A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg. A KSH mérése szerint a legtöbb pénzt a magyarok élelmiszerre és alkoholos italokra költik, évente átlagosan a keresetünk több mint 17%-a csak erre megy el. Az év végi ünnepek előtt a magyar családok több tízezer forintot hagynak a boltokban, az újév utáni ételpazarlás pedig átlagosan 20-30%-kal nő. Ez nagyon sok kidobott ételt jelent, de ügyesen átgondolva ezeket akár újra is hasznosíthatjuk. Ehhez mutatunk recepteket és tippeket.
2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.
A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszerpazarlását. A kutatók eddig 3 alkalommal, 2016-ban, 2019-ben és 2021-ben mérték meg EU-s módszertan alapján a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszerhulladékokat a háztartásokban.
Az első, 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként évi 65,5 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás. A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg.
Mentsük meg a maradékot!
A KSH adatai szerint a legtöbb pénzt a magyarok élelmiszerre és alkoholos italokra költik, évente átlagosan a keresetünk több mint 17%-a csak erre megy el. Karácsony előtt a magyar családok több tízezer forintot hagynak a boltokban, így nem csoda, hogy karácsony után átlagosan 20-30%-kal nő a szemét és a élemiszer-pazarlás mennyisége.
Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon a megkérdezettek mindössze fele az, aki jellemzően az összes ünnepi ételt elfogyasztja, harmaduk pedig mindössze háromnegyedét.
A megmaradt étel sorsát tekintve válaszadók közül 58% lefagyasztja vagy tartósítja őket, míg 28% állatnak adja, 13% pedig kidobja. Azoknak az aránya, akik ilyen helyzetben gondolnak arra, hogy rászorulóknak adják a maradékot, szintén mindössze 13%.
Bár az adatok csökkenő tendenciát mutatnak az élelmiszerpazarlás terén, ami üdvözlendő, még mindig sokkal több maradék végzi a kukában, mint az kívánatos lenne. Különösen sok élelmiszert pazarlunk el a nagyobb ünnepek után, a karácsony utáni időszak, a szilveszteri és az újévi dőzsölés alkalmával rengetegen sokkal több élelmiszert halmoznak fel otthon, mint amit el tudnak fogyasztani. Na de mit kezdjünk akkor a maradékkal? Összegyűjtöttünk egy praktikus receptlistát, hogy semmi ne vesszen kárba a nagy ünnepi trakták után megmaradt ételekből.
Tippek zöldségmentéshez a nagy trakta után
- A húslevesből megmaradt zöldségekből pikk-pakk készíthetünk ízletes krémlevest. Ehhez csak fel kell tennünk egy adag vizet főni, hozzáadni egy leveskockát, majd a zöldségeket. Amikor úgy látjuk, felforrt az alaplevünk, pürésítsük össze a zöldségekkel, majd a végén tejszínnel sűrítsük be.
- A maradék répákat, borsót felhasználhatjuk köretekhez is: rízshez adagolhatjuk, de akár rizottót is készíthetünk belőlük.
- Fasírt is készülhet a megmaradt zöldségekből. Ehhez a szokott módon kenyeret vagy zsömlét áztassunk vízbe vagy tejbe - ki, hogy szereti. Pürésítsük le a zöldségeket, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízesítsük a szokásos módon, adhatunk hozzá egy tojást is, a jobb állag eléréséhez. Ezután már csak a sütés van hátra.
- A főtt zöldségeket pürésítve használhatjuk továbbá töltelékként is: tésztákat, omlettet is kiegészíthetünk velük. De akár krumplit, padlizsánt is megtölthetünk a pürésített zöldségekkel.
Mi legyen a sok virslivel, tojással?
A koccintás utáni virslizés maradéka hálás alapanyag az újrahasznosítás szempontjából: klasszikusan salátába karikázzuk, de süthetjük muffinba is, így kiváló reggeli vagy vacsora lesz belőle percek alatt, de a rántottánkat is feldobhatjuk vele, akár töltött omlettként is újrahasznosíthatjuk. Ha pedig maradt főtt tojásunk, akkor azt ugyanúgy vegyíthetjük a fenti ételek alapanyagaiként bármelyik ételhez, mint a virslit.
