Tényleg ez az egyik legjobb büfé a Balatonnál? Teszten a Sólya Bár

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Tényleg ez az egyik legjobb büfé a Balatonnál? Teszten a Sólya Bár

Érdemes néha az egyszerűség, a harmónia és a felfedezés jegyében éttermet választani a Balaton partján. Most mi is ezt tettük. Ezúttal Balatonfenyves egyik leginkább felkapott és trendi komplexumát kerestük fel. A Balatonfenyvesi Yacht Klub és a hozzá tartozó Sólya Bár régóta a HelloVidék bakancslistáján szerepelt. Mert hol is eshetne jobban az ebéd, mint a Balatonon ringatózó yachtok és hajók mellett, miközben a távolban a Badacsonyt és a Balaton-felvidék többi, impozáns hegyét csodálhatjuk.

Bár a Balatonfenyvesi Yacht Klubba általában azok térnek be, akiknek Magyarország egyik legmodernebb kikötőjében ringatózik a hajójuk, a komplexum korántsem csupán az ő számukra van nyitva. Étterem, hotel és bár is van egy helyen, így mindenki eldöntheti, hogy aktuálisan mire van szüksége. Nekünk épp egy könnyű, gyors és remélhetőleg ízletes ebédre, így a Sólya Bárt választottuk.

Az étterem közvetlenül a vízparton, a nádas mellett kap helyet. Az ide betérő vendég választhat az alsó vagy az emeleti szint között. Előbbiben leginkább magasított asztalok és bárszékek várnak rá, fent pedig a déli part egyik legszebb panorámája. Számítottunk a tömegre, ezért már három nappal korábban foglaltunk, így közvetlenül a korlát mellett kaptunk fent helyet.

A rendelést a lenti szinten veszik fel és egy kis szerkezet segítségével jelzik, hogy mikor lesz kész az étel, amit nem a pincér hoz ki, hanem a vendégnek kell elmennie érte. Először csak egy ásványvizet, illetve egy kólát kértünk, amit meglepő módon műanyag, félliteres üvegben kaptunk. Egy ilyen színvonalú és a yacht klub miatt trendinek, exkluzívnak számító helyen valahogy igencsak furcsának tűnt.

De akkor nézzük az étlapot!

A Sólya Bár ötféle előételt kínál, bár az előétel szót igen tág értelemben értelmezik: a füstös padlizsánkrém pitával a maga 2290 forintjával a legolcsóbb tétel, amit a házi kacsamájkrém pácolt lilahagymával és a Cézár saláta csirkemellel követ 2490 forintért. A szuhai grillezett camambert pesztóval és friss salátával 2590 forint, míg a legdrágább fogás a szintén Cézár saláta garnélával 3190 forint.

A négyféle leves ára 1190 forint és 1690 forint változik, közte többek közt hideg gyümölcslevessel, de a Balatonhoz híven halászlével is szimpatizálhatunk. Ezután jöhetnek a klasszikusok, három tételben: cigánypecsenye 3590 forintért, parmezános csirke édes hasábburgonyával és paradicsom salátával 3990 forintért, illetve süllőfilé kapros rákraguval és parajos-ricottás raviolival 4190 forintért.

A hétféle főétel legolcsóbb tétele a kijevi csirkemell supreme burgonyapürével és bébispenót salátával 3690 forintért, míg a legdrágább étel aktuálisan a 4590 forintos báránycsülök zellerrel és vajban sült burgonyával. A két véglet között versenyben van a konfiált kacsamell ludaskásával, a szürkeharcsafilé paprikás mártással és sült túrógombóccal, vagy épp érlelt sonkába göngyölt sertésszűz vargányás szélesmetélttel.

Végül, de nem utolsó sorban a desszertek: a somlói galuska, a körtés-gyömbéres joghurt bomba és a mentes-mákos epres desszert 1090 forintért, illetve a málnás csokidesszert 1190 forintért. Az étlap nemrég változott, korábban kisebb kínálattal és klasszikusabban büfés ételekkel várták a vendégeket. Mi is ilyen alapételeket választottunk, sima rántott csirkemell nuggets-et édesburgonyával és salátával, illetve egy BBQ oldalas főtt kukoricával és sült burgonyával.

Mivel ottjártunkkor elég kevesen voltak, ezért az étel viszonylag gyorsan elkészült és a pincér is kedvesen felhozta nekünk. A csirke nuggets hozta a kötelezőt, a burgonyát jól átsütötték. A saláta szegény kicsit fonnyadt volt, de ezt foghatjuk a melegre. A BBQ jól átsült és a fűszerezése pont ideálisra sikerült. A mellette felszolgált sült kukorica erős közepes.

Alapjában véve jól éreztük magunkat, élveztük a gyönyörű kilátást és közelebbről szemügyre tudtuk venni, ahogyan a munkások kiemelnek a vízből egy hajót, majd nekiállnak a mosásának, karbantartásának. Persze jobb lett volna a badacsonyi panorámát kicsit nyugodtabb körülmények között kiélvezni, de így legalább bepillantást nyertünk a yacht tulajdonosok életének mindennapjaiba. Hétezer forint körüli összeget fizettünk, ami abszolút elfogadhatónak számít a jelenlegi áremelkedések tükrében a Balaton parton. Utána kihasználtuk a kikötő közelségét és sétáltunk egyet a szebbnél szebb hajók között.

Ahogy azt honlapján a Fenyves Yacht Club előzetesen ígérte, a kikötőben, a mólók lábánál található Sólya Büfében „mindenki megtalálja a fogára valót, legyen szó debreceniről, halról, egy ízletes Fenyvesi Pomposról, vagy frissítő kávékülönlegességekről. Minőségi konyhánk igyekszik a gyors, egyszerű és mindenki által ismert ízeket, újszerűen megfogalmazva elkészíteni, mindezt elérhető áron.”

Hogy visszatérnénk-e még ide?

Abban maradtunk, hogy a válaszunk a mindenképpen igen: izgalmas lenne egy másik alkalommal letesztelni a büfé által kínált, „extrább” fogásokat is, esetleg megkóstolni, hogy a szürkeharcsafilé hogyan passzol össze a paprikás mártással, no és a sült túrógombóccal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balatonfenyves

gyorsbüfé

teszt