Minden, amit tudni kell az egyes tojásfajtákról: itt a nagy tojás mustra!

HelloVidék   
  Megosztom
Minden, amit tudni kell az egyes tojásfajtákról: itt a nagy tojás mustra!

Évekkel ezelőtt még viszonylag egyszerű volt a dolgunk, amikor tojást szerettünk volna vásárolni. Az elmúlt időszak magas áremelkedése azonban egyik napról a másikra nehezítette meg a mindennapjainkat. Szerencsére az utóbbi időszakban némiképp ismét mérséklődött a tojás ára, sőt jó hír, hogy manapság a boltok polcai tele vannak már a legkülönbözőbb fajtájú tojásokkal, így óriási a választék. Kapható kisebb-nagyobb méretű, fehér vagy barna héjú tojással is találkozhatunk. De vajon mi a különbség az egyes fajták között? Ennek jártunk utána.

Az elmúlt időszakban sok más élelmiszerhez hasonlóan a tojás ára is óriási hullámvasúton ment keresztűl. Szerencsére az utóbbi időben némileg mérséklődött a tojás ára. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 48,49 forint/darab volt 2024 első harmincöt hetében, ami 18,6 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 21,4 százalékkal 43,44 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 21,9 százalékkal 46,72 forint/darabra mérséklődött. A mélyalmos tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 57,14 forint/darab volt 2024 első harmincöt hetében, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb a 2023. év azonos időszakának átlagáránál.

Az „A” osztályú tojás súlya szerint lehet XL (nagyon nagy), L (nagy), M (közepes), S (kicsi). Ha a különböző tojásfajtákról van szó, sok közülük kissé hasonló hangzású, ami zavart kelthet a vásárlókban. Íme néhány a legnépszerűbb tojástípusok közül.

Legelőn nevelt

A legelőn nevelt tojásokat olyan csirkék rakják le, amelyek kültéri legelőkön kószálhatnak szabadon, és gazdag, változatos, fűből, rovarokból és gabonából álló táplálékot fogyasztanak. A legelőn nevelt tojásban magasabb az omega-3 zsírsav, valamint az A- és E-vitamin szintje a csirkék változatos étrendje miatt.

Mindhárom tápanyag nagyban segít csökkenteni a gyulladást szervezetünkben, és támogatja az immunrendszerünk egészségét. Igaz, ezeknek a tojásoknak a megnövekedett igényei és tápanyagtartalma gyakran azt is jelenti, hogy drágábbak.

Ketrec nélküli tojás

Az ilyen módszer során a csirkéket nem ketrecbe zárják, hanem jellemzően istállókban tartják őket, ahol szabad mozgást biztosítanak számukra. A gazdaságtól függően előfordulhat ugyanakkor, hogy nincs szabad kijárásuk. A ketrec nélküli tyúkok a termelőtől függően gabonaalapú füvekkel, rovarokkal táplálkoznak.

Ez azt jelenti, hogy magasabb lehet a tojás omega-3 zsírsavjának, és az A- és E-vitamin szintje. A ketrec nélküli tojások valószínűleg a jóval olcsóbbak, mint a legelőn nevelt fajták, mivel nincs különösebb földigényük.

Szabad tartású tojás

A szabadtartásban élő tyúkok legfeljebb annyi kiegészítő tápot kapnak, amennyire szükségük lehet, hogy elegendő táplálékhoz jussanak, de az esetek többségében szabadon kapirgálhatnak, csipegethetnek elkerített területükön, aminek több előnye is van.

Táplálékuk minősége és az életkörülményeik azonban eltérő lehet, ugyanakkor fontos, hogy kevésbé zárt helyen élnek, mint más tyúkok. Szabadtartásban a tyúkok az istállón belül és az azt övező legelőn is szabadon mozoghatnak, napközben a friss levegőn tartózkodnak, ahol kedvükre kapirgálhatnak.

Bio tojás

A biotojások a biotakarmányon élő tyúkoktól származnak, és szabadon élnek Fontos leszögezni, hogy ezeket a tyúkokat soha nem kezelik antibiotikumokkal. A biotojás ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, mely igazodik az Európai Unió biológiai tojástermelésre vonatkozó előírásaihoz.

A tyúkokat nem zárják ketrecbe – csökkentve mozgásterüket -, hanem az istálló területén, valamint az istállókat körülvevő zöld, füves legelőn szabadon mozoghatnak. És mint sok más élelmiszer esetében is, az ökológiai minősítés általában magasabb árat vont maga után.

Barna tojás kontra fehér tojás

A különböző tojások gyönyörű más, és más színválasztékban fordulnak, kezdve a babakéktől, világoszöldtől, a halvány rózsaszínig és mélyvörösig bezárólag. A szupermarketben azonban nagy valószínűséggel barna vagy fehér színűekkel találkozhatunk.

Érdekes módon a tojáshéj színe jobban összefügg a csirkével, amelyik tojta, mint bármi máshoz. A barna tojások jellemzően nagyobb, barna tollú csirkéktől származnak, míg a fehér tojások fehér tollú csirkéktől származnak. Táplálkozási szempontból nincs jelentős különbség a kettő között, bár egyesek a barna tojást természetesebbnek, megjelenésük miatt egészségesek.

Korábban már itt írtunk róla, hogy a boltban vásárolt tojás jelölését is érdemes figyelni, mert sok minden kiderül belőle. Eszerint:

  • 1: szabad tartás
  • 2: alternatív tartás
  • 3: berendezett, kiscsoportos tartás (technológia)
  • 0: ökológiai tartás
Jó tudni, mit jelölnek a számozások a tojáson! (Forrás:NÉBIH)
Jó tudni, mit jelölnek a számozások a tojáson! (Forrás:NÉBIH)

Forrás: Realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztro

tojás

fajták

élelmiszer