Ezt rontja el nagyon sok magyar: 6 étel, amit semmiképp se fogyasszunk nyersen

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt rontja el nagyon sok magyar: 6 étel, amit semmiképp se fogyasszunk nyersen

A rohanó világunkban nagyon sokszor még arra sincs időnk, hogy megfelelően táplálkozzunk. Sokszor pedig hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy még azelőtt kezdnénk el az étkezés, hogy megbizonyosodnánk arról, hogy az adott élelmiszer valóban elérte-e a biztonságos hőmérsékletet. Nagyon sok olyan élelmiszer van, amit biztonságos, és tápláló, ha helyesen készítjük el, azonban, ha nem kellően jól készítjük el, nyersen fogyasztva akár komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat.

Mindenki tudja, hogy a nyers, vagy a rosszul főtt állati termékek, köztük a csirkehús, tojás, nyers vagy rosszul főtt állati termékek fogyasztása komoly betegségeket okozhat - mondja Stacey Woodson, dietetikus. A szakértő a Realsimple-nek elmondta, hogy vannak olyan növényi alapú élelmiszerek is, amelyek nem fogyaszthatóak nyersen. A HelloVidék most górcső alá vette, melyek azok az ételek, amelyeket semmiképp se fogyasszunk nyersen.

Liszt

Mielőtt meg kóstolnánk a lisztet, vagy a tésztát nem árt tisztába lenni pár dologgal. A gabona feldolgozása során fontos tudni, hogy nem pusztul el a szalmonella és a E. coli nevű baktérium.

Az E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

Ezért is nagyon fontos, hogy soha ne adjunk olyan ételhez lisztet, amit nem főzünk meg előtte. Ha mégis szeretnénk nyers tésztát enni, akkor érdemes először hőkezelni a lisztet, és pasztőrözött tojást használni.

Darált marhahús

Nagyon sokan nem tudják, de minden edényt, amely sütés közben érintkezik a nyers darált marhahússal, azt meg kell tisztítani, hogy ne szennyezze be a készterméket. A darált marhahúst sohasem szabad nyersen fogyasztani, és ennek jó oka van.

A szakértő hozzátette: a steak baktériumai a hús külső oldalán jelennek meg. A hús megfelelően alul sütve azonban biztonságosan fogyasztható, mivel a külső baktériumok sikeresen elpusztulnak.

Baromfihús

A baromfit semmilyen formában sem szabad nyersen fogyasztani. A csirke, pulyka, kacsa, liba és több baromfi belső hőmérsékletének legalább 165 Celsius fokosnak kell lennie, mielőtt biztonságosan fogyasztható állapotú legyen.

A nyers csirke többféle baktériumot tartalmazhat, beleértve a szalmonellát is, amelyek élelmiszer eredetű betegségeket okozhatnak.

Vesebab

A nyers vagy rosszul főzött bab fogyasztásának kockázata nem igazán köztudott, pedig a nyers vesebab főzése előtt nem árt tisztába lenne azzal, hogy a vesebab nagy mennyiségű fitohemagglutinint tartalmaz. Ez mérgezéses tüneteket, hosszú távon betegséget is okozhat. Ha viszont megfelelően megfőzzük a babot, akkor nem kell tartanunk semmiféle káros következménytől. Ehhez nem kell mást tennünk, minthogy legalább öt órán keresztül áztatni, és legalább 10 percig forralni.

Tej

A tej nyersen sok szempontból ellentmondásos. Lorenz szerint való igaz, hogy sokan választják a nyerstejet, de mint mondja, ennek sok hátulütője lehet.

A pasztőrözést azért találták ki, hogy csökkentsék a baktériumok okozta megbetegedések kockázatát

- hívja fel a figyelmet, majd hozzáteszi: számos olyan baktérium létezik, mint például az E. coli, a szalmonella, a Listeria, amelyeket a nyerstejfogyasztásban hoznak összefüggésbe. Ezek bármelyike akár kórházi kezelést vagy akár halált is okozhat.

Limabab

A limabab nem megfelelő elkészítése komoly kockázatokat jelenthet, éppen ezért fontos, hogy alaposan megfőzzük, mivel egy linamarin nevű vegyületet tartalmaz, ami könnyen veszélyes lehet.

A lima bab biztonságos étel, amelyet alaposan megfőzve biztonságosan fogyaszthatunk, és fontos tápanyagforrása lehet mindennapjaiknak. Mivel rengeteg fehérjét, rostot, és vasat tartalmaz. Az Oregoni Állami Egyetem azt javasolja, hogy a lima babot, ha lehet akkor egy nagy fazék forrásban lévő vízben legalább 30 percig vagy tovább főzzük a cianidexpozíció csökkentése érdekében.

Forrás: Realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztro

nyers ételek

megelőzés

táplálkozás