Vörösboros borjúpörkölt bográcsban: így készül a legjobb borúpörkölt galuskával

HelloVidék 2020. november 23. 16:01
Vörösboros borjúpörkölt recept egyszerűen: a borjúpörkölt bográcsban az igazi finomság! Mutatjuk, hogyan készül a mennyei vörösboros borjúpörkölt galuskával, szabadtűzön!

Nincs is kellemesebb annál, mint amikor együtt bográcsol a család: a szabadtűz, a mennyei illatok és a nyári napsütés mind a szülők, mind a gyerekek kedvenc kerti programjainak egyike. A vörösboros borjúpörkölt recept elkészítése tökéletes egy ilyen családi délutánra: a borjúhús a bográcsban vajpuha és mégis fűszeres, tálalhatjuk krumplival, ám a borjúpörkölt galuskával is nagyon finom. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készül a vörösboros borjúpörkölt bográcsban, hogyan fűszerezzük azt és meddig főzzük!

A vörösboros borjúpörkölt hozzávalói

  • 1,5 kg borjúhús
  • 4 ek sertészsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • 1 db kosszarv paprika (csípős)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 ek őrölt pirospaprika
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 1 ek kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk őrölt köménymag
  • só, bors ízlés szerint
  • víz

A borjúpörkölt elkészítése bográcsban

  1. Olvasszuk fel a bográcsban a disznózsírt, majd pároljuk meg benne a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát egy kevés sóval. Adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, paprikát és kosszarvpaprikát (ha nem szeretjük csípősen, nyugodtan kihagyhatjuk). Főzzünk belőlük lecsós alapot.
  2. A lehártyázott, felkockázott marhanyakat adjuk hozzá a lecsós alaphoz. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, köménnyel, kakukkfűvel és pirospaprikával bőségesen. Kevergessük kifehéredésig, majd öntsük fel egy kevés vízzel.
  3. Főzzük kb. 1 órán keresztül, kóstolgassuk folyamatosan. A borjúpörkölt készítése során adhatunk hozzá több sót, borsot, ám paprikát a későbbiekben már nem szabad. Ha a borjúpörkölt nagyon elfőtte a levét, pótolhatjuk vízzel.
  4. Ha úgy véljük, nagyjából megfőtt a hús, de még nincs teljesen kész, öntsük hozzá a bort, majd főzzük további 30 percig, míg a bor íze eltűnik, de savassága megmarad.
  5. Tálaljuk galuskával, főtt krumplival vagy friss, puha kenyérrel.

A galuska hozzávalói

  • 800 g liszt
  • 2 db tojás
  • 6 dl víz
  • 1 ek só

A galuska elkészítése

  1. Keverjük össze az összes alapanyagot egy tálban, fakanál segítségével.
  2. Lobogó, forró, sós vízbe szaggassuk bele a galuska folyós állagú tésztáját nokedliszaggató vagy nagylyukú reszelő segítségével, de akár kanállal is megtehetjük.
  3. Főzzük addig, míg a víz tetején nem kezd a nokedli úszni, majd lyukas kanállal merjük le őket. Tálaláskor egy kevés olajjal vagy vajjal síkosítsuk, hogy a tészta ne tapadjon össze.

Címlapkép: Getty Images