották a tűzoltókat. Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint csak elmúlt hét pénteken 151, szombaton 172 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharos időjárás miatt. Vasárnap délelőtt pedig csaknem 300 helyszínen avatkoztak be a tűzoltók részben a szombat esti károk miatt, részben vasárnapi bekövetkezett újabb esetekhez riasztották őket.

Ahogy a katasztrófavédők elmondták, a legtöbb bejelentés utakra, házakra, autókra, elektromos vezetékekre dőlt fák miatt érkezett. Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyékben volt szükség a legtöbb tűzoltói beavatkozásra:

  • Budapesten a XIII. kerületben a Rokolya utcában parkoló autókra és az úttestre dőlt egy fa, amelyet a tűzoltók láncfűrésszel daraboltak fel majd távolították el. Szintén Budapesten, a VII. kerületben a Garay utcában több cserép is leesett egy háztetőről, amelyek a ház előtt álló autókra hullottak.
  • Győrött szintén fa dőlt egy autóra.
  • Mosonmagyaróváron és Kőszegen is leszakadt egy-egy villanyvezeték, amelyek szikráztak.
  • Balatonbogláron, Balatonlellén, Siófokon, Győrött, Pókaszepetken, Budapest XIV. kerületében, Városlődön, Pásztoriban, Fonyódon, Csényén, Orfűn, Vassurányban, Csepregen elektromos, vagy távközlési vezetékre dőltek fák, helyenként el is szakítva azokat.
  • Répcelakon, Piliscsabán, és Pápán is családi házakra dőltek az erős szélben kidőlt fák.
  • Az utakra, vasúti sínekre, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőlt fák mellett sok közúti balesethez riasztották a tűzoltókat.
  • A letört faágak, kidőlt fák fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben.

De ki téríti meg a keletkezett kár költségét?

Elsőre úgy tűnhet, hogy a kártérítési felelősséget könnyű megállapítani. Casco híján attól követelhetünk kártérítést, akinek a telkén állt a fa. Ezt jobb esetben a károkozó ingatlan tulajdonosi felelősségbiztosításának terhére tehetjük meg (ilyen biztosítás ma már sok lakásbiztosítás részét képezi). Ilyen biztosítás híján azonban csakis a polgári jog alapján tudunk eljárni, ha kártérítésre tartunk igényt – magyarázta az UNION kommunikációs igazgatója, Maják Viktor.

A kárigény jogossága azonban korántsem egyértelmű. Ilyen esetekben két tényezőt vizsgálnak:

  • egyrészt azt, hogy a fa kezeléséért felelős személy vagy szervezet (közterület esetében legtöbbször az önkormányzat) a fát illetően a megfelelő és szükséges gondossággal járt-e el.
  • Másrészt pedig a fakidőlést vagy ágtörést okozó vihar során fellépő szél erősségének a mértékét.

Ha a fa bizonyíthatóan beteg, korhadt volt, és a tulajdonosa vagy kezelője nem ápolta megfelelően, akkor fennáll a kártérítési kötelezettség. Az ilyen esetek azonban ritkán egyértelműek, így a szakértők is gyakran megosztott felelősséget állapítanak meg.

Amennyiben azonban a fa egészséges, a viharban pedig a szél sebessége 54 km/órát meghaladó volt, vis maior helyzet áll fenn, vagyis a kárért senki nem felelős Ilyen esetben kizárólag a casco-biztosításra számíthatunk

– hívja fel a figyelmet a biztosító.

Mi van, ha közterületen dől ki a fa?

Közterületen bekövetkező fakidőlés esetén sokszor igen nehéz behajtani a jogos kárt is az önkormányzattól vagy a közút kezelőjétől. Ilyenkor legtöbbször hosszadalmas szakértői vizsgálatokra számíthatunk, megegyezés hiányában pedig csak a polgári peres út marad.

Amennyiben azonban már előzetesen kidőlt fának vagy leszakadt ágnak megyünk neki, az egyszerű figyelmetlenségnek minősül, vagyis szintén nem mások felelősségi kártérítésére, hanem csakis a saját cascónkra számíthatunk.

Szombathelyen az önkormányzat most megtéríti a viharkárokat

Szombathelyen elébe mentek a hosszadalmas szakértői vizsgálatoknak – közölte Facebook oldalán a város egyik képviselője, dr. Czeglédy Csaba. Ahogy írta, többen keresték meg hogy aznap éjjel, hajnalban letört, leszakadt ágak kárt tettek a parkolókban álló autókban. Hozzátette, a gépjárművekben okozott kárt az önkormányzat megtéríti.

Az önkormányzat cége, a Szompark pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék veszélyessé teszi a közterületi fákat.

A talaj hirtelen felázása gyengíti a fák gyökérzetének stabilitását, ami különösen viharos szélben fokozza a veszélyt. Nemcsak a beteg vagy korhadt fák dőlhetnek ki, hanem az egészséges fák is sérülékenyebbek lehetnek. Továbbá előfordulhat, hogy ágak törnek le, vagy egész fák borulnak az utakra és járdákra. Kérjük, fokozott óvatossággal közlekedjenek!

A szombathelyi viharkárokat mindenesetre ITT lehet bejelenteni!

Mi mit tehetünk? Hogyan tudunk körültekintően eljárni?

  • Vihar előtt próbáljuk az autót biztonságos helyre parkolni. Bár a fa alatti parkolás nem minősül gondatlanságnak (a nagyobb lombkorona gyakran védelmet nyújt a jégverés ellen is), lehetőség szerint inkább válasszunk fedett parkolóhelyet az autó számára.
  • Ha saját kertünkben fa alatt parkolunk, folyamatosan ellenőrizzük a fa állapotát. Szükség esetén ne habozzunk levágni a beteg ágakat, és gondoskodjunk az egész fa eltávolításáról is, ha szükséges.
  • Ha a kertből vastagabb faág lóg ki, vegyük figyelembe a felelősségi kérdéseket: biztosításunkat érdemes felelősségbiztosítással is kiegészíteni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

biztosító

autó

kár

kárbejelentés

szombathely