Vörösboros borjúpörkölt recept egyszerűen: a borjúpörkölt bográcsban az igazi finomság! Mutatjuk, hogyan készül a mennyei vörösboros borjúpörkölt galuskával, szabadtűzön!
Nincs is kellemesebb annál, mint amikor együtt bográcsol a család: a szabadtűz, a mennyei illatok és a nyári napsütés mind a szülők, mind a gyerekek kedvenc kerti programjainak egyike. A vörösboros borjúpörkölt recept elkészítése tökéletes egy ilyen családi délutánra: a borjúhús a bográcsban vajpuha és mégis fűszeres, tálalhatjuk krumplival, ám a borjúpörkölt galuskával is nagyon finom. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készül a vörösboros borjúpörkölt bográcsban, hogyan fűszerezzük azt és meddig főzzük!
A vörösboros borjúpörkölt hozzávalói
- 1,5 kg borjúhús
- 4 ek sertészsír
- 3 fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db tv paprika
- 1 db kosszarv paprika (csípős)
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 ek őrölt pirospaprika
- 4 dl száraz vörösbor
- 1 ek kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 1 tk őrölt köménymag
- só, bors ízlés szerint
- víz
A borjúpörkölt elkészítése bográcsban
- Olvasszuk fel a bográcsban a disznózsírt, majd pároljuk meg benne a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát egy kevés sóval. Adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, paprikát és kosszarvpaprikát (ha nem szeretjük csípősen, nyugodtan kihagyhatjuk). Főzzünk belőlük lecsós alapot.
- A lehártyázott, felkockázott marhanyakat adjuk hozzá a lecsós alaphoz. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, köménnyel, kakukkfűvel és pirospaprikával bőségesen. Kevergessük kifehéredésig, majd öntsük fel egy kevés vízzel.
- Főzzük kb. 1 órán keresztül, kóstolgassuk folyamatosan. A borjúpörkölt készítése során adhatunk hozzá több sót, borsot, ám paprikát a későbbiekben már nem szabad. Ha a borjúpörkölt nagyon elfőtte a levét, pótolhatjuk vízzel.
- Ha úgy véljük, nagyjából megfőtt a hús, de még nincs teljesen kész, öntsük hozzá a bort, majd főzzük további 30 percig, míg a bor íze eltűnik, de savassága megmarad.
- Tálaljuk galuskával, főtt krumplival vagy friss, puha kenyérrel.
A galuska hozzávalói
- 800 g liszt
- 2 db tojás
- 6 dl víz
- 1 ek só
A galuska elkészítése
- Keverjük össze az összes alapanyagot egy tálban, fakanál segítségével.
- Lobogó, forró, sós vízbe szaggassuk bele a galuska folyós állagú tésztáját nokedliszaggató vagy nagylyukú reszelő segítségével, de akár kanállal is megtehetjük.
- Főzzük addig, míg a víz tetején nem kezd a nokedli úszni, majd lyukas kanállal merjük le őket. Tálaláskor egy kevés olajjal vagy vajjal síkosítsuk, hogy a tészta ne tapadjon össze.
Címlapkép: Getty Images