Ezek a legjobb lángosozók 2022-ben a vidéki Magyarországon: itt a lista!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezek a legjobb lángosozók 2022-ben a vidéki Magyarországon: itt a lista!

A lángos legalább annyira nélkülözhetetlen kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Kétségtelen, hogy nehéz étel, főként, ha egy kis tejföllel és sajttal is megbolondítjuk, szinte egész napra eltelít. A jó lángos titkai a liszt és a kelesztés, a tészta formázása és az olaj hőmérséklete, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején…

Ehetünk belőle sajtost, tejfölöst, fokhagymást, simát, krumplist, kolbászost és még napestig sorolhatnánk, mint Gombóc Artúr a csokoládét, hányféle-fajta lángos készíthető. Egy biztos, a magyar konyhának és vele együtt a lángos készítésnek nagy múltja, számtalan, egymástól esetenként jelentősen különböző receptje van. A lángos az egyik legtipikusabb magyar strandkaja, nevezzük divatosabban streetfoodnak. Legalább annyira nélkülözhetetlen kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Persze nehéz étel, főként, ha extrákkal is megbolondítjuk, szinte egész napra eltelít. A jó lángos titkai a liszt és a kelesztés, a tészta formázása és az olaj hőmérséklete, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük a legelején, nézzük, hol mennyiért kapható most a lángos, aztán pedig vegyük sorra, melyek a legjobb vidéki lángos-lelőhelyek! Aztán természetesen jön a kiváló lángosrecept is.

Lassan annyiba kerül a balatoni lángos, mint vidéken a pizza

A nyári szezon csak most startol igazán, de máris sokan választják a Balatont egy hétvégi kikapcsolódásra. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a magyar tengernél is bődületesen felmentek az árak. A Világgazdaság friss cikke szerint átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk a balatoni ételekért, mint egy évvel korábban. A Kistücsök Étterem tulajdonosa azt is elárulta a lapnak, hogy az elvárások alapján egy margherita pizza árának töredékéért kellene adni a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, annak ellenére is, hogy sem az alapanyagban, sem az elkészítési időben és a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség az ételek között. Ennek ellenére is úgy gondolja Csapody Balázs gasztronómiai szakember, hogy bár vannak kirívó esetek, ahol 1500-2500 forintért árulják a lángost, de nem ez lesz a jellemző a balatoni strandokon.

Az Index még június elején körbejárta a magyar tenger kultikus sütödéit. Akkor ők jellemzően 900 forintért találtak sima lángost, 1100-ért a tejfölöst vagy a sajtost, 1200-ért a tejfölös-sajtost és 1500-ért azt, amin lilahagyma és bacon is volt.

Drága-e a 900-1000 forintos lángos?

Amennyire egyszerű a lángos összetétele, annyira munkaigényes étel, hiszen kézzel dagasztjuk, az energiaárak pedig eszméletlenül felszaladtak – nyilatkozta az Indexnek a Móló Halsütő tulajdonosa, aki hozzátette:

Egy 23 kilós gázpalack ára tavaly 9500 és 10 000 forint között mozgott, most legutóbb 16-17 ezerért vettük palackját. Ez több mint 60 százalékos drágulás. És amikor pörög a forgalom, hamar elfogy a 23 kiló gáz. Az étolajat is állandóan cserélni kell, nem lehet fáradt olajban sütni a lángost. Tavaly 1300 forint plusz áfáért vettük a sajtot nagykereskedelmi áron, most egy ezressel több nettóban. Még nem hárítottuk át teljesen az áremelkedéseket, de küzdenünk kell a túlélésért.

Bár a lángosozók is hatósági áras alapanyagokkal dolgoznak, alkalmanként csak 10 liter olajat és 10 kilogramm lisztet vehetnek meg, pedig ennek a többszörösére van szükségük. Így több helyre kell elmenniük, ezért többet költenek üzemanyagra is – bár ezt is, tegyük hozzá, hatósági árasan veszik.

Van élet a Balatonon túl is, legalábbis, ha a lángosozókról van szó

Szombathelyen például köztudott, hogy jó lángosért a Vásárcsarnokba kell menni. A szombathelyi piacon egyébként a héten 400 forint volt a sima lángos, igaz, itt nincs magyar tenger, csak egy talponálló, viszont tényleg helyben világhírű – egyes vélemények szerint vetekszik a budapesti Flórián téri aluljáró hírneves lángosával is.

