Sztárok a vidéki sulikban: volt iskolájukba látogatnak dalszerzők - már ilyen kultprogram is van

MTI   
  Megosztom
Sztárok a vidéki sulikban: volt iskolájukba látogatnak dalszerzők - már ilyen kultprogram is van

Október 8., a dalszerzők napja alkalmából egykori egykori iskolájába látogat tizenkét ismert és népszerű szerző, köztük Hegyi Dóra, László Evelin, Lázár Domokos, Molnár Tamás és Szabó Balázs.


 


 

Az idei dalszerzők napja alkalmából az ország különböző pontjairól csatlakoznak iskolák a kezdeményezéshez. A szerzők beszélgetéssel egybekötött akusztikus szólókoncertek keretében mesélnek a diákoknak a dalok születéséről és a dalszerzés öröméről, céljuk átadni a fő üzenetet: a dal érték - közölte az Artisjus csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, az iskolában eltöltött évek fontos inspirációforrást jelenthetnek nem csupán az alkotók, de mindenki számára. Ebben az időszakban alakul a személyiség, változik és erősödik meg az egyéni értékrend, valamint sokasodnak a személyes élmények. Az idei dalszerzők napjának üzenete is erre rezonál: zeneszerető közönséget és közösséget formálni, mesélni a dalok mögötti történetekről, ezáltal közelebb hozni azokat a hallgatóhoz, emellett pedig a dalszerzői életutat bemutatni és alkotásra ösztönözni az erre fogékony fiatalokat.

A részt vevő szerzők: Áron András, Dallos Bogi, Hegedűs Józsi, Hegyi Dóra (Ohnody), László Evelin (A Dal 2024 nyertese), Lázár Domokos, Molnár Tamás, Pápai Joci, Pátkai Rozina, Sallai László, Sára Gergely (6363) és Szabó Balázs. Az érintett iskolák között budapesti, győri, békéscsabai, székesfehérvári, mezőcsáti, mezőtúri, tatabányai és debreceni is szerepel.

A koncertek a dalszerzők napját megelőző két hétben, különböző időpontokban zártkörű iskolai rendezvények formájában zajlanak.

Október nyolcadikán, a dalszerzők napján felhívjuk a figyelmet arra, milyen fontos a dalszerzés, zeneszerzés, dalszövegírás, az alkotóművészet. Idén az iskolákba visszük el ezt az üzenetet fiatal zeneszerzők tolmácsolásában a legnyitottabb rétegeknek, hogy tudják meg ők is, miként készülnek a dalok, dalszövegek, mennyi munka és szeretet áll az alkotási folyamat mögött

- idézte Németh Alajost, az Artisjus Szerzői Egyesület elnökét a közlemény.

A dalszerzők napját Magyarországon minden évben október 8-án tartják. Először 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött dolgozó dalszerzőkre, zenei alkotókra, az értékteremtő munkájukra, és a dalok értékközvetítő szerepére. A dátum azért októberben van, mert 1967-ben a fővárosi Bosch klubban ekkoriban játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát az Illés-együttes előadásában.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dal

dalszerző

mahgyar sztárok

kultúra

iskola