Így lesz igazán szaftos és omlós a húsvéti sonka: eláruljuk a receptet, amit lehetetlen elrontani

Pénzcentrum   
  Megosztom
Így lesz igazán szaftos és omlós a húsvéti sonka: eláruljuk a receptet, amit lehetetlen elrontani

Húsvéti sonka nélkül nem lehet teljes az ünnep. Ugyanakkor a boltok kínálatában nem is annyira egyszerű megtalálni a tökéletes és igazán ízletes sonkát. Hogyan válasszunk? Hogyan és mennyi ideig főzzük?A Pénzcentrum is erre kereste a választ.

Gyakran a legegyszerűbb recepteket a legkönnyebb elrontani, ilyen a húsvéti sonka főzése is. A recept ugyanis egyáltalán nem bonyolult, de a lépéseket érdemes pontosan követni - írta a Pénzcentrum. A húsvéti ünnepi asztalra a kalács és a főtt tojás mellett sonka kerül leggyakrabban. Amíg azonban a főtt tojást, festett tojást sokkal magabiztosabban készítjük otthon, a főtt sonkának sokan nem mernek nekiállni, inkább megveszik a kész terméket. Nincs azonban ok arra, hogy ódzkodjunk a húsvéti sonka főzésétől. A Pénzcentrum most elárulta a receptet, amelyet lehetetlen elrontani:

A húsvéti sonka főzése házilag

Hogyha megvettük a jó minőségű alapanyagot, akkor már csupán a főzés van hátra. Bár a művelet rendkívül egyszerű, ha kihagyunk egy lépést, könnyen elronthatjuk. Mi mehet félre a húsvéti sonka főzése során? Például túl sós lesz a sonkánk, vagy éppen ízetlen, esetleg egyenetlenül fő meg, szétfő, nem lesz szépen szeletelhető. Ezeket azonban ki lehet védeni, ha figyelmesen követjük a receptet.

Az első lépés az áztatás, amit nem szabad átugrani. Az áztatási idő attól függ, milyen száraz tulajdonképpen a sonka, amit vásároltunk. A kemény húst egy egész éjszakára is beáztathatjuk hideg vízbe, a puhábbat elég lehet akár 4 óra is. Fontos, hogy az áztatás után a vizet öntsük le, ne abban kezdjük főzni! Érdemes a sonkát áztatás után lemérni, ha nem ismerjük a pontos súlyát.

A főzőedényt töltsük fel annyi hideg vízzel, ami ellepi a sonkát. Fontos hogy ne legyen túl kicsi az edény, a víz tényleg lepje el a húst benne! A főzővizet fűszerezhetjük, de sót ne tegyünk bele! Aki reflexből megsózza a főzővizet, annak nagyon sós lehet végül a kész a sonkája. A főzővízbe kerülhet hagyma, fokhagyma, babérlevél, bors. Ezen túlmenően pedig ízlés szerint kísérletezhetünk is a kedvelt fűszereinkkel, bár nem az első sonkafőzés során érdemes kísérteni a sorsot vad fűszerezéssel. Egyes receptek tejet, illetve cukrot is ajánlanak a főzővízbe, ez sem ördögtől való, de a legtöbb hagyományos recept marad a borsnál, babérnél és fokhagymánál, hagymánál.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

húsvéti sonka

főzés

húsvét