Itt a kutatók válasza: a kávé és a tea napi fogyasztása tényleg megvédi a szívedet?

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a kutatók válasza: a kávé és a tea napi fogyasztása tényleg megvédi a szívedet?

Gyakran előfordul, hogy a legkedveltebb ételeink és italaink hosszú távon károsak lehetnek az egészségünkre. Egy új tanulmány azonban a világ két legnépszerűbb italáról – a kávéról és a teáról – megdöbbentő eredményeket mutatott...

A kutatás szerint a rendszeres koffeinfogyasztás, legyen az akár kávéban vagy teában, jótékony hatással lehet a szív egészségére – különösen, ha naponta több csészével is fogyasztunk - írta ScienceAlert, egy új tanulmányra hivatkozva.

Egy Kínában és Svédországban végzett tanulmány, amely több mint 300 000 résztvevő adatát vizsgálta a UK Biobankból, azt találta, hogy a koffeinfogyasztás alacsonyabb kockázattal jár több kardiometabolikus rendellenesség kialakulása szempontjából.

Ezek a rendellenességek közé tartoznak olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, a stroke, a cukorbetegség vagy a koszorúér-betegség. Egyes becslések szerint, ha valakinek egyszerre két ilyen betegség is fennáll, az több mint kétszeresére növelheti a halálozási kockázatot.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a jobb szív- és idegrendszeri egészségi állapottal, és azok, akik napi három és fél csésze kávét isznak, látszólag a legtöbb előnyt élvezik. Az új eredmények is egyetértenek ezzel a dózissal.

A kutatás bebizonyította: a nem fogyasztókhoz képest a kávé- és teafogyasztók jobban teljesítettek a szív- és érrendszeri egészség tekintetében, függetlenül attól, hány csészét fogyasztottak naponta. Azoknál, akik mérsékelt mennyiségű koffeint ittak, volt a legalacsonyabb a kockázat a többféle betegség kialakulására.

A koffein-, kávé- és teafogyasztók egy alcsoportját további vérbiomarkerekkel is megvizsgálták

A vérvizsgálatok összefüggést mutattak ki a koffeintartalmú italok fogyasztása és az alacsonyabb koleszterinszint, valamint a jobb inzulinérzékenység jelei között.

Bár az eredményeket további kutatásokkal kell megerősíteni, arra utalnak, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás védő hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, nemtől, kortól, dohányzási szokásoktól, fizikai aktivitástól vagy általános étrendtől függetlenül.

A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban jelent meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helloviudék

kávé

tea

egészség