Fogadjunk, ezt nem tudtad: ezek a legrosszabb dolgok, amiket a kávédba tehetsz

HelloVidék   
  Megosztom
Fogadjunk, ezt nem tudtad: ezek a legrosszabb dolgok, amiket a kávédba tehetsz

Ha mértékkel fogyasztjuk, akkor a kávét nem kell kizárnunk az étrendünkből, ha egészségesen akarunk étkezni. Ehhez persze néhány dolgoz érdemes szem előtt tartani, hiszen nem csak az fontos, hogy mennyit és mikor fogyasztunk belőle, de bizony az sem mindegy, hogy mit teszünk bele ízesítőként. Sokan nem is tudják, hogy pont azzal rontják el a kávézási szokásukat, hogy csupa egészségtelen alapanyaggal turbózzák fel italukat. Hogy melyek ezek? Ennek jártunk most utána.

A Doylestown Health cikke szerint vannak olyan alapanyagok, melyeket érdemes elkerülni, ha kávézunk. Melyek ezek és mit használjunk helyettük? Lássuk!

Nem mindegy milyen tejet választunk

Ez a kettős különösen problémás lehet, ha intoleranciánk vagy allergiánk van a tejfehérjékre (kazein) vagy a tejben lévő cukorra (laktóz).

Ha valaki azt gyanítja, hogy bizony allergiája vagy intoleranciája van, akkor érdemes a gyanús ételeket, italokat letesztelni, még pedig úgy, hogy elfogyasztjuk vagy megisszuk őket. Ezután világosan látjuk majd, hogy reagál a szervezetünk

- mondja Beth Sobel dietetikus.

Sobel hozzáteszi, hogy a tejtermékekkel kapcsolatos másik probléma az, hogy nem antibiotikum- vagy hormonmentesek, ezért legyünk óvatosak minden fogyasztásnál, ha nem ismerjük a tej forrást. Ha még mindig tejet keresünk a kávéhoz, kísérletezz kókusztejjel, amely éppoly édes és krémes, mint a tehéntej.

Ám itt is érdemes óvatosan eljárni, hiszen a laktózmentes tejek nem a legjobb termékek, amit a kávéhoz adhatunk, mert a fő összetevők gyakran a kukoricaszirup szilárd részei és a részben hidrogénezett növényi olajok, amelyek utánozzák a fele-fele arányú krémes állagot. A kukoricaszirup cukrot és üres kalóriákat jelent, míg a hidrogénezett olajok transzzsírok, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségekkel és a cukorbetegséggel. Ezek helyett - persze csak akkor, ha nincs intoleranciánk vagy allergiánk - jobb választás lehet a normál, alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet vagy mandulatejet hozzáadni a kávénkhoz.

Ízesíteni, de nem mindegy mivel

A karamellás, mogyorós vagy a sütőtökös fűszerkeverékek hozzáadásával a cukor és a mesterséges ételfestékek alattomos módon kerülhet a kávéba vagy a tejeskávéba. Ha további cukorbevitel nélkül szeretnénk az ízét fokozni, érdemes néhány csepp vanília-, borsmenta- vagy különféle diókivonatokat hozzáadni, hogy ugyanazt a finom ízt kapjuk. Ezek természetesen cukormentesek, és valószínűleg sokaknak már a kamrájában is megtalálhatók.

Édesítőszerből sem egyszerű a választás

A nulla kalóriatartalmú édesítőszerek vonzónak tűnhetnek azok számára, akik figyelik a súlyukat. De egyre több tanulmány köti a laboratóriumban előállított cukorhelyettesítőket olyan súlyos egészségügyi problémákhoz, mint az anyagcserezavarok, a cukorbetegség, a szívelégtelenség és még sok más. Használjon teljesen természetes, nulla kalóriatartalmú édesítőszert, például tiszta folyékony stevia kivonatot. Ezek a természetes alternatívák egyre gyakoribbak az élelmiszerboltok polcain.

Mi a helyzet a cukorral?

A kalóriaszám ellenére a mértékkel használt tiszta cukor jobb lehet, mint a mesterséges édesítőszerek. De ha naponta több csésze kávét iszol, ezek az üres kalóriák gyorsan felszaporodnak. Ha a napi 3 csészéhez mindössze 2 teáskanál cukrot adsz, az összesen 48 gramm cukornak felel meg! Ha még nem állsz készen átlépni a feketekávé ivás sötét oldalára, fokozatosan lépdelj felé néhány csipet fahéj hozzáadásával a természetes édesség érdekében. Lehet, hogy nem olyan ízű, mint a vágyott édes kávé, de csökkenti a vércukorszintet és kordában tartja az édesség utáni vágyat. Az is jó megoldás lehet, ha cukor helyett mézet adunk a kávéhoz, mert ez egy természetes édesítőszer, kevesebb kalóriával. A méz természetes gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, ami további egészségügyi előnyökkel jár.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávé

kávéfogyasztás

kávékészítés

kávéfőzés

cukor

tej

tejszín

édesítőszer

betegség

cukorbetegség

szívbetegségek