Figyelem horgászok! Invazív kártevők ellen indítanak hadjáratot a Lajtát és a Mosoni-Dunát

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Figyelem horgászok! Invazív kártevők ellen indítanak hadjáratot a Lajtát és a Mosoni-Dunát

Egy erre kialakított ketrecben csapdázzák, majd eltávolítják az inváziós amerikai jelzőrákokat a Lajtából és a Mosoni-Dunából egy tudományos kutatás keretében – számolt be a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége weboldalán.


 


 

A szövetség korábban megállapodott Liziczai Márkkal, a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium biológia tanárával, mely szerint az oktató a Lajtán és a Mosoni-Dunán az idegenhonos amerikai jelzőrákok terjedését fogja diákokkal kutatni, és ennek keretében pedig természetesen eltávolítja azokat a vízből.

Az engedélyt erre a munkára a szövetség kérte, Márk pedig a diákjaival végzi a kutatást és a csapdázást. Az amerikai jelzőrák inváziós faj, így a horgászok számára is fontos, hogy minél kevesebb legyen belőlük a vizeinkben

- olvasható a tájékoztatásban.

A szövetség a halőrökkel és a kutatást végzőkkel a közelmúltban közös bejárást tartott a két folyón. A vizsgálat résztvevői megnézték a csapdákat, és a Lajtában, illetve a Mosoni-Dunában egyaránt találtak rákokat, amelyeket aztán beazonosítottak és lemértek.

Arra kérünk minden horgászt: ha a Lajtában vagy a Mosoni-Dunában rákcsapdákkal, ketrecekkel találkozik, ne nyúljanak hozzá! A csapdák egyébként csak amerikai jelzőrákokat gyűjtenek össze, más élőlényeket nem. Ez a munka fontos: tudományos és természetvédelmi értékkel is bír

- üzente a pecásoknak a szövetség.

Az iskola egyébként – Liziczai Márk vezetésével – kiemelt figyelmet fordít a természetvédelemre, hiszen dél-amerikai fajok halmegőrzési programjában is részt vesz, nemrégiben ezekről a projektekről tartottak konferenciát.

További részletek ITT.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgász

jelzőrák

duna

lajta

mosoni-duna