Virslis (és tojásos) muffin
Hozzávalók:
- 2 dl joghurt
- 0.5 dl étolaj
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg reszelt sajt (elhagyható)
- 2 kk sütőpor
- 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 20 dkg virsli
- 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
- (opcionálisan 2-3 főtt tojás)
Elkészítés
- Összekeverjük a joghurtot, a tojást, a sót és az olajat.
- Hozzáadjuk a sajtot (összetört-vágott főtt tojást) a hagymát és a sütőporos lisztet.
- 12 db, muffinpapírral bélelt vagy kivajazott-lisztezett muffinformába elosztjuk, a közepébe negyedekbe vágott virslit állítunk.
- Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, 15-20 perc elég neki a sütő teljesítményétől függően.
Lencsementés újragondolva
Könnyen előfordulhat, hogy marad a lencselevesből, -főzelékből vagy -salátából, annál inkább, hogy sokan nem is igazán szeretik, így elsősorban a babona miatt készítjük el ilyenkor ezeket az ételeket. Vessük be az ősrégi trükköt, és álcázzuk a lencsét valami másnak, amit viszont mindenki szeret.
Bolognai lencsés spagetti
Hozzávalók
- 40 dkg lencse (beáztatott vagy konzerv)
- 1 db babérlevél
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 60 dkg darált sertéshús
- 18 dkg sűrített paradicsom
- 2 ek ketchup
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- kakukkfű ízlés szerint
- rozmaring ízlés szerint
- 2 ek napraforgó olaj
- 1.5 dl vörösbor (elhagyható)
- 8 dkg sajt (reszelt)
- 1 teáskanál petrezselyem (szárított vagy fagyasztott - más fűszernövénnyel is jól helyettesíthető)
Elkészítés
- A lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük. Amennyiben levest használunk, kimerünk belőle 40 dekagrammnyit kevés lével.
- A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta.
- Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
- Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk (ha levesmaradékot használunk, abból tegyünk bele 2 dl folyadékot).
- Kakukkfűvel és rozmaringgal ízlés szerint fűszerezzük.
- Lassanként adjuk hozzá a vörösbort, ha van otthon éppen, és 10-12 percig pároljuk.
- Ha elkészült, beleforgatjuk a leszűrt lencsét.
- Főzzük meg a spagettit roppanósra sós-olajos vízben (ne öblítsük le hideg vízzel a megfőtt tésztát, ez rossz magyar szokás!).
- Tálalás előtt szórjuk meg reszelt sajttal és egy kis petrezselyemmel a tésztánkat, aminek a tetejére halmoztuk a bolognai lencsét.
Lencsés muffin
Ha süteménynek álcázzuk, még a kisgyermekek is szívesen megeszik a lencsés fogásokat. Lehetőségeinknek csak a képzeletünk szab határt.
Hozzávalók
- 25 dkg lencse (főtt vagy konzerv)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt szalonna (kockára vágva, kisütve)
- 25 dkg finomliszt
- 1 tk kakukkfű
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény ( ha szeretjük a keleties ízvilágot, tehetünk mellé egy csipet római köményt is)
- 0.5 kk bors
- 0.5 tk só
- 2.5 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 0.8 dl étolaj
- 3 dl író vagy kefír
- 1 ek vaj vagy zsír, kevés liszt a forma kikenéséhez vagy 12 db muffinkapszli
Elkészítés
- A hagymát apró kockákra vágjuk, és 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
- A lisztet összekeverjük a lereszelt fokhagymával, a sült szalonnával, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
- A tojást kicsit felverjük, és belekeverjük a lecsepegtetett lencsét, a vöröshagymát, az olajat és az írót vagy kefírt.
- A lisztes keveréket a tojásoshoz adjuk, összekeverjük, de épp csak annyira, hogy a száraz hozzávalók átnedvesedjenek.
- A tésztát a muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk.
- 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük 180 Celsius fokon.
- Hagyjuk még 5 percig a formában kihűlni őket, úgy könnyebben eltávolíthatóak belőle az ízletes sütik.
Címlapkép: Getty Images