Súlyos munkaerőhiány fenyegeti a szüretet: veszélyben az idei évjárat Villányban?

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Súlyos munkaerőhiány fenyegeti a szüretet: veszélyben az idei évjárat Villányban?

Alkalmazkodnak a körülményekhez, ezért egyre nagyobb arányban próbálják meg kiváltani az élő munkát a rendelkezésre álló technológiai lehetőségekkel a villányi borvidéken. A szüret kellős közepén mindenesetre úgy látszik, hogy az idei év kiemelkedő minőségű nedűket kínál: nagyon jó évjáratnak tűnik a 2020-as. Egy-egy idei szüretelésű rozé már meg is jelent a piacon. Nem véletlenül: ha kijön az új évjárat, számos fogyasztó már csakis az újat keresi a boltok polcain. De milyen lesz az idei szüret? Milyen borokra számíthatunk a villányi borvidékről? Hogyan alakul az évek óta jelentkező munkaerő-piaci hiány? A HelloVidék ezekről most Nagy Gergelyt, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkárát kérdezte.

Jó minőségű és egészséges szőlőből készülhetnek az idei borok a Villányi Borvidéken, a szakemberek idén jó átlagos mennyiségre számítanak. Egyelőre úgy tűnik, hogy kiemelkedően jó évjárattal zárhatják majd a 2020-as évet a baranyai bortermelők. Az egyelőre száraz és meleg ősz, valamint az enyhe, csapadékos időjárás egyaránt kedvez a borvidéken mind a testes vörösborokat adó Cabernet Francnak és Sauvignonnak, illetve az olyan, késői szüretelésű fajták készítéséhez is, mint a Hárslevelű vagy épp az Olaszrizling. Persze ne feledkezzünk meg üde rozé borokról sem, amelyekből az első idei évjáratok már megjelentek az üzletekben is. A primőr borok jellemzően nem képviselnek túl nagy tételeket és egy-két hónap alatt kipörögnek. A testesebb, komolyabb beltartalommal bíró rozékat inkább szeptember második felében, október elején hozzák ki a termelők.

A szüret kellős közepén vagyunk és abszolút elégedettek lehetünk. Minőség és cukorfok, valamint az alkoholsav egyensúly tekintetében is nagyon jó évjáratnak tűnik a 2020-as. A Villányi borvidéken elenyésző mennyiségben jelen lévő fehérszőlő fajták szedése már augusztus 20-ig megtörtént, míg a terület sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó nagyobb része is lekerült a tőkékről. Egyre többen most állnak át az olaszrizlingre, a pino noir-ra és a cabernet franc-ra. Néhány fokos lehűlés még nem gond, de az időjárástól függ, hogy megkezdődhet-e szeptember vége felé a késői érésű fajták, többek között a merlot, a kékfrankos és a sauvignon szürete is. Ez attól is függ, hogy a borász pontosan milyen végterméket szeretne

– mondta a HelloVidék kérdésére Nagy Gergely, a villányi szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

A szüret azonban sokat változott az elmúlt évtizedekben. Az éghajlatváltozás, a technológiai fejlődés és a kínálat-kereslet nagyban átalakította a körülményeket. Régen például novemberig tartott a szüret, de a 2000-es évektől kezdődően jól látható tendencia, hogy október közepéig a termés 90 százaléka már bent van a pincékben. A logisztikában is akadnak kihívások: gyakran ugyanis egyszerre kell szedni a különböző fajtákat, ami komoly technológiai átállást és szakértelmet kíván. De az utóbbi területén is sok a kérdés.

A borászok elmondása szerint évről-évre egyre nehezebb megbízható embert találni a szüretre. Ennek oka véleményük szerint talán a csökkenő munkanélküliségben vagy a nehéz munkakörülményekben keresendő. A feladat néhány éve komoly problémát okoz a szőlősgazdáknak: ez megjelent a bejelentett alkalmazottak, valamint az alkalmi munkavállalók szintjén is. A nagyobb borászatok olyan vállalkozókkal állnak szerződéses kapcsolatban, akik elvileg biztosítani tudják minden évben a kézi munkaerőt, de azért minden évben adódnak problémák. És bár géppel szinte lehetetlen kiváltani a szakértelmet, a kényszerhelyzet gyakran kényszermegoldásokat kíván.

A szőlőművelés egy nagyon élőmunka igényes tevékenység, ami emberi munkaerőt kíván. Meg kell azonban oldani azt az évről-évre felmerülő jelenséget, hogy nincs megfelelő számú szakember a feladatok elvégzésére. Szűkösek azonban a lehetőségek. A termelők megpróbálnak egyre inkább gépesíteni és igazodni az új helyzethez, amiben nagy segítséget jelent, hogy az elmúlt 5-10 évben rengeteget fejlődött a technika. Ez azt jelenti, hogy a technika lassan abszolút alkalmas a prémium alapanyag szüretelésre is, persze ez forrásfüggő. Egy kombájn több tucat ember munkáját ki tudja váltani és csak egyetlen gépkezelő kell hozzá, de ez egy több tízmilliós beruházás

– mutatott rá Nagy Gergely.

Ráadásul minden gépesített munkafolyamat plusz munkát igényel, ami az emberi munkaerőnél természetes. A szakértelmet és a hozzáértést géppel ugyanis nem lehet kiváltani. A szőlőtermesztésben ezért csak egy bizonyos szintig lehet a gépeket használni. A prémium termékek viszont kézi szüretelést kívánnak. Ezért, plusz a megtérülési mutatók miatt a borászok igyekeznek inkább olyan gépeket vásárolni, amelyek nem korlátozódnak kizárólag a szüretelési munkákra. A fejlesztések abba az irányba mennek, hogy minél több rétűen lehessen ezeket használni: a leginkább ideális gép ezért alkalmas épp úgy a lemosó permetezésre, mint a gépi előmetszésekre vagy a növényvédelmi beavatkozásra.

Új tendencia, hogy a már meglévő technológiákat a kisebb termelők gyakran egymástól veszik bérbe, amivel szintén költségeket tudnak megtakarítani. Ez a metódus azoknak a termelőknek a legjobb alternatíva, akinek nincs lehetősége egy ilyen eszköz beszerzésére. A feladat ezután már csak az igények összehangolása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

villány

szüret

bor

villányi borvidék

munkaerőhiány

szakemberhiány