Összegyűjtöttük a legjobb őszi szezongyümölcsöket és zöldségeket! Ezek a finomságok egytől-egyig rendelkezésre állnak ebben az évszakban, és segítenek neked abban, hogy ne döntsön le a lábadról a nátha vagy az influenza. Mutatjuk, mely növényeket fogyaszd most, melyek milyen tápanyagokat tartalmaznak, és hogyan segítenek abban, hogy egészséges maradj!
Sárgarépa
A répát tökéletesen fel tudod használni levesekhez, ragukhoz, vagy éppen rágcsálnivalónak. A gyökérzöldség rendkívül sok vitamint tartalmas, különösen A-vitamint: egy sárgarépa elfogyasztása az ajánlott napi adag kétszeresét tartalmazza. Az A-vitamin javítja a látást, a termékenységet és erősíti az immunrendszert.
Kelkáposzta
Ha egy kis újdonságra vágysz, a sült kelkáposzta chips biztosan tetszeni fog! A zöldség K-vitaminban rendkívül gazdag: ezek a leveles zöldek segítenek a véralvadásban és hozzájárulnak a csontok egészségéhez.
Málna
Ezek az ízletes kis bogyók flavonoidokat (pl. sok antocianinokat) tartalmaz, melyek a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az elhízás ellen nyújtanak védelmet.
Gomba
Nincs is jobb egy gombakrémlevesnél egy hűvös napon, de a jó hír az, hogy a gombát ezerféleképpen fel lehet használni a konyhában. A gomba tele van prebiotikummal, amely segít a bél mikrobiótájának helyreállításában, ráadásul az emésztést és a gyulladás elleni küzdelmet is elősegíti.
Ananász
A koktélok kedvenc összetevője ősszel is szép számmal kapható a boltokban, így nem kell lemondani az egészséges falatokról. Magas bromelaintartalma elősegíti az egészséges emésztést, és magas mangántartalma pedig elősegíti az anyagcserét.
Kerti saláta
Tele van az antioxidáns béta-karotinnal és a fitokémiai luteinnel, amelyek egyaránt szerepet játszanak a degeneratív betegségek megelőzésében.
Burgonya
A krumplit általában az egészségtelen ételek közé sorolják, ám rendkívül sok szívbarát rost és nagymennyiségű immunizáló antioxidáns található benne, mint például a C-vitamin és a kvercetin.
Banán
A banán rendkívül magas ásványianyag-, különsen káliumtartalommal bír, mely csökkenti a különféle szívbetegségek és az általános halálozás kockázatát.
Alma
Ez az őszi gyümölcs rendkívül gazdag antioxidánsokban, különösen C-vitaminban, amely elősegíti az immunrendszer erősítését és csökkentheti a rák kockázatát. Az alma nem véletlenül csodaszer, ugyanis ezen felül sok prebiotikumot tartalmaz. Az almában megtalálható pektin elősegíti a bél baktériumainak a táplálását és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.
Sütőtök
A sütőtök kiváló A-vitaminforrás, amely javítja a látást, de ezen kívül tele vanfitoszterolokkal, melyek csökkenthetik a magas koleszterinszintet.
Kelbimbó
Ugye, te is gyűlölted gyerekként a kelbimbót? Nem vagy ezzel egyedül, pedig ha kiskorunkban tudtuk volna, hogy milyen egészséges, talán másképp álltunk volna hozzá. Adj egy új esélyt ennek a zöldségnek, és lásd a pozitív oldalát: a kelbimbó kitűnő vasforrás, ami segít a vörösvértestek előállításában, a magas K-vitamintartalom pedig a csontok egészségéhez járul hozzá. A kelbimbó rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezet számára a hűvös hónapokban.
Füge
Ez az őszi gyümölcs kitűnő rostforrás, amely segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, elősegíti a vércukorszint helyreállítását és megakadályozza a székrekedést. A füge rengeteg káliumot is tartalmaz, amely segít szabályozni a vérnyomást.
Karfiol
A karfiol nagyon tápláló, de mellette alacsony szénhidráttartalommal bír. Sok C-vitamint és K-vitamint tartalmaz, melyek segítenek a gyulladások csökkentésében. A karfiol folsavban is gazdag, mely a termékenységre van pozitív hatással.
Cékla
A céklát kevesen fogyasztják, pedig rendkívül sok jótékony hatása van. Az őszi gyökérzöldség bétalainoknak nevezett fitonutrienst tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A cékla jó forrása a folsavnak, a káliumnak és a mangánnak, melyek elősegítik a kalcium felszívódását és a véralvadást.
Körte
A körte bármely őszi receptet finomabbá tesz, de az íze mellett nagy előnye, hogy jó rostforrás és sok C-vitamint és rezet tartalmaz, mely segíthet megelőzni egyes rákos megbetegedéseket. A körtében található bór segít a test kalcium visszatartásában.
Gránátalma
Az ízletes gránátalma tele van antioxidánsokkal, melyek felveszik a harcokat a betegségekkel. A gyümölcsben található rengeteg rost és kálium elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget és javítja a vérnyomást.
Vörös áfonya
Az áfonya rengeteg egészségügyi előnnyel jár, nagymértékben tartalmaz rostokat és prebiotikumokat, melyek a belek egészségét szolgálják. Az áfonya ezen kívül sok C-vitamint és antixodánst tartalmaz.
Pézsmatök
A szezon egyik legjobb tökfajtája, a pézsmatök rostokban gazdag, de ezen kívül rengeteg béta-karotint tartalmaz, mely a szemet védi. A magas C-vitamintartalmának köszönhetően remek immunerősítő.
Édesburgonya
Az édesburgonya sok rostot, A-vitamint és C-vitamint tartalmaz, ezért ajánlott néha lecserélni a sültkrumplit egy édesburgonyából készült köretre.
Szőlő
A szőlőt nem csak boralapanyagként lehet hasznosítani: a gyümölcs tele van polifenolokkal és K-vitaminnal, melyek elősegítik az erősebb csontok felépítését.
Forrás: WomensHealthMag