Egy miskolci panel konyhájában született az őrült ötlet: energiaital helyett ilyet is ihatunk

HelloVidék   
  Megosztom
Egy miskolci panel konyhájában született az őrült ötlet: energiaital helyett ilyet is ihatunk

Miskolci fiatalok kísérletezték ki egy panelház negyedik emeleti konyháján a sörtea nevű üdítőt, ami a tea természetes koffeintartalmát hozza egy tető alá a kraft sörök világából ismert Citra komlóval, ázsiai fűszerekkel és gyümölcsökkel egy olyan italban, ami mentes minden mesterséges anyagtól, ráadásul alkoholt, glutént és laktózt sem tartalmaz.

Sokan támadják az energiaitalokat, azok túlzott mesterséges alapanyag tartalma és magas koffeinszintje miatt. Az Igazságügyi Minisztérium július közepén tette nyilvánossá azt a rendelet tervezetet, ami korlátozná az energiaitalok eladását 18. életévüket be nem töltött személyek számára. Egy felmérés szerint a tizennyolc év alattiak 78 százaléka fogyasztott már energiaitalt, és minden ötödik 10–14 éves gyermek rendszeresen fogyasztja, akár reggelire. Az elmúlt napokban nagy felháborodást váltott ki egy tragikus haláleset: az idei Körös-Toroki Napokon hirtelen szívleállásban elhunyt fiatal rendszeres energiaital-fogyasztását is összefüggésbe hozták a halálával.

Az energiaitalokkal kapcsolatos szigorításról szóló törvényjavaslatot két KDNP-s országgyűlési képviselő, Hollik István és Nacsa Lőrinc nyújtotta be, a javaslatot a gyermekek egészségének megőrzésével indokolták. Az energiaitalokra vonatkozó korlátozások kiterjednének azokra a termékekre, amelyek legalább 100 milliliterenként 15 milligramm mennyiségben tartalmaznak metil-xantinokat vagy tartalmaznak metil-xantint és egyéb specifikus összetevőket.

Mi az a sörtea és mire jó?

Nincs abban semmi tudatosság, pláne összefüggés a megjelenés előtt álló törvénnyel, hogy a hozzáadott cukor nélkül készülő, így alkohol-, glutén- és laktózmentes, a tea alapnak köszönhetően csak természetes koffeintartalommal rendelkező ital, a HopTea, amit komlóval és különböző ázsiai fűszerekkel, gyümölcsökkel ízesítenek, pont az elmúlt hónapokban ért a tesztelés és a kóstoltatások végére.

Turcsány Ádám egyik barátjával, Gályász Bencével kísérletezte ki az üdítőt, amit egy miskolci panel negyedik emeleti konyhájában kevertek ki először - ma már bérgyártásban készítik -, azok után, hogy alkoholmentes alternatívát keresve a 0%-os sör és a kóla mellett nem találtak számukra megfelelő egyéb frissítő opciót.

Nagyon zavart minket, hogy a mi Y és Z generációnk egészségtudatos tagjai, akik nem szeretik, vagy valami oknál fogva nem tudnak alkoholt inni, nem találnak olyan életképes alternatívát, ami frissen tartja őket, nem tartalmaz alkoholt, és ízvilágában is eltér a hagyományos kólás vonaltól

- mesélte Turcsány Ádám annak kapcsán, hogyan született meg a sörtea ötlete.

Először a tea alapot készítették el, két fő italuk közül az egyik a vietnámi szálas zöld-, a másik a Ceyloni fekete teára épül - mindkettőnek magas a természetes koffeintartalma -, ehhez adagolnak mindkét esetben Citra komlót, majd olyan, főleg ázsiai eredetű gyümölcsöket és fűszereket, mint a yuzu vagy a kaffir lime. Az italokat a Tarot kártya dizájnáról Emperornak (Uralkodónak) és Empressnek (Uralkodónőnek) nevezték el.

Bárki megihatja őket?

Közös bennük, hogy alkoholmentesek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, nincs bennük glutén és laktóz sem, ráadásul a kalóriabevitelükre különös gondot fordítók is nyugodtan fogyaszthatják, mert energiaszegény. A teát ajánlják a vizsgaidőszakban tanuló egyetemistáknak, az egészséges életmódot preferálóknak és azoknak is, akik egy buliba megérkezve nem szeretnének alkoholt fogyasztani.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztro

energiaital

koffein

üdítő

tea

sör

alkoholmentes