Kiderült a nagy barack-titok: ez a különbség a nektarin és az őszi között

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a nagy barack-titok: ez a különbség a nektarin és az őszi között

Tombol a nyár, ami azt jelenti, hogy ismét friss gyümölcsöket vásárolhatunk vagy szüretelhetünk a saját kertünkből. Mindenki más fajtát részesít előnyben, egyesek az őszibarackra, mások a nektarinra esküdnek. Más az ízük és a külsejük, de vajon mi a valódi különbség a kettő között? A HelloVidék utánajárt.

Idén próbára tette az időjárás a hazai termelőket: a tavasz elején az aszály nehezítette meg a dolgukat, majd az éjszakai fagyok tettek be a virágzásnak. A májusi csapadékos időjárás miatt nem csak a cseresznye repedt meg, hanem a szamóca minősége is sokat rontott. Ráadásul a kártevők is megtámadták a meggy- és cseresznyeültetvényeket, ami további nagy kihívást jelentett a gazdálkodóknak. Egyedül a baracktermesztők örülhetnek: a tavalyi országos terméskiesést követően az ültetvények sok virágot hoztak, így jó termés várható.

Egyesek azt vélik, hogy az őszibarack az „igazi”, sokkal szaftosabb és édesebb, mint a nektarin, mások fordítva gondolják. A két termés között az a legszembetűnőbb különbség, hogy míg az őszibarackot egy vékony piheréteg fedi, addig a nektarin teljesen csupasz.

A botanikusok észrevették, hogy az őszibarackfákon néha nőtt pihe nélküli nektarin is, a sima felületet pedig egy recesszív gén okozta. A külső felületet leszámítva mindkettőnek igen gazdag íze van, sőt, számos receptben fel is cserélhető a két gyümölcs. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az őszibarack bőre megkeményedhet sütés közben, ezért lekvárok vagy sütemények készítésénél ajánlott lehámozni róla a pihés réteget. A nektarinnal ilyen probléma nincs, mivel vékonyabb a bőre.

További lényeges eltérés, hogy a nektarin általában kisebb és szilárdabb, mint az őszibarack, de a betegségekre is érzékenyebb. Az őszibarack szaftosabb, sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz: egy megtermett gyümölcs körülbelül 70 kalóriának felel meg, emellett 3 gramm rostot és sok A- és C-vitamint tartalmaz. Mint ahogyan a neve is utal rá, a nektarin valamivel édesebb, több cukrot tartalmaz, ugyanakkor több C-vitamint, káliumot és kétszer annyi A-vitamint tartalmaz, mint egy őszibarack. Mindkét növény lehet sárga és fehér húsú.

Az viszont közös a két gyümölcsben, hogy szinte egyszerre érnek be, valamint mindkettő lédús, édes és tápláló gyümölcs. Mindkét típusnál vannak olyan fajták, amelyek köpennyel rendelkeznek (amikor a mag ragaszkodik a gyümölcshúshoz), illetve vannak olyanok, amelynek a magja szabadon elválik tőle.

Bármelyiket is választod, onnan tudod, hogy a legjobbat választod, ha megszagolod: mindkét gyümölcsnek intenzív édes illata van. Minél érettebb a gyümölcs, annál puhább. Keresd a rózsaszínes, vöröses-sárgás árnyalatú gyümölcsöket, és kerüld a teljesen kemény és a zöldes árnyalatú terméseket. Ha még keményebb állapotban vásárolsz őszibarackot, akkor utólag is tudod érlelni, csupán annyi a teendő, hogy 2-3 napra csomagold egy barna papírzacskóba. A nektarint elegendő szobahőmérsékleten tartani néhány napig a megfelelő érettség eléréséhez. A szeletelt őszibarackot úgy tudod minél tovább frissen tartani, hogy citromlevet vagy lime levet csepegtetsz rá, ez megakadályozza a barnulást.

Via GoodHouseKeeping, TheKitchn, Chatelaine

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nektarin

őszibarack

gasztro

gyümölcs

nyár

mezőgazdaság

különbség