Szeretik a hasukat a magyarok: ezek most az ország kedvenc ételei

HelloVidék   
  Megosztom
Szeretik a hasukat a magyarok: ezek most az ország kedvenc ételei

Egy átlag magyar naponta háromszor étkezik, melyből jellemzően egyszer fogyaszt melegételt – derül ki egy friss kutatásból. A válaszokból azt is megtudhatjuk mely diéták a legnépszerűbbek, milyen alapanyagok a kedvenceink vagy, hogy mely ételeket fogyasztjuk a legszívesebben.

A Tadam.hu reprezentatív kutatása 500 magyar fogyasztót vizsgált a 2021-es év második felében, azzal a céllal, hogy megismerje a magyarok bizonyos étkezési szokásait és kedvenc ételeit. Bár a közbeszéd alapján azt hihetnénk, hogy a lakosság egy szemmel jól látható része tart valamilyen különleges étrendet, a válaszok alapján a magyar háztartások 58,6 százalékában senki sem követ speciális diétát. Azok közül, akik mégis kerülnek valamilyen alapanyagot, a legtöbben a cukortól tartózkodnak. Az 500 megkérdezett körében a háztartások 17 százalékában figyelnek a csökkentett cukorbevitelre, ezt követik 15 százalékkal a laktóz- és tejtermékmentesen étkezők, míg a dobogó harmadik fokán a csökkentett szénhidrátbevitel jellemzi az étkezéseket. A háztartások mindössze 8 százalékában van gluténérzékeny, míg a mindössze 4,4 százalékában vegetáriánus, 1,1 százalékban vegán. A kutatásból az is megállapítható, hogy a megkérdezettek csupán egyötöde tudja megbecsülni, hogy hány kalóriát fogyaszt el. Ez a kalóriaszám átlagosan 1985 Kcal/ napra becsülhető.

Hétköznapok folyamán leginkább naponta háromszor étkezünk, mely a megkérdezettek több mint felére igaz (54%). Ami meglepő eredmény, hogy a magyarok közel 20 százaléka csak kétszer étkezik hétköznaponként. A sok dietetikus és táplálkozási tanácsadó ajánlása szerinti öt étkezést mindössze 33 ember tart az 500-ból.

A hétvégi szokások nagyban nem térnek el a hétköznapiaktól, ugyanakkor úgy, hogy több időnk van tízóraizni vagy uzsonnázni, megnő a naponta négyszer étkezők száma (hétköznap 14%, hétvégén 19%). Nemcsak az étkezések számában találunk eltéréseket a szokásokban; a hétköznapokon jellemzően mindössze egyszer fogyasztunk melegételt (64%). Szombaton és vasárnap is bár a napi egyszeri melegétel fogyasztók vannak a legtöbben, de jelentősen megnő a meleget ebédelők és vacsorázók aránya a hétköznapokhoz képest (hétköznap 26%, hétvégén 40%). A napi egyszeri melegétkezés feltehetően abból következik, hogy a magyar lakosság több mint fele (55%) hideget vacsorázik.

A 18-29 éves korosztály az egyetlen, akik a hétvégén döntő többségben inkább kétszer esznek meleg ételt, de a hétköznapi arány is náluk a legmagasabb. Hasonló minta alapján étkeznek hétvégente az egyedül élők, de minden családszerkezetnél megállapítható, hogy hétvégén gyakrabban fordul elő, hogy kétszer fogyasztanak meleg ételt.

Rohanó életmód ide vagy oda a lakosság 95 százaléka legalább heti háromszor főz. Az abszolút kedvenc alapanyag a csirkehús, az 500 megkérdezettből 405 ember kedveli, ezt követi szorosan a burgonya, a sertéshús, a tésztafélék és a paradicsom. A sor végén „kullognak” a grillezett zöldségek, amit mindössze ötvenöten kedvelnek félezer emberből, a sort a köles, a quinoa, a hajdina és a bulgur zárják.

A főételek toplistájának első helyén a rántott csirkemell filé áll, ezüstérmes a rántott karaj míg a harmadik kedvenc a rántott sajt. Épphogy lemaradnak a dobogóról a fasírtgolyók, amit a rántott karfiol követ. A kutatás eredményét figyelembe véve állította össze étlapját, így Budapesten mindenki a magyarok étkezkedvenc ételei közül válogathat az étel házhoz szállító cég kínálatában.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ételek

kutatás

étkezési szokások

melegétel

ebéd

vacsora

reggeli