Tényleg szükség van erre? Génszabászok buherálnák meg a ma ismert paradicsomokat
Jócskán egyszerűbb lenne a főzés, ha a paradicsomból is létezne csípős fajta, és nem kéne az ízesítés miatt erős paprikát tenni a tésztaszószba. Egy brazil és ír tudósokból álló kutatócsoport arra készült, hogy ezt a gasztro-problémát megoldja a gének átszabásával.
A paradicsom a Solanaceae családba tartozik, mint a paprika, és természetes módon megvannak benne a csili erejét adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk. A szakemberek szerint csupán be kell kapcsolni ezeket a géneket, amire a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer lehetőséget ad, írja az Index.
A tudósok - a Cell című tudományos lapban erről megjelent véleménycikk fő szerzője, Augustin Zsögön vezetésével - nem csupán a gasztronómiát szeretnék előre mozdítani, a paradicsom ugyanis elég fontos modellnövény, amit számos genetikai kutatásban felhasználnak, például ültettek már bele fagyálló fehérjéket egy halból. A tudósok szerint már a kapszaicin ipari termelése is igen hasznos lenne, mivel az nemcsak kulináris élvezeteket nyújt, az anyag fájdalomcsillapítókban és más gyógyászati termékekben is fontos szerepet játszik.
Zsögön szerint csípős paradicsom nem kerül egyhamar a vágódeszkára, mivel a génszabászat igen időigényes és bonyolult folyamat.
JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)