Az ősz egyik legszebb zöldsége a cékla. A ragyogó bordó, lilás gumók számtalan formában hasznosíthatóak, ezek közül a kedvenceink a vitamindús céklasaláta, a céklalé és a sült cékla, amit szintén többféle úton megvalósíthatunk. A sült cékla hagymával mennyei köretet eredményez, sőt, sült cékla saláta is készíthető belőle, ami akár melegen, akár hidegen a céklaimádók kedvence lesz. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a legfinomabb sült cékla hagymával köretnek, illetve mivel kombináljuk a céklát, ha sült cékla saláta készítését tűztük ki célul.
1. Egyszerű sült cékla hagymával, köretnek
A tepsiben sült cékla nagyszerű köret akár vadas, akár szárnyas ételek mellé: a titka, hogy a cékla finom puha legyen és megfelelően fűszerezzük. Mutatjuk, hogyan készül a sült cékla recept hagymával, zöldfűszerekkel!
A sült cékla köret hozzávalói
- 4 db cékla
- 1 dl olívaolaj
- 4 db lilahagyma
- 1 fél citrom leve
- 1 ek méz
- 1 ek szárított rozmaring (morzsolt)
- 1 ek szárított majoránna (morzsolt)
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
A sült cékla recept elkészítése
- Pucoljuk meg és kockázzuk fel a céklát és a lilahagymát, majd terítsük szét őket egy tepsiben.
- Készítsünk öntetet: keverjük össze az olívaolajat a citromlével, a mézzel, a zöldfűszerekkel és az átnyomott fokhagymával. Locsoljuk rá az olajos-fűszeres szószt a céklákra, hagymákra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kézzel forgassuk össze, hogy mindenhova jusson a fűszeres olajból.
- 180°-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük készre 45 perc alatt.
2. Sült cékla saláta
A sült cékla saláta egy fokkal rendhagyóbb kombinációja a cékla felhasználásának, ám egyedi, különleges élményeket szerezhetünk vele vacsoravendégeinknek. Ha nem akarunk zsíros, hizlaló ételeket felszolgálni, érdemes megpróbálkoznunk a sült cékla saláta elkészítésével, ugyanis ez az étel egyszerre könnyed, diétás és laktató főétel vagy köret.
A sült cékla saláta alapanyagai
- 2 db cékla
- 2 db alma
- 2 db újhagyma
- 4 ek fenyőmag
- 1 csokor petrezselyem
- 80 g rukkola
- 1 db gránátalma
- 150 g feta
- 1 ek kristálycukor
- 1 ek vaj
- 1 ek morzsolt, szárított kakukkfű
- 1 dl olívaolaj
- ½ dl balzsamecet
- ½ citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- bors ízlés szerint
A sült cékla saláta elkészítése
- Tisztítsuk meg a céklát, kockázzuk egyformára, kisméretűre. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kakukkfüvet és forgassuk meg egy kevés olívaolajban. Süssük puhára 180°-on, 45 perc alatt, majd vegyük ki a sütőből.
- Ezalatt hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházat és kockázzuk fel a gyümölcshúst kicsire. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, majd nagylángon, rövid ideig, hirtelen pirítsuk rajta az almát. Szórjuk meg egy kevés kristálycukorral, hogy karamellizálódjon, majd tegyük félre.
- Tisztítsuk meg és magozzuk ki a gránátalmát; szárazon, serpenyőben pirítsuk meg a fenyőmagot; karikázzuk vékonyra az újhagymát; aprítsuk finomra a petrezselymet és egy salátástálban keverjük össze őket a rukkolával, a céklával és az almával.
- Keverjünk ki egy dresszinget: használjunk hozzá egy dl olívaolajat, a fél citrom levét és egy fél dl balzsamecetet. Nyomjuk bele a fokhagymát és adjunk hozzá annyi borsot, amennyit szeretnénk és egy nagyon kevés sót.
- Forgassuk össze alaposan a sült cékla saláta hozzávalóit a dresszing hozzáadásával, majd tálaljuk frissen, morzsolt fetasajttal megszórva.
Címlapkép: Getty Images