Karalábé? Zeller? Teljes mértékben érthető, ha nem a gyerekek kedvence, sőt a felnőtteké sem, mindaddig, amíg nem ismerik, mennyiféle módon készíthető el ez két szuperzöldség. Elcsépelt, de legtöbbször a húslevesben találkozunk velük, nem is nagyon mernek kísérleteznek velük a háziasszonyok. Pedig felhasználásuk majdnem olyan határtalan, mint a burgonyának, hiszen nem csak leves, de püré vagy kenyérre kenhető pástétom, sőt sült mártogatós is készülhet belőlük. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, először tegyünk egy kis gazdasági kitérőt!
Évek óta nagyot megy a zeller
Ahogy arról az Agrárszektor beszámolt, 2020-ban hatalmas ugrás látszott: a KSH adatai szerint Magyarországon 390 hektárról 9,6 ezer tonna gumós zellert takarítottak be ebben az évben. Azóta is töretlen ennek a zöldségnek a sikere: a zeller behozatala (elsősorban Hollandiából) 26 százalékkal 3,1 ezer tonnára, kivitele pedig 61 százalékkal 852 tonnára esett 2021-ben az előző évihez képest. A legnagyobb célpiac Románia volt, ahová a kiszállított mennyiség 95 százaléka került. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű gumós zeller átlagosan 9 százalékkal (276 forint/kilogramm), a darabos kiszerelésű 6 százalékkal magasabb (273 forint/darab) áron volt jelen a kínálatban 2022 1-9. hetében, mint egy évvel korábban. A hollandiai kilogrammos kiszerelésű gumós zeller nagykereskedelmi ára 16 százalékkal 278 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.
Ha valami elfeldett zöldség, az a karalábé
A fejes káposzta, a kel- és vöröskáposzta termőfelülete az elmúlt években szinte ugyanannyi: 4 ezer hektárt tesz ki. Az egyéb káposztafélék, mint a brokkoli, a karfiol, a kínai kel és a karalábé termőfelülete kicsivel haladta meg az 1 ezer hektárt. Az európai piacon a magyar káposztafelületek, salátafelületek nem jelentősek, exportpiacra itt nincs sok esélye a termelőknek, viszont a hazai termékek fogyasztásának promóciójával kapcsolatban még sok a tennivaló. Magyarországon ugyanis a káposztafélék termőterülete folyamatosan csökken, emiatt a fogyasztók egyre inkább rászorulnak az importra.
A karalábé ára magasnak mondható a boltokban és a piacokon, a fogyasztása pedig itthon többnyire kimerül a húsleveshez vett néhány darabban a legtöbb háztartásban, pedig érdemes lenni beiktatni az étrendű, kissé érdekes, kesernyés íze ellenére is.
Filléres alapanyagok a konyhában
Hogy mennyibe kerülnek ezek a zöldségek, azt az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerében meg is néztük. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy a
- vidéki fogyasztói piacokon a szabadföldi zeller ára 750-800 Ft/kg, a primőr ára pedig 350-400 Ft. A karalábé ára pedig 350-400 Ft/kg.
- A vidéki nagybani piacokon a szabadföldi zeller legutolsó ára 220-250 Ft/kg volt. A primőr karalábé ára pedig 200 Ft/kg volt.
Ha megnézzük, valóban filléres alapanyagnak számít ez a két zöldségféle. Ráadásul nem kell sokat vásárolni belőlük, hogy egy adag püré, vagy sült köret készülhessen belőlük. Érdemes tehát a piacokra kilátogatni, vagy a közeli zöldségeseknél érdeklődni, mivel itt nagyobb eséllyel juthatunk nagyobb akciókhoz, kedvezményekhez is.
Miért érdemes őket fogyasztani?
Az mind a két zöldségről elmondható, hogy számos jótékony hatással rendelkeznek. Mindegy, hogyan készítjük el őket, érdemes beiktatni egy-egy menüsorba, hiszen egészségünkre kifejtett pozitív hatása bizonyított.
- A karalábé a káposzták családjába tartozó zöldség, két változata létezik: a halványzöld színű és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. Általános szabály: minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma (A, B vitamin, kálium, magnézium, foszfor). Sőt, még egy plusz tápanyagot is tartogatnak: a vérfrissítő klorofillt.
- A zeller számtalan jótékony hatással rendelkezik. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászat szerint erős vízhajtó hatású, a feljegyzések szerint elvileg arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.
