Sokkoló áron kínálják a boltokban: régen a szegények étele volt, most a gazdagok csemegéje

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Sokkoló áron kínálják a boltokban: régen a szegények étele volt, most a gazdagok csemegéje

A sült gesztenye vagy éppen a belőle készült massza az őszi-téli, illetve a karácsonyi ünnepi időszak egyik legkedveltebb csemegéje. Az utolsó pillanatokban járunk ahhoz, hogy még viszonylag elfogadható áron, hazait vásároljunk belőle. De mennyibe kerül most a gesztenyemassza, megéri-e otthon nekiállni?


 


 

Lassan vége a hazai szelídgesztenye szezonjának, az utolsó pillanatokban járunk ahhoz, hogy még pár marok sütnivalót vásárolhassunk magunknak. A szombathelyi piacon 1600-2000 forintos áron kínálják a szép és nagy szemű vasi és zalai termés kilóját. Az ezt követő időszakban azonban már jó eséllyel csak olasz, kínai vagy erdélyi gesztenyével találkozhatunk. Idén ráadásul - mesélték a HellovVidéknek a vasi piaci árusok - az aszály sem kedvezett ennek a hazánkban őshonos, késő őszi gyümölcsnek. Kisebb szemű lett a termés, a szeptemberi sok eső miatt sok a kukacos, és hamarabb tönkre is megy. Ezért se csodálkozzunk azon, ha a boltokban, vagy helyi termelőknél a gesztenyemassza ára már az őszi szezonban is az egekben van: egy kis kockányi pürét 600-1000 forintért kínálnak.

Bár őshonos nálunk, egyre kevesebb terem belőle

Tudtátok, hogy a gesztenye az 1600-as évekig kizárólag a szelídgesztenyét jelentette, a vadgesztenye ugyanis csak ezután került Magyarországra? (A vadgesztenyéről nemrégiben a HelloVidék itt írt!) A hazai szelídgesztenye-termőterület nagysága 2017-ben 210 hektár volt, ez 2018-ra 215,5 hektárra emelkedett és 2019-ben is megállt ezen a szinten. Nem véletlenül nem terem meg bárhol a szelídgesztenye, ugyanis nagyon igényes, termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni: kiegyenlített, csapadékosabb időjárást és savanyú talajt igényel. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon. Jellemzően kisüzemi növény, hasonlóan a mogyoróhoz. Az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak, jelentősebb méretű üzemi ültetvények nincsenek az országban. Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják.

Az országos éves termésmennyiség jellemzően 200-500 tonna közötti, mely a kevés üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 2000-2500 tonna között mozog, 1-1,2 milliárd forint értékben, jellemzően Olaszországból – közölte a NAK.

Az import gesztenye bolti kilós ára – jegyezzük meg itt - azért jellemzően olcsóbb, mint a piacon kapható magyaré, 2022 októberének végén a Nagybani Piacon 1200-1600 forintért kínálták.

Nagy bajban a hazai szelídgesztenyések

A szelídgesztenye termesztése ráadásul meglehetősen kockázatos is, az utóbbi másfél évtizedben egy felerősödött gombás betegség, a kéregelhalás (Cryphonectria parasitica) járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmos kuriphylus), amely szintén komoly károkat képes okozni. Hatékony védekezés egyelőre egyik károsító ellen sincs, bár a szelídgesztenye gubacsdarázs természetes ellenségének (a hazánkban nem honos Torymus sinensis fürkészdarázsfajnak) betelepítésével kapcsolatos vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak.

A termőtájak közül a nyugat-dunántúli a legjelentősebb, az ott elhelyezkedő, az országos termőterület 51%-át kitevő hányad nagyobb részben Zala megyében található. Ahogy korábban a HelloVidék megtudta, a mostani körülmények között nem is lehet gazdaságosan termeszteni a szelídgesztenyét, de van, aki mégis kísérletezik vele. Egyed Károly az országban egyedüliként, 40-50 hektáron foglalkozik szelídgesztenyefákkal – vele a HelloVidék itt beszélgetett.

