Ez lehet a Meki, Burger King veszte: új mozgalom hódít Magyarországon
Száz évvel ezelőtt megszokott életforma és megélhetési forrás, manapság viszont inkább kuriózum és divat a tanyasi életmód. A vidéki létforma azonban nem csupán a nyugalmat és a természettel való békés együttélést jelenti, sokak számára valódi elhivatottság, hagyomány és értékőrzés. A kerekegyházi szikes pusztán zöldellő Rendek Tanya és Ökogazdaság ezt a tradíciót képviseli, immáron a negyedik generációval.
Bár a Rendek család tanyája mindössze alig húsz kilométerre található a városiasodott Bács-Kiskun megyei megyeszékhelytől, olyan, mintha egy falatnyi múltat kapnának az oda látogatók. A valamikor még természetesnek számító növényvédelmi és földművelési technikák helyét átvette az öko és a bio jelző, noha száz év alatt a vegyszermentes gazdálkodás semmit sem változott.
Rendek Olga, a tanyagazdaság tulajdonosa elárulta, férjével harminc éve ebben nőttek fel, így számukra ez az életmód a természetes, kezdetben mégis sokan próbálták őket eltántorítani elhatározásuktól, hogy erre tegyék fel az életüket. A környezet szkepticizmusa ellenére a tanya ma virágzik, ahol az idős nagyszülőkön túl a leánygyermekek és férjeik is besegítenek a szülőknek a gazdaság teendőibe, így irigylésre méltóan négy generáció közt oszlanak fel az ott élők bokros teendőik.
„Kompletten családi szervezésben van a termesztés, a marketing munka, oktatás, azaz a kultúra, örökség, identitás és élelem fennmaradásáért folytatott munka” – sorolta Rendek Olga a mindennapos teendőket. Ha pedig porszem kerül a gépezetbe, és valaki kiesik a munkából, együttes erővel veszik át a pihenni kényszerülő helyét a barátok segítségével. Ezzel kapcsolatban a tanya tulajdonosa elmondta, manapság nem igen találni kívülálló jelentkezőt, aki hajlandó ilyesféle munkákban derekasan helytállni és bepiszkolni a kezét.
A Rendek Tanya egyik fő célkitűzése, hogy a paraszti kultúrát ápolja, illetve annak örökségét továbbadja a jövő generációinak. Egy 1800-as évek végén épült épületben, a tanyamúzeumban bárki megtekintheti a régi munkaeszközöket, megismerheti a hagyományos tartósítási eljárásokat és étkezési szokásokat, amit sokszor csak úgy emlegetünk „ahogy nagymamánk csinálta”.
Mindemellett a család rendkívül elhivatott az őshonos állat- és növényfajták tartásában, illetve termesztésében, a biodiverzitás megőrzésében, így más vidéki gazdaságoktól eltérően nem egy-egy zöldség- vagy gyümölcsfajtára rendezkedtek be, hanem a paprikán át a batátáig, sárgarépáig és a változatos gyógynövényekig mindent maguknak állítanak elő, ami a modernkor hozta problémákkal kiegészülve közel sem olyan egyszerű, mint régen volt.
Manapság ebben a száraz klímában már az éhes, szomjas madarak is nagy károkat okozhatnak, ha a termést nem védjük meg, ez egyre nehezebb. Az állatok ebben nem bűnösek, mert az emberiség szorítja ki őket az élőhelyeikről, rombolják a környezetet, tönkreteszik az ősgyepeket, vegyszereznek, építkeznek feleslegesen
– hívta fel a figyelmet a Rendek Tanya tulajdonosa a nehezítő körülményekre.
A húsz hektáros birtokon jól megférnek egymás mellett az őshonos növényfajok és szabad tartású állatok, mint a mangalica, a racka juh, a magyar tarka tehén, a szamár és a kecske is, így nemcsak az 1920-30-as évekbeli tanyasi közeg, de a finom szalonna, a kolbász és a hagyományos disznóvágás gondolata is sokakat vidékre csábít. A falusi és agroturizmus jegyében a városból kilátogatók az istálló feletti szénapadláson szállhatnak meg, ami valaha a jószágok védelme miatt vált fontos őrhellyé és alternatív alvóhellyé, de a nátha elkerülése és kúrálása miatt is kifejezetten javallott volt egykor a bálák közt elszenderedni. A jó vidéki levegő és a pihentető alvás mellett azonban, ha már tanyasi gazdaság, az érdeklődők tevőlegesen is kivehetik részüket az ökogazdaság nyújtotta feladatokban, kipróbálhatják magukat a hagyományos szerszám- és játékkészítésben, majd a tradicionális ételek megkomponálásával és fogyasztásával nyerhetik el végső a jutalmukat.