Néhány recept a zeller felhasználásához:
Burgonya helyett süss zellert!
Hozzávalók:
- 75 dkg zeller
- 2 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
A fűszerkeverékhez:
- 1,5 evőkanál fűszerpaprika
- 2 teáskanál fekete bors
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
Elkészítés:
A zellert megpucoljuk, megmossuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk. Ezután a füszerkeverékhez egy tálban összekeverjük az alapanyagokat. Sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk olajjal, ráhintünk egy evőkanálnyi fűszerkeveréket. Alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen az olajos fűszer. Forró sütőbe megsütjük.
Zellerkrémleves a fáradt estékre
Hozzávalók:
- 2 közepes zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- só ízlés szerint
- 1 csipet fekete bors
- 1 csipet római kömény
- 2 dkg vaj
- 1 db zellerlevél
Elkészítés:
A hagymát és a zellert felkockázzuk. A vajat felhevítjük, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a zellert, és pár percig együtt dinszteljük. Felöntjük egy liter vízzel (de ha van húsleves alaplevünk, azt is használhatunk), fűszerezzük, és készre főzzük. Ha kész, botmixerrel vagy turmixszal krémesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt és a tejet, végül 1-2 perc alatt összeforraljuk. A leves tetejét megszórjuk apróra vágott zellerzölddel, és pirított zsemlekockával kínáljuk.
Ha unod a krumplipürét, készítsd zellerből!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy db zeller
- 2 dl zöldség alaplé
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál tejföl
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A zellert megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk. Lapos serpenyőben két kanál olajon szép lassan lepirítjuk a zellerkockákat. Ettől színt kap és az íze is jobban előjön. Annyi alaplevet öntünk rá, hogy ellepje a zellert. Lefedjük, és puhára pároljuk. Ezután átöntjük egy mély edénybe, amiben kényelmesen össze tudjuk törni botmixerrel. Hozzáadjuk a vajat, ha túl sűrű, teszünk hozzá még egy kis tejfölt, ha kell sózzuk. Ezután tálalhatjuk is.
Néhány könnyű recept a karalábé felhasználásához:
Isteni karalábé krémleves
Hozzávalók:
- 1 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- 2 dl víz
- 1 db zöldségleves kocka
- 1 db krumpli
- 3 evőkanál tejföl
- 1 csipet bors
- petrezselyem
Elkészítés:
A karalábé-krémleves elkészítéséhez a karalábét és a hagymát felkockázzuk, majd egy kevés olajon megpároljuk. Ezután ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, és hozzáadjuk a leveskockát. Főzni kezdjük, majd 10 perc elteltével hozzáadjuk a felkockázott krumplit. Miután a zöldségek megfőttek, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd botmixerrel egyneművé mixeljük. Újra visszatesszük a tűzre, majd belekeverjük a tejfölt és annyi vizet, hogy még sűrű maradjon az állaga. Forrásig hevítjük, végül beletesszük a szerecsendiót, a borsot és a friss, felaprított petrezselymet ízlés szerint.
Brutálfinom, fűszeres karalábéhasábok
Hozzávalók:
- 3 db karalábé
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A karalábékat pucold meg, majd vágd akkora hasábokra, mint a krumplit. Mosd meg, és papírtörlővel törölgesd szárazra. Egy serpenyőben vagy mélyebb lábosban forrósítsd fel az olajat, és rakd bele a zöldségeket. Süsd körülbelül öt percig, majd amikor már pirosak, vedd ki az olajból, és jól csepegtesd le papíron. Még forrón sózd, borsozd meg. Só helyett bármilyen más fűszersót is használhatsz.
Karalábés húsgombóc
Hozzávalók:
- 70 dkg darált sertéshús
- 15 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- só
- zsír
- 2 db zsenge karalábé
- 1 csokor kapor
- 1 pohár tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A karalábés húsgombóc elkészítéséhez a darált húst összekeverjük a rizzsel, a lereszelt vöröshagymával és a fűszerekkel. Eztán diónyi gombócokat formázunk belőle. Egy kizsírozott edény aljára reszeljük (a reszelő durvábbik oldalán) az egyik karalábét. Rárakjuk a gombócokat, és a tetejére reszeljük a másik karalábét. Megszórjuk kaporral, öntünk alá annyi vizet, hogy ellepje, és felrakjuk főni kb. 1 órára. Végül a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, pár percig rotyogtatjuk, végül összerázzuk, hogy mindenhova jusson tejföl.
Címlapkép: Getty Images