Egyre több szó esik a gombafogyasztás jótékony hatásairól, ráadásul nem csak a gasztronómiában, de a kávékultúrában is egyre inkább előtérbe kerülnek a különlegesebb gombák, gombaporok. Hogy mennyi gombát fogyasztanak a magyarok? Milyen fajtákból készíthetünk kávét? Mennyit fogyasszunk belőlük? Illetve, mennyire számítanak egészségesnek? A HelloVidék kérdéseire Márfi Kinga dietetikus, sportdietetikus válaszolt.
2020-ban a hazai gombafogyasztás egy főre eső mennyisége közel 1 kg volt, addig napjainkban ez a mennyiség 1,5-1,6 kg-os mennyiségre nőtt. Azonban az európai átlagtól, még így is elmaradunk a 3 kg/fő-re jutó mennyiségükkel
- kezdte Márfi Kinga dietetikus, sportdietetikus.
Legelterjedtebb gombafajta a barna és fehér csiperke, a vargánya, sampinyon, laska- és a shiitake gomba. Leggyakoribb felhasználási módjai: levesben zöldségként, mártás alapanyagaként, zöldségköret alapanyagaként, grillezve, rántva. Jól beilleszthető minden étrendbe, magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus és vegán étrendben is jól megállja a helyét
- tette hozzá.
Különleges gombák is megjelentek a piacon
A boltokban egyre elterjedtebbek a gombaporok, melyeknek immunerősítő, antioxidáns (chaga, ganoderma), tisztító, méregtelenítő (cordyceps) hatásuk van
- emelte ki a szakember.
Fogyasztásakor vigyáznunk kell vele, mivel nagy mennyiségben emésztési panaszokat, puffadást tud okozni, nehezen emészthető étel. Ezáltal utolsó étkezésnek, vacsorára nem ajánlott gombát fogyasztani
- hívta fel a figyelmet.
A gomba, illetve a gombából készült ételek hamar romlásnak indulhatnak, ezért megfelelő tárolásuk, időbeni elfogyasztásuk nagyon fontos. Vásárlásnál gondosan megválasztott helyről válasszunk gombát, az esetleges mérgező gombák kizárásának érdekében, ha viszont mi magunk gombásznánk az erdőben mindenképp vizsgáltassuk be erre szakosodott szakemberrel, mielőtt elfogyasztanánk!
- hangsúlyozta Márfi Kinga.
Nem csak enni, inni is divat lett a gombákat?
A gombás kávé, vagy elterjedtebb nevén ganoderma kávé, olyan ital, amely gombákat tartalmaz, amelyek szárításon, extraháláson és őrlésen mentek keresztül
- mondta el Jessica Cording, regisztrált dietetikus az EatingWell magazinnak. Hozzátette, porított gomba keveréket őrölt kávéval kombinálják, hogy olyan főzetet készítsenek, amely gyakran alacsonyabb koffeintartalmú, mint a hagyományos kávé. A gombás kávét gyakran instant kávéként, tejeskávékeverékként és kapszulás formában árulják.
Míg a gombakávé jótékony tulajdonságai, köztük az adaptogének felkeltették a figyelmet, korlátozott számú tudományos kutatás foglalkozik a gyomor-bélrendszer egészségére, különösen a puffadásra gyakorolt hatásával
- mond el a lapnak Michelle Pearlman, a Prime Institute vezérigazgatója és társalapítója. Ezenkívül Pearlman kijelenti, hogy bizonyos gombákat magas FODMAP-tartalmú élelmiszereknek tekintenek, amelyek szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek egyes embereknél hozzájárulhatnak a gáztermeléshez.
A gombák poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek valóban hozzájárulhatnak a puffadáshoz az IBS-ben szenvedőknél, akik érzékenyek erre az élelmiszercsoportra
- tette hozzá Aja McCutchen, az Atlanta Gastroenterology Associates gasztroenterológusa.
Más szóval, az az állítás, hogy a gombakávé csökkenti a puffadást, vadul túlzó és többnyire anekdotikus. Ennek ellenére a szakemberek azt mondják, hogy a kávé serkentheti a bélmozgást és enyhítheti a puffadást egyeseknél, de külön felhívták arra a figyelmet, hogy ez nem csak a gombás kávéra jellemző!
A CoffeService egy cikkében például arra is felhívja a figyelmet, hogy bizony rengeteg időre és kutatásra van szükség, hogy egy ilyen különleges kávéra valóban kijelenthető legyen, hogy egészséges, illetve jótékony hatással van a szervezetünkre. Mint írják:
Ezek a fantasztikus gombák sok lehetséges, többnyire azonban nem bizonyított egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Sőt, van jellegzetes ízük is. Vannak, akik szeretik, vannak, akik nem bírják elviselni. Ahhoz, hogy valami zöld utat kapjon a hosszú távú emberi fogyasztásra, sok éven át átfogó kutatást kell végezni. A Ganoderma kávé például jelenleg nem rendelkezik bizonyítható előnyökkel, a Ganoderma kávé fogyasztásának hosszú távú hatásai ismeretlenek. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a Ganoderma biztonságos-e emberi fogyasztásra éveken vagy évtizedeken keresztül, és nincs elegendő bizonyíték az egészségre vonatkozó állítások alátámasztására, amelyek indokolnák az esetlegesen felmerülő ismeretlen kockázatok vállalását, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt bármilyen fent javasolt gombát tenne bárki a kávéjába, annak felhasználásáról és egészségügyi hatásairól mindenképpen előzetesen szakértőtől, részletesen tájékozódjon! Különösen fontos minden élelmiszernél a biztos forrás, tehát a megbízható forrásból való beszerzés. Így a kávénál is.
Címlapkép: Getty Images