Az éttermek mesterei a gombás szószoknak, mártásoknak, roston sütött gombáknak. Miért ne készíthetnénk el ezeket a kiemelkedően ízletes fogásokat otthon, a családunknak, vacsoravendégeinknek? A steak legjobb kísérője egy erdei gombamártás, ami fűszeres, tejszínes, szaftos és elkápráztat bármilyen vacsoravendéget! Légy te is a konyha ördöge és tudd meg, hogyan készül az erdei gomba mártás steakhez a lehető legegyszerűbb úton!
Az erdei gombák
A különböző erdei gombák gyakorta sokkal ízesebbek, mint a boltban megszokott csiperkegomba. Ezalatt értjük például az őzlábgombát vagy a rókagombát, de akár a szegfűgomba és a lila pereszke is belefér. A lényeg, hogy legyünk nyitottak a kevésbé hétköznapi fajtákra és a különlegesebb textúrákra is. Természetesen ezúttal is hangsúlyozzuk, hogy saját szedésű gombát csak gombavizsgáló engedélyével szabad elfogyasztanunk!
Az erdei gombamártás a vöröshúsok, ezen belül is a steakek egyik közkedvelt kísérője: akár egy szarvasról, akár egy ízletes marhabélszínről legyen szó, az erdei gombamártás mindenképpen megállja mellette a helyét, ugyanis egy eredeti, utánozhatatlan ízvilágot kölcsönöz ételünknek.
Az erdei gombamártás hozzávalói
- 300 g erdei gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek mustár
- só, bors ízlés szerint
Az erdei gombamártás elkészítése
- A vajat felolvasszuk egy serpenyőben, majd megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, fokhagymát egy csipet sóval.
- Erre a megdinsztelt hagymára jöhetnek az erdei gombák, amelyeket minimum 5 percen keresztül pirítunk, majd lefedve puhára, szaftosra pároljuk őket.
- Adjuk hozzá a, mustárt, a fehérbort és a többi hozzávalót, végül öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk össze.
- Tálaljuk melegen húsokhoz, köretek mellé kísérőként. Kínálhatjuk finomra aprított petrezselyemmel meghintve is.
Címlapkép: Getty Images