Ez a zöldség a vitaminok kincsesládája: fillérekbe kerül, mégis kevesen fogyasztják

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a zöldség a vitaminok kincsesládája: fillérekbe kerül, mégis kevesen fogyasztják

Ahogy a tavasz bekopogtat, egyre több, ráadásul hazai termesztésű zöldség árasztja el a piacokat. Ilyenkor érdemes új dolgokat kipróbálni, kísérletezni a hozzávalókkal, alapanyagokkal, vagy újra felfedezni már rég használt zöldségeket. A hagyma és különböző fajtái a magyar konyha elengedhetetlen zöldségnek számítanak, de egyes fajták az egész világot meghódították már. Például a metélőhagymát, vagy ismertebb nevén a snidlinget az ókori kínaiaknak a zöldségek ékkövének nevezték. Hogy miért? Ennek jártunk most utána.

Népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Íze miatt a metélőhagyma népszerű fűszernövényként szolgál számos étel fűszerezésére, a kenhető sajtoktól és a gyógynövényvajtól a levesekig vagy omlettekig. Sok étel nem ugyanaz metélőhagyma nélkül. A németországi frankfurti zöldszósz létfontosságú összetevője, a svédek hagyományosan tejföllel és metélőhagymával fogyasztják a heringet, a kínaiak pedig gyakran fűszerezik a húst vagy a tésztát a fűszernövényekkel. Nemzetközi hírű kulináris híresség. A metélőhagymát mindig frissen kockára vágva használják, és különösen jól illik salátákhoz is.

A Britannica cikke szerint a metélőhagyma értékes egészségünk szempontjából, és nem csak azért, mert ilyen nagy adag C-vitamint tartalmaz. Illóolajai a betegségek hosszú sorát csillapítják. Köptetőként, baktérium- és gyulladáscsökkentőként hatnak. A metélőhagyma serkenti az étvágyat és elősegíti az emésztést.

Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. A varázslatos ízű metélőhagyma raguk, levesek, szószok, húsok és zöldségek, tojásos ételek, saláták, szendvicskrémek, lágy sajtok és szendvicsek ízesítéséhez használható. A metélőhagyma csodásan harmonizál a turbolyával, a tárkonnyal és a petrezselyemmel.

A vad metélőhagyma nyirkos réteken és nagyobb, akár 2,5 ezer méteres magasságban is virágzik. Ez a hagymás gyógynövény a kertben is jól érzi magát, mivel csak napra, tápanyagban gazdag talajra és vízre van szüksége. A metélőhagyma a természet csodája. A csőszerű szárak újra és újra megnőnek, akárhányszor vágjuk is le őket. Télen a növény visszahúzódik a földbe, hogy tavasszal újra üdvözöljön minket. Az ablakpárkányon edényben történő termesztés gyerekjáték, ezért ennek az ízletes alapanyagnak a folyamatos ellátása garantált.

Erre érdemes figyelni!

Amikor az élelmiszerboltban metélőhagymát vásárol, ügyeljen arra, hogy ne legyen rajta látható hervadás jele. A közönséges metélőhagymát a legjobb frissen használni, de légmentesen záródó fagyasztózacskóban is lefagyasztható.

Mit mutatnak az árak?

Megnéztük, hogy a nagyobb áruházak, kertészetek most mit kínálnak, illetve milyen áron. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • a Tesco kínálatában 699 Ft/cserép áron tudjuk megvenni a metélőhagymát.
  • A Spar online shopja szerint itt 649 Ft /cserép áron vehetjük meg ezt az ízletes hagymát.
  • Az Auchan online polcain dobozos, fagyasztott metélőhagymát vehetünk, 499 Ft/csomag áron.
  • Az Oázis kertészetben a cserepes metélőhagyma ára 1 290 Ft/db.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

metélőhagyma

snidling

tavaszi zöldségek

hagyma

hagymafélék