TOP balatoni lángozozók

Az élelmiszerbiztonsági-hivatal Szupermenta programja évek óta teszteli a legnépszerűbb élelmiszereket. Pár éve a lángosozókat értékelték. 12 balatoni vendéglátóhelyet ellenőriztek és teszteltek, a komplex ellenőrzés során több mint 140 mintán mintegy 500 laboratóriumi mérést végeztek:

  1. Révfülöpi RÉV Büfé
  2. Zamárdi Sarok Büfé
  3. Róza Mama Büféje

Íme, a vidék TOP lágosozói a Tripadvisor értékelései alapján:

  • Lángos Éden, Dunakeszi
  • Lángos Stand, Szentendre
  • Péter Büfé, Bükfürdő
  • Mátra Ízek Bázisa, Mátrafüred
  • Lángos a la Rohlicsek, Eger
  • Széplaki Lángos Büfé, Siófok
  • Lángos és Palacsinta, Fonyód
  • Álom Lángos, Szentendre
  • Lángos House, Sopronbánfalva
  • Gajdos Lángos, Velence

Honnan ered a magyarok pizzája?

A mai lángosok őse állítólag török eredetű, egész pontosan az oszmánoktól származó pita vált a hazai gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken nevezik: langalló, kemencés lángos, lángoskenyér néven. (Bár a langallót, ellentétben a lángossal vidéken jellemzően kemencében, és nem olajban sütötték.) A hagyomány szerint a kenyér tésztájából megmaradt darabokat kinyújtották, majd parázsra tették, abból lett a langalló, vagy forró zsírba dobták, és tejföllel fogyasztották, ez lett a lángos.

A lángos első írásos emléke körülbelül 1700-ból való, de története egészen a XIV. századig nyúlik vissza, amikor a kenyérfogyasztás kezdett általánossá válni. Természetesen ez azokra a régiókra volt elsősorban jellemző, ahol jól keleszthető búzalisztből sütöttek kenyeret. A paraszti háztartásokban kísérleteztek a különféle elkészítési módokkal, a mai lángos ősét például káposzta- és karalábélevélen is készítették. A zöld levelek így különleges ízt kölcsönöztek a lángosnak.

Lehet persze vitatkozni azon, hogy egészséges-e vagy sem

Nem is a liszt vagy az olaj a legnagyobb gond. Ha túl sok zsiradékot fogyasztunk, hosszabb távon túlsúly és elhízás lesz a következménye – erre jó bizonyítékot szolgáltatnak a hazai táplálkozási felmérések: az ajánlott legfeljebb 30 energiaszázaléknyi zsírbevitelt átlagosan húsz százalékkal lépjük túl, talán ennek is következménye, hogy tízből hat magyar túlsúlyos vagy elhízott.

A hazai dietetikusok szerint azonban nincsenek egészségtelen ételek vagy élelmiszerek, minden az életmódunkon múlik, így vétek lenne kijelenteni, hogy a lángos bizony tilos étel. Azonban a zsiradékbevitel visszafogásához az is hozzájárulhat, ha nyáron a lángost csak mérsékelten, maximum hetente-kéthetente egyszer iktatjuk be az étrendünkbe. A dietetikusok tanácsa szerint válasszuk a világosra, aranybarnára sült darabokat a lángosból, azokban sokkal kisebb mennyiségű akrilamid van, mint a barnára sült, esetleg égett darabokban.

Végezetül, íme a tuti krumplis lángos receptje

A krumplis lángos a „sima” lángos krumplis verziója (a lángos tésztájába dolgozunk bele egy kis főtt, pürésített burgonyát), ahhoz hasonlóan tejfölös, sajtos, fokhagymás feltétekkel kínálják.

A krumplis lángos hozzávalói

  • 500 g krumpli
  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dkg vaj
  • 1.25 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 csipet só

A krumplis lángos elkészítése 5 lépésben

  1. Pucoljuk meg és kockázzuk fel a krumplit, majd főzzük meg sós vízben. Öntsük le a kész krumpliról a vizet, majd krumplinyomóval törjük össze alaposan.
  2. Ezalatt (mivel a krumplis lángos egy kelttészta) az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk a kevés cukorral kb. 15 perc alatt.
  3. Az alaposan összenyomott krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, az olvasztott vajat, a sót, végül a felfuttatott élesztős tejet. Gyúrjuk addig, míg a krumplis lángos tésztája homogén, ragacsos nem lesz.
  4. Tegyük félre kelni a krumplis lángos tésztáját langyos helyre, konyharuhával letakarva (minimum 1-2 óra).
  5. Olajozzuk be a kezünket és a ragadós krumplis lángos tésztából formázzuk meg a lángosokat. Előre felhevített napraforgóolajban süssük ki őket

További lángos-recepteket ITT találsz!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lángos

balaton

strand

magyar gasztronómia

nyár

streetfood