Döbbenet, mi rejtőzhet a párnádon: ha nem vigyázol, alattomos fertőzések melegágya lehet

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Döbbenet, mi rejtőzhet a párnádon: ha nem vigyázol, alattomos fertőzések melegágya lehet

Életünk egyharmadát alvással töltjük, jórészt a hálószobánkban. Ezért is kiemelten fontos kérdés, milyen gyakran kell cserélni például a párnahuzatot? Meglepő lehet: de gyakrabban, mint elsőre gondolnánk! A szakemberek most el is magyarázzák, miért!


 

Az ágynemű cseréje sokunk számára – bármennyire is gyakorlott háziasszonyok vagyunk – fárasztó és "nemszeretem" feladatok közé tartozik. Ezért is hajlamosak vagyunk néha megfeledkezni róla, hetekig húzzuk-halasztjuk a cserét... Egy friss tanulmány szerint azonban már egy hét után több baktérium lehet a mosatlan párnahuzaton, mint például a WC-ülőkén – derült ki a realsimple.com cikkéből. Azért ez elgondolkodtató, nem?

Dr. Sandra Lee, a SLMD Skincare alapítója szerint az elhanyagolt paplan a fertőzések melegágya lehet:

Sokan nem is gondolnák, mennyi szennyeződés, baktérium és elhalt hámsejt halmozódik fel a párnahuzaton, amelyek mind bőrirritációhoz és akmés -pattanásos bőr kialakulásához is vezethetnek.

Tisztázzuk akkor: milyen gyakran kellene cserélni a párnahuzatot?

Dr. Lee azt javasolja, hogy a párnahuzatot – az ágyneművel és a törölközőkkel együtt – a bőr egészsége érdekében legalább hetente egyszer érdemes kicserélni.

Ha azonban zsíros vagy pattanásokra hajlamos a bőrünk, vagy éjszaka sokat izzadunk, érdemes lehet még gyakrabban, akár két-három naponta is cserélni.

- tette hozzá a szakértő.

A párnahuzat cseréjének jelei

Még ha heti vagy kétheti mosást is tervezünk, előfordulhat, hogy az ágyneműt gyakrabban kell áthuzatolni. Íme néhány jel, amire érdemes figyelni:

Ha szagot, vagy bármilyen látható elszíneződést, foltot észlelünk, az biztos jel arra, hogy eljött a csere ideje

- tette hozzá Mariana Salazar, a Revive Med Spa szakértője.

Ha gyakran ébredsz zsíros párnahuzaton, Jennifer Yen, a Pūrlisse bőrápolási márka alapítója szerint érdemes átértékelni a bőrápolási rutinunkat is. Azt javasolja, hogy próbáljuk ki egy kevésbé olajos éjszakai hidratálókrémet.

Ne feledjük, hogy a zsíros foltokat hajápoló termékek is okozhatják:

Sokan nem is gondolnák, hogy a hajformázó termékek könnyen átkerülhetnek a bőrre a párnahuzaton keresztül. Az érzékeny bőrűeknél ez további irritációhoz vezethet, amit rendszeres párnahuzatcserével elkerülhetünk

– magyarázza Salazar.

A jó egészség egyik titka: a tiszta ágynemű

A szakértők egyetértenek abban, hogy érdemes inkább természetes anyagokból készült ágyneműt, például pamutból vagy lenből készültet választani. Ha allergiásak vagyunk vagy hajlamunk van rá, érdemes környezet- és bőrbarát természetes növényi alapanyagokból készült mosószereket is használni.

Hogyan mosuk a párnahuzatot?

Akár selyemből, textilből pamutból vagy más anyagból készült a párnahuzatod, fontos, hogy megfelelően tisztítsuk:

Mindig kövessük a gyártó utasításait. Általában fordítsd ki a párnahuzatot, és használj enyhe, színezék- és illatmentes mosószert. Meleg vízzel mosd ki, hogy elpusztítsd a baktériumokat, és kerüld a szövetlágyítókat, amelyek maradványokat hagyhatnak. Mi a kímélő mosási ciklust javasoljuk, és inkább hagyjuk levegőn száradni a párnahuzatokat, hogy megőrizzük a finom szálakat”

– tanácsolta Salazar.

További tippek a mosáshoz:

  • Sose mossátok az ágyneműt a ruhákkal együtt!
  • A huzatot mindig kifordítva és bezárva tisztítsátok: így csökken a mechanikai károsodás esélye, amit a gombok és zipzárak okozhatnak.
  • A mosáshoz használjatok közepes hőfokot; 60 Celsius fok már elegendő az összes kórokozó elpusztításához, de nem károsítja a textíliát.
  • Mindig kövessétek a bevarrt címkén lévő utasításokat; ha alacsonyabb hőfokot ajánl, akkor válasszatok előáztatás programot.
  • A fehér lepedőket soha ne mossátok együtt a színes ágyneművel.
  • A szennyezett, foltos ágyneműt áztassátok be, és használjatok kíméletes, de hatékony folttisztítót.
  • Az ágyneműhuzat kicsavarásához alkalmazzatok alacsonyabb fordulatszámot.

Fordítás: Realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

takarítás

tisztítás

ágynemű

mosás

paplan

fejpárna

párnahuzat

mosás

vegyszermentes