Így készül a hagyományos töltött paprika: káposztával töltött paprika, töltött paprika recept paradicsomszósszal

HelloVidék 2020. március 16. 14:38
A húsgombóccal és káposztával töltött paprika a magyarok nagy kedvencei. Ha el akarod készíteni házilag, itt a hagyományos savanyúság és töltött paprika recept paradicsomszósszal.

A töltött paprika és a paradicsomszósz egy igazi magyaros nagy kedvenc, amit bármikor, bármilyen alkalomra szívesen főzünk, ám nem olyan egyszerű étel, mint ahogy elsőre hangzik. A töltött paprikát a rutinos háziasszonyok készítik el a legjobban, ugyanis a töltött paprika a főzés során megkeményedhet. Cikkünkben válaszolunk olyan gyakori kérdésekre, mint: mennyi idő alatt fő meg a töltött paprika, miért kemény a töltött paprika, és hogy 1 adag töltött paprika hány kalória?

A káposztával töltött paprika pedig hazánkban nem csak savanyúság, hanem ínyencség is, amit készíthetünk számos paprikafajtából és azt is kiválaszthatjuk, mennyire csípős végeredményt szeretnénk. A pörköltek, sült húsok alap tartozéka egy kis finom savanyú uborka vagy káposztával töltött paprika.

Töltött paprika recept

Hozzávalók

  • 500g darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 db TV paprika
  • 1 db tojás
  • 12 g rizs - fehér (száraz)
  • 1 ek fűszerpaprika
  • bors

A töltött paprika elkészítése

  1. Olajon megdinszteljük a vöröshagymát, a rizst félig megfőzzük és a darálthúshoz keverjük őket. Hozzáadjuk a töltelékhez a tojást, a sót, a borsot, a paprikát és alaposan összekeverjük, hogy egyenletesen fűszeres legyen.
  2. Kicsumázzuk (eltávolítjuk a szárát, magját) a paprikát, majd töltsük be végig a töltelékkel. A töltött paprika ne legyen túl feszes, mert a rizs duzzadni fog és szétrepesztheti a paprikát! A maradék töltelékből gombócokat formázunk.
  3. A paprikák és gombócok mehetnek a paradicsommártásba, ahol 20 percig főzzük őket.

Paradicsomszósz recept

Hozzávalók

  • 1 kg paradicsom (télen konzerv paradicsomot)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 140 g sűrített paradicsom
  • 150 g zellergumó
  • 700 ml víz
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • kristálycukor

A paradicsomszósz készítése

  1. Kockázzuk fel apróra a paradicsomokat és a zellert, adjunk hozzá fokhagymát, sót, borsot, egy kevés cukrot és főzzük pépesre.
  2. A pépes paradicsomhoz adjuk hozzá a sűrítményt és a vizet. Ha felforrt, mehetnek bele a gombócok és a petrezselyem. 20 percig főzzük őket együtt, majd tálaljuk magában vagy főtt krumplival.

Miért kemény a töltött paprika?

A toltott paprika néha sajnos kemény lesz, ezt mindenki tudja, aki megpróbálkozott már a készítésével. Ez attól függ, milyen rizst használunk: van, aki száraz rizzsel készíti a tölteléket, van, aki teljesen főttel. Mi a félig főtt rizst ajánljuk, ugyanis így lesz a gombóc megfelelő állagú: se nem kemény, se nem túl lágy és széteső.

1 adag töltött paprika hány kalória?

A töltött paprika egy nem túl magas, átlagos kalóriatartalmú étel. 1 adag töltöttpaprika körülbelül 450-500 kcal, nyugodtan fogyaszthatják diétázók is, de inkább ebédre, mint vacsorára.

Káposztával töltött paprika recept (savanyúság)

A töltött paprikához

  • 4 kg almapaprika vagy TV paprika
  • 1 nagy fej káposzta
  • só, fehérbors ízlés szerint

A töltött paprika levéhez ·

  • 2,5 l víz
  • 2,5 dl ecet
  • 30 dkg cukor
  • 5 dkg só
  • 5 db babérlevél
  • 1 ek egész feketebors
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek borkén
  • 1 kk szódabikarbóna

A káposztával töltött paprika elkészítése

  1. Előkészületek: 5 db 3 literes befőttesüvegre lesz szükségünk. Csumázzuk ki a paprikákat, a káposztát reszeljük le, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni 20 percig, végül facsarjuk ki. Töltsük meg a paprikákat káposztával, helyezzük az üvegekbe.
  2. A lé alapanyagait egy fazékban főzzük össze, pár perc forrás után hagyjuk kihűlni. A kihűlt lét merjük rá a paprikákra és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy átjárja a készülő savanyúságot. Ha a lé leülepedett, töltsük után!
  3. Zárjuk le az üvegeket és kész is a káposztával töltött paprika!

Címlapkép: Getty Images