Kóstolj történelmi söröket: megáldották és átadták a Panonnhalmi Főapátság sörfőzdéjét

HelloVidék   
  Megosztom
Kóstolj történelmi söröket: megáldották és átadták a Panonnhalmi Főapátság sörfőzdéjét

A bor, az ásványvíz, valamint a gyógynövények felhasználásával készült kisüzemi termékek nyomán a sörfőzéssel ismét egy évszázados hagyományokkal bíró vállalkozás innovatív, modern formában való újraélesztésére vállalkozott a Pannonhalmi Főapátság.

Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását.

A levéltári emlékek nyomán először 2016-ban merült fel, hogy a Főapátság immáron saját falain belül újraindítsa a helyi sörfőzést. A 2020-ban útjára induló termékcsaládot több év előkészítés, az infrastruktúra kialakítása és belga apátsági sörfőzdékbe tett látogatások alapozták meg.

A világ egyik legjobb sörét főző Westvleteren-ben, a kevesek számára feltáruló apátsági falak között gyűjtött tapasztalat alapján Pannonhalma bátran magára szabott receptúrával tiszteleg a hosszú évszázadok alatt tökéletesedett belga apátsági sörök kategóriája előtt.

Amikor először beszélgettünk a sörfőzdéről, akkor előttünk állt a pincészetünk példája. A sörrel egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert a barokk korban már volt sörfőzdénk, de nem az volt a célunk, hogy ugyanazt rekonstruáljuk, hiszen azóta történt egy nagy technológiai fejlődés, stílusbeli váltás. A hagyományban akkor van igazán fantázia, ha az mai és élő tud lenni

– mondta Hortobágyi Cirill OSB, a Pannonhalmi Főapátság főapátja.

A mai napon nemcsak egy új vállalkozást, de az egyházi sörfőzés hagyományának innovatív folytatását is ünnepeljük. A Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéjében találkoznak a nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok, az új irányt vett sörfőzdékben szerzett technológia és a bencésekre jellemző állandó magas minőségre törekvés

– hangsúlyozta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek

– hangsúlyozza Tihanyi Fülöp, a Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének sörfőző mestere, a Pannonhalmi Bencés Alumni tagja, aki fiatal kora ellenére egyetemi oktatóként, majd kisüzemi sörfőzdékben sörfőző laboránsként sajátította el a sörkészítés tudományát.

A kiváló minőséget biztosítja, hogy szeparálással és nem pasztörizálással érjük el a termékek 12 hónapos szavatossági idejét. Emellett saját laborunk ellenőrzi folyamatosan a sörök minőségét. A legjobb minőségű, belga apátságokban is használt alapanyagokkal dolgozunk, és a legmodernebb vízprofil képző technológiával érjük el, hogy a sörfőző víz is tökéletesen illeszkedjen a sörök stílusához

- tette hozzá.

Tihanyi Fülöp úgy alakította ki a végleges receptúrát, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle. A nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok és a bencésekre jellemző magas minőségre törekvés így együtt alakította ki azt a receptet, ami méltóképpen építi tovább a Főapátság termékeinek hagyományát.

A pincészet mára jól ismert termékeinek nyomán járva a Főapátság reménye az, hogy a számukra oly fontos értékteremtés itt is megvalósul és a sörfőzde termékei ismert és kedvelt választásként jelennek meg az újdonságot kereső fogyasztók asztalán.

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéje ezt szem előtt tartva, a belgiumi tapasztalatokra építve olyan termékpalettát épít fel, amely a hétköznapi megpihenéshez, de akár az ünnepek átélésének ritmusához csatlakozva minden fontos pillanat tökéletes kiegészítője lehet. A sörökkel is a Főapátsághoz méltó színvonalú hagyományt kívánnak teremteni a szerzetesközösség és a fogyasztók életében egyaránt.

A sörről

2020-ban egy négytagú, belga típusú apátsági sörökből álló család kerül piacra (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel). 2021-től minden évben várhatóak szezonális és exkluzív sörkülönlegességek.

BLONDE

Belga típusú, apátsági, szűretlen világos sör. Illatában keveredik a komló fűszeressége és az élesztő gyümölcsös jellege. Ízében egyszerre jelenik meg a maláta édeskés karaktere és a komló enyhén citrusos keserűsége, melyet száraz, frissítő kortyérzet követ. Fogyasztása 9-11°C-on javasolt!

Alkohol: 5% (V/V)

Balling: 12 B°

Forgalmazás:

  • Július 17-től a Pannonhalmi Főapátság apatsagitermekek.hu webshopjában;
  • A Főapátság vendéglátóegységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten;
  • Vendéglátóhelyek és delikáteszek elsősorban Budapesten, Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton környékén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sörfőzde

pannonhalmi főapátság sörfőzde

sör

pannonhalma

apátság