Unod a drága bolti vajat? Így készíthetsz filléres kenyérrevalót, íme 3+1 izgalmas recept

HelloVidék   
  Megosztom
Unod a drága bolti vajat? Így készíthetsz filléres kenyérrevalót, íme 3+1 izgalmas recept

A boltokat járva néha megdöbbenve látjuk, hogy egy-egy doboz vaj ára bizony közel 1800 forintot is eléri. Ha szeretnél spórolni és új ízeket kipróbálni, akkor a szokásos vajas pirítós helyett most próbáld ki a következő csatni recepteket. Amellett, hogy hihetetlenül finomak és ízletesek, előnyük, hogy akár több hónapig is elállnak a kamrában vagy a hűtőben. Így akár a hidegebb hónapokra előre be is raktározhatunk belőlük.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban az élelmiszerek ára 1,1%-kal nőtt, ezen belül a cukoré 27,4, a büféáruké 9,2, a csokoládé és kakaóé 9,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,7, az éttermi étkezésé 8,1, a sertéshúsé 7,8, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6%-kal. A termékcsoporton belül a tojás ára 22,3, a liszté 19,2, a tejtermékeké 10,2, a száraztésztáé 10,0, a kenyéré 8,2, a tejé 6,2, a baromfihúsé 5,5%-kal csökkent.

Ugyan a tejtermékek ára is csökkent, de a KSH részletes adatai szerin a vaj ára (legalább 80% zsírtartalom, 100 g-os csomagolásban, db) még minidig 528 forint körül mozog, nem beszélve a különlegesebb fajtákról, melyek vitaminokkal dúsítottak, ízesítettek vagy nagyobb kiszerelésűek. Ezek ára bőven 1000-1700 forint között található.

Sokan próbálkoznak házi vaj készítésével

Mivel mindenki próbál ott spórolni, ahol tud, így sokan a vajat is otthon készítik el maguknak. A rohanós hétköznapok mellett viszont felmerül a kérdés: megéri otthon elkészíteni? A válasz egyszerű: igen! A friss vaj elkészítése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy úgy érezzük, valami csodálatosat alkotottunk, szinte a semmiből.

Fontos kiemelni, hogy a vaj csak annyira lesz jó, mint amilyen tejszínt választunk az elkészítéséhez, ezért érdemes a legjobb tejszínt beszerezni hozzá. De, ami még fontosabb: mi a különbség a házi és a bolti között? A házi vaj textúrája lágyabb, krémesebb, mint a hagyományos bolti vaj. És persze tudjuk pontosan hogyan és miből készült. Ha akarjuk extrázhatjuk is, hiszen a kapott vajunkat felturbózhatjuk fűszernövényekkel, extra sóval, további fűszerekkel is.

Bizony nem mindegy, mivel esszük, hogyan fogyasszuk a házi vajat. A vaj számos kedvenc recept kulcsfontosságú összetevője, így a lehetőségek végtelenek. A házi vajat azonban leginkább kenésre vagy befejező összetevőként, például tésztaételhez adjuk, nem pedig sütéshez. Ennek az az oka, hogy a boltban vásárolt vaj sűrűbb, töményebb állagú, és a sütéshez az állag bizony nagyon fontos. Például a házi vajból nem túl jó süteményt sütni mert vizesebb állaga lehet.

A tuti receptet, pedig itt találod:

@arkih.melinda Házi VAJ készítés @Árki H Melinda és turmix az íróból! #motivation ♬ BORN FOR THIS - Foxxi

Mit érdemes vaj helyett a kenyérre kenni?

Egészséges kencét készíthetünk, szinte bármilyen zöldségből és gyümölcsből, amit aztán hónapokig tárolhatunk és fogyaszthatunk, ezzel letudva a családnak a szendvicsbe kerülő krémet, a reggeli vagy ebéd mellé fogyasztott mártogatóst. Éppen ezért érdemes kísérletezni a csatni receptekkel, hiszen filléres kenyérrevalót készíthetünk belőlük.

Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Fűszeres étel, az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ezentúl sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. Arra használják, hogy egyensúlyt biztosítson egy sor étel között, vagy kiemeljen egy adott ízprofilt. Általánosságban elmondható, hogy a chutney szót ma már mindenre alkalmazzák, amit cukorban és ecetben tartósítottak, függetlenül annak állagától, összetevőitől vagy állagától.

Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják. A chutney az indiai konyha szerves része. A basmati rizstől a kenyereken át a naan-on vagy a dosán át a curry ételekig mindenhez tálalják. A világ más részein sokféle chutneyt láthat az ételek mellé, például hagymás csuszát sült húsokhoz vagy gyümölcsös almás csuszát vajas, krémes sajttal, például brie- vagy kecskesajttal.

