Részegen rollerezni, már ezt sem szabad?! Nem - durva büntetés jár érte

HelloVidék   
  Megosztom
Részegen rollerezni, már ezt sem szabad?! Nem - durva büntetés jár érte

A Szombathelyi Járási Ügyészség ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó férfival szemben, aki a vádirat szerint 2024 júniusában, Szombathelyen ittasan vezetett elektromos rollert - közölte szerda reggel a Vas Vármegyei Főügyészség


 

A vádlott balesetet is okozott, mert a rollerrel egy személygépkocsi elé hajtott, amivel összeütközött. A vádlott ennek során az úttestre esett és könnyű sérüléseket szenvedett.

A járási ügyészség közúti járművezetésétől eltiltást is indítványozott a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Tudtad? Ha nem okozunk balesetet, akkor is tilos részegen rollerezni!

Magyarországon az elektromos rollerek közlekedési eszköznek minősülnek, és a KRESZ szabályai vonatkoznak rájuk. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy tilos ittasan vezetni őket, mint bármilyen más járművet. Az ittasság esetén a hatóságok büntetést szabhatnak ki, és baleset esetén súlyos következményekkel is járhat.

Az ittas vezetés elektromos rollerrel Magyarországon a KRESZ szabályai alá tartozik, és büntetési tételei hasonlóak a kerékpárosokra vonatkozó szabályokhoz. A büntetés mértéke az ittasság fokától függ.

  • Könnyű fokú ittasság: Ha a véralkoholszint 0,50 g/l (0,25 mg/l levegőalkohol-szint) alatti, akkor az ittas vezetés szabálysértésnek minősül. Ilyenkor a hatóság pénzbírságot szabhat ki, amely jellemzően 30 000 - 100 000 forint körül mozoghat.
  • Súlyosabb ittasság: Ha a véralkoholszint meghaladja az 0,50 g/l értéket, az már bűncselekménynek számít, és a pénzbírság mellett büntetőeljárás is indulhat, akár súlyosabb szankciókkal, például szabadságvesztéssel.

Az elektromos rollerek használatára még nincsenek külön szigorú szabályok, de a rendőrség általában a kerékpárosokra vonatkozó előírásokat alkalmazza, így az ittasság mértékétől és a körülményektől függően változik a büntetés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

roller