Ezekhez a munkákhoz szeretettel, odaadással kell hozzáállni, ez nekünk a természetes. Inkább az értelmiség gondolkodik el azon, hogy bizony, kell kézi munkát is végezni, megismerni a termesztést, a magok begyűjtését, a biológiai sokféleséget, és fontos a biológiai védekezés. Az oktatás, a vizuális tapasztalat a legjobb erre, amit nálunk megtapasztalhatnak. További célunk az, hogy országunk felemelkedését segítsük olyan tapasztalatokkal, amelyeket az érdeklődők használhatnak saját életminőségük megőrzése érdekében, ebben a termelés előkészítésétől a gasztronómiáig minden benne van
– hangsúlyozta Rendek Olga a tanyalátogatások jelentőségét, ami több mint szimpla élményszerzés. A tanya így mind a kíváncsiskodó városi felnőttek, mind az iskolai környezetismeret órán résztvevő diákok előtt nyitva áll, mert az ott élő Rendek család hisz abban, hogy a régmúlt tudása jellem- és szemléletformáló, valamint értékteremtő erővel bír.
Sokan úgy vélik, hogy a hagyományőrzés kéz a kézben jár a maradisággal, mintha a régmúlt gyakorlati tapasztalatainak aktív használatával a gondolkodásmód sem idomulna a változó világ diktálta trendekhez, de ezt a Rendek Tanya tulajdonosa cáfolja. Rendek Lászlóné a Slow Food Kiskunság vezetőjeként azt tűzte zászlajára, hogy egy hároméves projekt részeként minél több emberrel megismertessék a mozgalmat és az az által képviselt értékek fontosságát a kecskeméti slow food piacon.
Nem az a fontossági sorrend, hogy milyen termékkel megyünk a piacra, hanem az, hogy a biológiai sokféleség fennmaradjon, tehát a magvak újratermelése, szaporítása. Az emberek erre nem is gondolnak, pedig a változatos élelmezés az egészség alapja. Gondoljuk bele, ha a városi ember naponta csak a buktákat eszi, a menzáról ebédel, majd vacsorára a boltban vesz valamit. Érdemes megszámolni, hogy az csak kevés összetevőből van, amíg nálunk színes és sokféle
– összegezte a Rendek Tanya tulajdonosa a tanyagazdaság egyik legfontosabb célkitűzését.
Slow food, gyógyír a gyorséttermek korában
A nagy fokon pörgő gazdasági motorhoz és a száguldó technológiai fejlődéshez illően a mindennapok menete is rendkívüli mód felgyorsult, így az étkezési szokások is nagy mértékben átalakultak. A valamikor még meghitt családi együttlétek gyors, sebtében bekapott falatozásokká degradálódtak, amire válaszreakcióként 1986-ben megszületett a slow food mozgalom, ami a lassú, komótos evést igyekszik újra, ha úgy tetszik, divatba hozni.
Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy az irányzat jellege a lassított, elnyújtott étkezésben ki is merül, mert a gyorséttermek gombamód elszaporodásával az erre kínált megoldásnak is komplexnek kell lennie. A slow food így három alapelv mentén fogalmazható meg, mint jó, vagyis minőségi, ízletes és egészséges étel, tiszta, tehát a termeléssel nem károsítják a környezetet, így az élelmiszer is vegyszermentes marad, illetve fair, azaz a fogyasztók számára elérhető áron megvásárolhatóak a termékek azáltal, hogy a kereskedők kimaradnak az értékesítési láncból, így a haszon a termelőnél marad.
Ily módon a kecskeméti slow food piac is igyekszik felhívni a figyelmet a helyi termelőkre multik fullasztó sokaságában, amivel a vásárlók nemcsak a biodiverzitás megőrzését támogatják, de saját egészségükkel és ízlelőbimbóikkal is jót tehetnek. De mit értünk utóbbi alatt? A rohanó világ diktálta tempónak sokszor az étkezések is áldozatául esnek, elég csak az út közben bekapott pékárura vagy a vacsorára tíz perc alatt összedobott mirelit húsra és porból varázsolt krumplipürére gondolni.
Amellett, hogy ezekben nagyítóval se igen találni a természethez szorosan köthető összetevőt, az azokban található ízfokozók és adalékanyagok (éppen azok, amiktől olyan finomnak érezzük őket), tompítják az ízérzéket, így a masszív „műevést” követően a természethez, a valódi élelmiszerekhez való visszatérés igazi kaland- és élménytúra lesz. Mindez pedig nemcsak valami úri, a kulináris élvezeteket hajszoló huncut elit ügye, a világon mára 160 országban foglalkoznak az elhivatottak azzal, hogy a minőségi étkezést újra mindennapos szokássá emeljék, mert a slow foodot hosszú távon nemcsak a test és a lélek egészsége, de a pénztárcánk is meghálálja.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)