Lecserélnéd a kávét? Íme 7 élénkítő, és egészséges ital, amit ihatsz helyette

HelloVidék   
  Megosztom
Lecserélnéd a kávét? Íme 7 élénkítő, és egészséges ital, amit ihatsz helyette

Ősszel még nehezebb kikelni az ágyból, mint egyébként, ennek általában az őszi fáradtság az oka, melyhez még hozzájárul a hűvösebb idő is. A legtöbben csak egy csésze kávé után érzik úgy, hogy készen állnak a napra. A kávénak azonban vannak negatív hatásai is, így ha érezzük, hogy szívünk szabálytalanul ver, vagy egyszerűen csak nem esik jól a reggeli kávé, más lehetőségek felé kell fordulnunk. A HelloVidék összegyűjtötte azokat az italokat, melyek segíthetnek a reggeli ébredésben.

A meleg italok világpiaca jelenleg 137 milliárd dolláros értéket képvisel, ennek több mint fele (79 milliárd dollár) a kávéból származik – derült ki az Euromonitor által nemrég készített Report on Coffee felmérésből. Ha a mennyiségi adatokat vizsgáljuk, világszinten nagyságrendekkel több teát fogyasztunk (321 milliárd liter) mint kávét (172 milliárd liter), viszont bevétel tekintetében az utóbbi sokkal többet hoz a forgalmazóknak. Ez fejenként 36 liter tea és 18 liter kávé elfogyasztását jelentette 2016-ban.

Reggeli kávé nélkül tehát sokaknál elképzelhetetlen, hogy elinduljon a nap, azonban szervezetünket hosszú távon ki is kezdheti a túl sok kávéfogyasztás. A magas koffeintartalom igencsak megterheli a szív-és érrendszerünket, van, hogy szabálytalan szívverést, szorongást és számos egyéb nemkívánatos betegséget okoz – írja a One Green Planet.

A kávénak mindazonáltal vannak a pozitív hatásai is, csak, hogy egyet említsünk: a kávé számos antioxidánst tartalmaz, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Épp ezért nem feltétlen kell teljesen lemondanunk a kávéfogyasztásról, de azt el kell fogadnunk, hogy ha napi rendszerességgel fogyasztjuk, annak előbb-utóbb egészségünk látja meg a kárát (természetesen az sem mindegy, mivel és milyen formában isszuk a kávét, erről ebben a cikkünkben írtunk). Így érdemes lehet időnként alternatívákat keresni, amelyeket most egy csokorba gyűjtötte a Pénzcentrum. Íme:

1. Forró csoki

Forró csokit sokan csak alkalmanként isznak, és nem napi rendszerességgel, pedig egy igazi szuperélelmiszernek számít. Sok függ természetesen attól, hogy mennyire minőségi kakaóport használunk, de ha megadjuk a módját, akkor nagyon sok hasznos tápanyaggal gazdagodhatunk. A forró csokiban sok antioxidáns van, ráadásul megbolondíthatjuk gyógynövény-és fűszerkeverékekkel is, így még egészségesebbé tehetjük. Amennyiben hozzászoktatjuk magunkat a reggeli forró csokihoz, rájövünk, hogy ez a finom itallal is elegendő energiát biztosít számunkra, hogy elkezdjük a napot.

2. Chai

A Chai egy igazán izgalmas ital, egyrészt különleges íze, másrészt ébresztő hatása miatt is jó választás reggelre. A fahéj nagyon jót tesz az agyműködésnek, a gyömbér pedig az emésztésben segít, és felgyorsítja az anyagcserét is.

3. Pitypang gyökér tea

Furcsa módon a pitypang gyökerének - amelyet általában gyomnövényként kezelnek – hasonló az íze a kávééhoz. Épp ezért tökéletes választás azok számára, akik nem tudnak lemondani kávé aromájáról. A pitypang gyökeréhez könnyedén hozzájuthatunk akár kertünkből is, de meg is vásárolhatjuk csomagolt formában. Akát lattét is készíthetünk belőle, mely méregtelenítő hatásáról ismert.

4. Kombucha

Amennyiben nem feltétlen ragaszkodunk a forró italokhoz, próbáljuk ki a kombucha-t! Amellett, hogy az erjesztésnek köszönhetően nagyszerű probiotikus hatása van, a kombucha kiválóan alkalmas arra is, hogy felélénkítsük magunkat. Ébresztő hatása annak is köszönhető, hogy a kombucha segít az emésztésben, ami felébreszti szervezetünket. Gyakran fekete teával készítik.

5. Menta tea

A menta illata élénkítő hatású, és igencsak meggyorsítja agyunk aktiválásárt. Ismert jótékony hatásai közé tartozik, hogy fogyasztásával megelőzhetőek az emlékezetvesztéssel kapcsolatos betegségek. A menta segíti a gyomor kiürülését, emellett, ha otthon, egy kis cserépben termesztjük, frissíti szobánk levegőjét is.

6. Yerba Mate

A Yerba mate igen népszerű Dél-Amerikában, rengetegen fogyasztják kávé helyett. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ezen kívül van koffeintartalma, azonban ez nem olyan nagy mértékben, hogy íze keserűvé váljon.

7. Black Tea

A fekete tea rendkívül jó élénkítőszer. Sokféle hasznos anyagot tartalmaz: antioxidánsban és vitaminokban is gazdag. Ennek a teának négy stimulánsa is van, amelyek segítenek az agy ébrentartásában, ráadásul a stressz enyhítésére is alkalmas.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tea

kávé

serkentőszer

reggel

energia

koffein

egészség