Kevésbé tartós, mint a dió, hamar elveszti az élvezeti értékét

A gesztenye szezonja jellemzően októberben kezdődik, egy hónap alatt le is zajlik, nem olyan tartós, a dióval ellentétben jellemzően hamar elveszíti élvezeti értékét, megkukacosodik, vagy épp, ha rossz helyen tároljuk, hamar megpenészedik. A gesztenye feldolgozása ezért is elég széleskörű, szó sincs arról, hogy csak sültgesztenyeként árulnák a piacokon. Leginkább még gesztenyemasszaként ismerjük, de lekvár vagy befőtt is készíthető belőle, de a gesztenyéből készült liszt is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A gesztenye feldolgozása – ahogy a szedése is - jellemzően hazánkban a Nyugat-Dunántúlra, Vas, Zala és Somogy tájaira koncentrálódik – itt még házaknál, családok is foglalkoznak gesztenyepüré-készítéssel. Jellemzően október-novemberben interneten is lehet friss, rumos-cukros, vagy épp aromamentes gesztenyemasszát vásárolni. Jellemzően kilós kiszerelésben árulják, tőlük jóval olcsóbban tudunk a gesztenyepüré és a gesztenyés sütemények alapanyagához jutni. (Érdemes azonban, mielőtt rendelnénk, előtte utánanézni, valóban élő-e a hirdetés, a gesztenyemassza-gyártó megbízható termelő-e vagy sem.)

Húzós árakra készülhetünk

A gesztenyepüré, és a masszából készült sütemények, nem túlzás, lassan tényleg úri fogásnak számítanak. Elég ehhez csak annyit mondanunk, hogy a gesztenyekiflihez 40 dkg masszát ír a recept. Ezt legolcsóbban 1000-1200 forintból úszhatjuk meg, és akkor csak a tölteléknek való masszát vásároltuk meg, hol van még a tojás, a liszt, a belevaló cukor (már ha kapunk).

A legolcsóbb, online beszerzhető gesztenyepüré 1 kg-os kiszerelésben, 2022-ben (iharosberényi natúr gesztenyemassza):

  • Gyorsfagyasztott gesztenyepüré - 2300 Ft/kg
  • Natúr gesztenyemassza (100% gesztenyebél, hozzáadott anyagot nem tartalmaz) - 2600 Ft/kg

A bolti gesztenyepüré ára (online webshopokban közölt árak alapján):

  • Auchan Optimum Gesztenye desszert gyorsfagyasztott 439 Ft / 200 g (2195 Ft/kg)
  • Massa natúr gesztenyemassza 949 Ft/ 250 g (3 796 Ft/kg)
  • Maroni gyorsfagyasztott fehérarany gesztenyepüré 1 009 Ft/200 g (5 045 Ft/kg
  • Maroni gyorsfagyasztott natúr gesztenyemassza 1 099 Ft/200 g (5 495 Ft/kg)
  • Bajnai gyorsfagyasztott gesztenyepüré 599 Ft / 200g
  • Maroni Bio Gesztenyepüré: 1119 Ft /200 g (5595 Ft/kg)
  • Maroni Natúr Gesztenyemassza: 1119 Ft /200 g (5595 Ft/kg)

Gesztenyemassza-készítés otthon

Ha drágálljuk a kilós árakat, még nem késtünk el semmivel, ha sikerül a piacon jó áron gesztenyét kapnunk, magunk is készíthetünk otthon pürét. Az interneten tengernyi recept kering a házi gesztenyemassza készítéséről, főleg tejjel-vajjal, de azt kell mondjam, hogy ha egy jó alapot szeretnétek készíteni, amit felhasználhattok süteményekbe vagy gesztenyepürének, akkor nem kell túlbonyolítani.

Az első és legfontosabb, amit tennünk kell hozzá, hogy tegyük fel a gesztenyét (2 kg) egy órára lobogó vízben főni. Ha kihűlt, kés segítségével távolítsuk el a külső héját. Szedjük le a barna belső hártyákat is a gesztenyékről. Őröljük nagyon apróra a háztartási robotgép késes darálójával.

A kristálycukrot keverjük össze a 3 deci vízzel egy edényben, melegítsük lassan addig, amíg a cukor (30 dkg) elolvad, és egyenletes szirupot kapunk. Vegyük le az edényt a tűzről, öntsük bele a ledarált gesztenyét, majd keverjük jól össze.Vájjuk ki a vaníliarúd belsejéből a finom illatos magokat és adjuk hozzá a masszához (vaníliaaromát is használhatunk). Keverjük a masszához a rumot is.

Van aki sütőben süti, nem főzi, így is könnyű lehet megpucolni. Hozunk is hozzá egy TikTok videót:

@kornyezetvedovagyok.hu Gesztenyepüré ? a fától az asztalig ?! #gesztenyepüré #szezonális ♬ Yummy - Justin Bieber

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gesztenye

szelídgesztenye

gesztenyepüré

infláció