Itt az új szuperélelmiszer: erre fogjuk lecserélni a tehéntejet?

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az új szuperélelmiszer: erre fogjuk lecserélni a tehéntejet?

A legtöbb magyar szívesen fogyaszt tejet: akár reggelire, kávéhoz, főzéshez vagy csak szimplán magában. De miért van az, hogy tehéntejjel vannak tele a boltok polcai, más állatok tejeit nem dolgozzák fel nagyobb mennyiségben, és nem is terjedtek el a köztudatban? A kecsketejnek pedig fantasztikus hatásai vannak az emberi szervezetre, kiváló alternatívát nyújthat a laktózérzékenyeknek, sőt, még az üvegházhatás csökkentéséhez is hozzájárulhat a kecsketej fogyasztása.

A kecsketej még mindig a tehéntej mögött kullog a piacon: sokkal kevesebbet dolgoznak fel belőle és nem épült be a köztudatba, hogy a tehéntej helyett azt is lehetne fogyasztani. Miért van ez így, és vajon letaszíthatja valaha a tehéntejet a trónról?

A kecsketej külföldön egyre nagyobb karriert fut be: az elmúlt évtizedekben újra a reneszánszát éli, ez pedig számos tényezőnek köszönhető. Bár a tehéntejtől kémiailag nem nagyon különbözik, több kalciumot, magnéziumot, káliumot és C-vitamint tartalmaz, ami a kecsketejfogyasztás fellendülését pozitívan befolyásolta.

A kecsketejnek a fehérjeszerkezete is kicsit más, a zsírmolekulái kisebbek: a tehéntejhez hasonlítva sokkal jobban hasonlít az anyatej szerkezetéhez, ami miatt könnyebben emészti meg az emberi szervezet a kecsketejet. Míg a tehéntejet átlagosan 2 órán keresztül lehet megemészteni, a kecsketej esetében ez csupán 30 perc. A gyomorproblémákkal szenvedők számára jó hír, hogy a kecsketej enyhén lúgos, szemben a tehéntejjel, ami enyhén savas kémhatású.

A kecsketej mentheti meg a világot?

Más ok miatt is fellendülhet a kecsketej-fogyasztás. Az elmúlt években egyre jobban előtört az a fogyasztói trend, ami a tudatosságra és fenntarthatóságra sarkallja a vásárlókat. Mivel a kecsketej-előállításnak még rendkívül alacsony a piaci részesedése, nincsenek olyan tömeges kecske-fejőüzemek, mint a tehének esetében. A mai fogyasztónak már fontos az, hogy tudja, honnan jön az élelmiszer, ezért azok, akik nem szimpatizálnak a nagyüzemi fejéssel és tömegtermeléssel, azok egyre inkább a kecsketej felé fordulnak.

Hátrányként lehet felhozni, hogy a kecskék teste jóval kisebb, ebből kifolyólag kevesebb tejet adnak, ugyanakkor termelői oldalról nézve kecskét tartani olcsóbb, valamint fejni is könnyebb. A fogyasztás tendenciáit nézni a jövőben jövedelmező lehet a háztáji gazdáknak a kecsketejre fókuszálni, mivel az Egyesült Álltamokban az elmúlt évtizedben egyharmados emelkedést lehetett megfigyelni a kecsketej fogyasztásával, emellett az értékesítés is 15 százalékkal emelkedett. Egyes helyeken egyre több kecskét tartanak a növekvő igények kiszolgálásra. Iowa állam például tízszeresére növelte a kecsketenyésző gazdaságainak a számát, így Kalifornia és Wisconsin után a harmadik legnagyobb kecsketej-termelő állam lett.

Bár látszódik, hogy elindult némi emelkedés, a kecsketejnek még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy lekörözze a tehéntejet. De ki tudja, ha ilyen ütemben halad a növekedés, akkor még az is elképzelhető, hogy néhány évtized múlva nem néznek rád furán, ha kecsketejjel fogyasztod a reggeli gabonapelyhet.

Forrás: Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kecske

kecsketej

tehéntej

gasztro

életmód

egészség