A tisztán zöldségalapú csatnit legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat. A befőttekhez hasonlóan nátrium-benzoáttal és dunsztolással tartósítható.

Íme néhány izgalmas csatni recept!

Ahogy fentebb írtuk, szinte minden gyümölcsből és zöldségből készíthetünk csatnit, viszont, aki szeret kísérletezni, annak most mutatunk néhány izgalmas ízvilágú receptet.

1. Fűszeres céklás csatni:

Hozzávalók:

Fél kg nyers cékla, vágva, hámozva és felkockázva (viselj kesztyűt mert beszínezi a kezed!)
3 hagyma, apróra vágva
3 alma, meghámozva és lereszelve
3 narancs héja és leve
2 evőkanál fehér vagy sárga mustármag
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál őrölt fahéj
700 ml vörösbor ecet
700 g kristálycukor

Elkészítés:

Első lépés: egy serpenyőben vagy a legnagyobb lábasban keverd össze az összes hozzávalót. Enyhén pároljuk, majd 1 órán át főzzük, időnként megkeverve, amíg a csatni besűrűsödik és a cékla megpuhul.

Amíg a csatni sül, készítsd elő az üvegeket úgy, hogy forró vízzel átmosod őket. Ezzel sterilizálod őket. Ha kész a csatni, hagyjuk állni 10 percig, majd óvatosan kanalazzuk az üvegekbe, és még forrón zárjuk le. Azonnal fogyaszthatod, de egy hónap múlva még jobb lesz. Sötét, hűvös helyen akár 6 hónapig is eláll. Felbontás után hűtsük le és 2 hónapon belül fogyasszuk el.

2. Zöld csatni

Hozzávalók

100 g koriander
50 g menta
1 zöld chili, apróra vágva
hüvelykujjnyi darab gyömbér, reszelve
Másfél evőkanál joghurt

Fél citrom leve
2 teáskanál cukor
30 ml olívaolaj
1 teáskanál chaat masala fűszerkeverék

Elkészítés:

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Ne keverd túl sokáig, különben nagyon sötét lesz. Ízlés szerint sóval ízesítjük.

3. Velős csatni

Hozzávalók

1,5 kg velő
225 g mogyoróhagyma, szeletelve
225 g alma, meghámozva, kimagozva és felszeletelve
2 cm-es darab gyömbér, finomra vágva
225 g cukor
850 ml maláta ecet
12 szem fekete bors

Elkészítés:

A velőt vágjuk apró darabokra, tegyük egy tálba, és szórjuk meg bőven két evőkanál sóval. Fedjük le és hagyjuk 12 órán át. Ezután öblítsük le és csepegtessük le a velőt, majd tegyük egy nagy serpenyőbe a medvehagymával, almával, gyömbérrel, cukorral és ecettel. A borsot kösd muszlinba (vagy tedd egy kis, mellékelt teaszűrőbe), és tedd a serpenyőbe. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és időnként megkeverve addig pároljuk, amíg sűrű nem lesz. Ezután 10 percig állni hagyjuk, majd kanalazzuk sterilizált üvegekbe, fedjük le és címkézzük fel. Sötét, hűvös helyen több hónapig is eláll.

+1 Lecsós csatni

Hozzávalók:

1,5 kg pirospaprika, padlizsán és cukkini keveréke
500 g érett paradicsom
500 g hagyma
500 g alma
500 ml fehérborecet
2 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál enyhén tört koriandermag
1 evőkanál paprika
1 piros chili (kimagozva, ha nem szereted túl csípősen)
300 g cukor

Elkészítés:

A paprikát, padlizsánt és cukkinit nagyon apróra vágjuk és robotgépben ledaráljuk. A paradicsomot meghámozzuk és feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Tegyünk mindent egy nagy, széles serpenyőbe az ecettel, 2 teáskanál sóval, a mustárral és a koriandermaggal, a paprikával és a chilivel, ha használunk. Forraljuk fel és kevergessük. Pároljuk 25-30 percig, amíg az összes zöldség nagyon megpuhul. Ezután mehet bele a cukor, és addig keverjük a cukrot, amíg fel nem oldódik, majd addig forraljuk, amíg a csatni besűrűsödik és pépes lesz. Tedd sterilizált üvegekbe, zárd le és címkézd fel. Szintén több hónapig tárolhatod és fogyaszthatod.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

házi csatni

chutney

chutney recept

házi chutney recept

zöldséges chutney recept

zöldségárak

zöldség chutney recept