Nyers céklasaláta vagy savanyú céklasaláta télire? Mutatjuk, hogyan készülnek a céklasaláta receptek egyszerűen: íme a majonézes céklasaláta és az almás céklasaláta recept.
Ha ősz, akkor céklaszezon: nincs is szebb a friss, lilás, mélybordó gumóknál, amelyek mindent beszíneznek, amihez csak hozzáérnek. Habár sok kisgyerek pont emiatt a tulajdonsága miatt nem kedveli a céklát, felnőttként tudjuk, hogy ez a zöldség rendkívül egészséges: tele van vitaminokkal és hasznos ásványianyagokkal, sőt, savanyúságként is jó hatással van emésztésünkre, immunrendszerünkre. Cikkünkben 4 hihetetlenül egyszerű céklasaláta recept kerül bemutatásra, amelyeket bármikor, rövid idő alatt elkészíthetünk. Neked melyik a kedvenced?
1. Nyers céklasaláta recept
Hozzávalók
- 4 db cékla
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 csokor zellerzöld
- 4 ek fehérborecet
- 4 ek olívaolaj
- 1 ek akácméz
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése
- Mossuk, hámozzuk meg a céklát és reszeljük le nagylyukú reszelőn. Pucoljuk meg és aprítsuk a lilahagymát nagyon finomra. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zsenge zellerzöldet is.
- Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, ízesítsük mézzel, ecettel, olívaolajjal, sóval és borssal.
- Tálalás előtt egy órára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek!
2. Majonézes céklasaláta zellerrel
Hozzávalók
- 4 db cékla
- 2 db szárzeller
- 8 ek majonéz
- 2 ek torma
- 2 dl natúr joghurt
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése
- A megmosott, meghámozott céklát reszeljük le nagylyukú reszelővel, a zellert szintén tisztítsuk meg és aprítsuk késsel finomra.
- Adjuk hozzá a majonézt, a joghurtot és a fűszereket, keverjük össze alaposan, majd hűtsük le tálalás előtt!
3. Almás céklasaláta recept
Hozzávalók
- 2 db cékla
- 3 db alma
- 6 ek majonéz
- 1 ek mustár
- 1 ek akácméz
- 2 dl natúr joghurt
- 1 fél citrom leve
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése
- Hámozzuk meg és reszeljük le az almát és a céklát, majd adjuk hozzá a mézet, citromlét, mustárt, joghurtot és majonézt.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze alaposan, tálalás előtt hagyjuk állni a hűtőben 1 órát.
4. Tartós céklasaláta télire
Hozzávalók
- 6 fej cékla
- 1,5 l víz
- 1,5 dl fehérborecet
- 6 ek kristálycukor
- 3 ek só
- 1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítése
- Mossuk meg a céklát, majd főzzük meg tiszta vízben héjastól (1 óra). Ha kész, vegyük ki a céklákat a vízből, hagyjuk kihűlni.
- A cékla főzőlevébe tegyük bele a sót, a cukrot és a fehérborecetet, majd forraljuk össze.
- Hámozzuk meg a céklát és szeleteljük őket vékonyra (maximum 0,5 cm/szelet). Tegyük őket az előre kifőzött befőttesüvegekbe.
- Öntsük fel mindegyik üveget a céklás lével, majd egy nagyon kicsi csipet nátrium-benzoáttal hintsük meg mindet. Zárjuk le őket légmentesen és mehetnek is a pincébe!
Címlapkép: Getty Images