Atyaég! Ki nem találod, milyen ízű jégkrém lett a magyarok kedvence 2023-ban!

HelloVidék   
  Megosztom
Atyaég! Ki nem találod, milyen ízű jégkrém lett a magyarok kedvence 2023-ban!

A fogyasztók, bár a jégkrémvásárlások során is költség-tudatosabbak lettek, mint korábban, azért továbbra is inkább a szívükkel választanak: egy-egy izgalmas újdonság, kedvenc ízvilág könnyen elcsábítja a vásárlókat. A jégkrémgyártók folyamatosan kísérleteznek a különböző ízekkel és textúrákkal: a sós-karamellás, fűszeres vagy gyümölcsös jégkrémek egyre népszerűbbek, emellett a különböző textúrák, mint például ropogós vagy krémes rétegek, szintén divatosak lettek az elmúlt években. Az idei év nagy slágere a mangós és a popcornos jégkrém lett.

Töretlen a jégkrémek népszerűsége a magyarok körében, a hagyományos ízvilágú hűsítő desszertek mellett pedig egyre kelendőbbek a különleges ízű és textúrájú termékek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a nagy, nemzetközi márkák mellett a hazai gyártók széles termékkínálatából is válogathatnak a fogyasztók. A jégkrémgyártás területén csaknem 50 vállalkozás tevékenykedik az országban. Az időjárás és az infláció miatt a hazai jégkrémgyártók mintegy 10 százalékos visszaesést jósolnak az idei eladásokban, a magyarok többsége ugyanakkor az emelkedő árak ellenére sem mondott le a hűsítő nyalánkságokról.

Bár a jégkrémek már egész évben kaphatók a nagy üzletláncokban, a valódi szezont a nyári időszak jelenti, így az éves, mintegy 32 millió literre tehető hazai fogyasztás jelentős része is a melegebb hónapokban realizálódik. Ez azt jelenti, hogy minden magyar átlagosan kicsit több, mint 3 liter jégkrémet fogyaszt el – többségében a nyári szezonban.

Kevesen tudják, hogy a boltokba kerülő jégkrémek nem csak a külföldi nagy gyártóktól érkeznek a boltokba, a kínálat egy része hazai cégektől származik, jégkrémelőállítással csaknem 50 vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Egy hazánkban működő nemzetközi vállalat nagyüzeme mellett a hazai KKV-k képviselik a harmadik legnagyobb édesség előállító szakágazatot hazánkban. A hazai gyártóktól évente mintegy 74 millió liter jégkrém kerül a belföldi és az export piacok boltjaiba. Európa legnagyobb jégkrémgyártója egyébként Németország, ahol az elmúlt évben 620 millió liter jégkrémet állítottak elő.

A gyártók tapasztalatai szerint az idén mintegy 10 százalékos keresletcsökkenés látható a hazai piacon, ami részben az infláció miatti áremelésekkel magyarázható, ugyanakkor a fogyasztásra a hektikus nyári idő is negatív hatással volt.

A különleges ízek mellett az úgynevezett alapízek a meghatározók a keresletben: a csokoládé, a vanília, az eper és a mandula. A kiszerelést tekintve a legtöbben a 100-249 milliliteres jégkrémeket választják, amelyek a piac 30 százalékát adják, de terjed az úgynevezett multipack és a „pint poharas” kiszerelés is. A hazavihető, dobozos csomagolás részesedése eléri a 48 százalékot. Ugyanakkor míg a kedvenc ízekhez ragaszkodnak a fogyasztók, a márkahűség egyre kevésbé fontos a vásárlás során. A legtöbb jégkrém a kereskedelmi láncok saját márkás termékeiből fogy, ezeket követik hazánk legnépszerűbb gyártói márkái.

A gyártók a különleges ízek és textúrák mellett egyre nagyobb figyelmet szentelnek az egészséges életmódot követő, illetve az ételérzékenységgel élő fogyasztóknak is. Folyamatosan nő az igény a vegán, növényi alapú, vagy például a gluténmentes jégkrémek iránt. A legnagyobb márkák kínálatában már megtalálhatók ezek a termékek és nem csak az alap-ízekben, hanem olyan különlegesekben is, mint például a földimogyoróvaj és banán ízű jégkrém.

Nagy könnyebbség volt a jégkrémgyártóknak a NETA halmozódás eltörlése, ami mellett a NAK is állást foglalt, mivel hagyományosan nagyon változatos alapanyagbázisból dolgozik az iparág, ezért hatványozottan is hátráltató volt a korábbi szabályozás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

jégkrém

fagyi

fagylalt

édesség

nyár