A tökéletes köret: házi zsemlegombóc vadashoz, zsemlegombóc recept

HelloVidék   
  Megosztom
A tökéletes köret: házi zsemlegombóc vadashoz, zsemlegombóc recept

A magyar konyha rajongói palettájáról nem maradhatnak le a vadas ételek és az ínycsiklandozó, szaftos húsok sem, viszont gyakran nehézségekbe ütközhetünk, ha a köret megválasztásáról van szó. Ha hanyagolni akarjuk a krumplit és a tésztát, de mégis valami hagyományos ízt szeretnénk bevinni a konyhánkba, a zsemlegombóc recept a legjobb választás!

A zsemlegombóc készítése igazán egyszerű, mégis laktató kísérője a húsételeknek. Cikkünkben tanácsokat adunk, hogyan zajlik a szemlegombóc készítése, és ha nem sikerül, eláruljuk azt is, miért fő szét a zsemlegombóc.

A zsemlegombóc vadashoz miért ajánlott?

A vadételek tipikusan szarvasból, őzből, vaddisznóból készült sültek, pörköltek, raguk. A hús fajtájától és elkészítési módjától függ, hogy mennyire zsíros, szaftos ételt kapunk. A zsemlegombóc vadashoz akkor a legjobb választás, ha az étel sok zsírral vagy szafttal jár.

Miért? A zsemlegombóc recept eredménye egy viszonylag natúr, semlegesebb, főtt ízvilág, amit azért kedvelünk, mert hagyja kiteljesedni a vadak karakteres ízét, zamatát, nemmellesleg tökéletesen lehet vele a szaftot mártogatni. A zsemlegombóc készítése a legtöbb recepthez hasonlóan variálható: a zsemlegomboc vadashoz akár egy kicsivel több fűszert, érdekesebb hozzávalókat is befogadhat és nemhogy elnyomja a főétel ízét, még inkább kiemeli annak zamatát!

Eredeti zsemlegombóc recept

Hozzávalók:

  • 4 (szikkadt) zsömle
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 35 dkg liszt
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A zsemlegombóc készítése során a zsemle állagától függően aprítsuk, morzsoljuk a lehető legkisebb darabokra azt.
  2. Egy tálban a tejet és a tojást keverjük habosra, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre. Sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint a masszát.
  3. Aprítsuk a petrezselymet finomra, adjuk hozzá a zsemlével együtt a tésztához, keverjük össze alaposan.
  4. Forraljuk egy fazékban vizet egy kevés sóval. Formázzunk a tésztából azonos méretű, lehetőleg fasírtnyi méretű gombócokat, majd főzzük őket készre közepes lángon, fortyogó vízben 10 percig.
  5. A kész zsemlegombóc csöpögjön le, majd mehet is a hús mellé!

Miért fő szét a zsemlegombóc?

A zsemlegombóc készítése során figyeljünk a helyes arányokra! Amikor ránézünk a kész zsemlegombóc tésztára és azt túl folyósnak találjuk, egy kevés liszttel sűríthetjük. Néha, ha szétfő a zsemlegombóc, gondoljuk át, helyesen követtük-e a receptet, nem maradt-e ki a tojás, ami a kötőanyag szerepét tölti be. A vízre is figyeljünk oda: semmiképp sem kezdjük el a zsemlegombóc főzését hideg vízben!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar konyha

zsemlegombóc

recept

zsemlegombóc recept

konyha

főzés

hagyományos ízek

vadas

vad ételek