Így készíts otthon „Mekis” forró almás táskát: itt a titkos recept, amitől igazán roppanós lesz + Videó

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Így készíts otthon „Mekis” forró almás táskát: itt a titkos recept, amitől igazán roppanós lesz + Videó

Vannak olyan finomságok, amelyek valamiért ikonikussá válnak, és ha megpróbáljuk őket otthon elkészíteni, nem mindig kapjuk ugyanazt az ízélményt. A jó hír az, hogy a „Mekis” forró almástáska kivétel lesz, simán magunk is otthon megsüthetjük, ráadásul nem is nagy kihívás!  Ennek a gyorséttermi finomságnak az elkészítése tényleg sokkal egyszerűbb, mind sem gondolnád!


 

A Mekiben kapható almás forró táska igazi klasszikus desszert, amit sokan a ropogós tésztája és az édes, meleg almaszósz tölteléke miatt sokan - köztük mi is - imádnak. Ha te is szereted, de otthon is jó lenne elkészíteni, van egy remek hírünk: a házi változat nemcsak finom, adalékanyag- és tartósítószer-mentes, de meglepően egyszerű is! Ráadásul, ha magad készíted, variálhatod a tölteléket és a tésztát is a saját ízlésed szerint.

Még egy jó tanács, mielőtt nekiállsz: keményítő helyett használhatsz vaníliapudingot, is ugyanúgy összerántja, csak érezni benne a vaníliát is.

Hozzávalók (6-8 darabhoz):

A tésztához:

  • 1 csomag bolti leveles tészta (kb. 500 g)
  • 1 tojás a kenéshez

Az almás töltelékhez:

  • 4-5 közepes alma (lehetőleg édes-savanykás, pl. Jonagold vagy Golden)
  • 2 evőkanál barna cukor (vagy ízlés szerint több)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (a töltelék sűrítéséhez)
  • 2-3 evőkanál víz

A sütéshez:

  • Olaj (ha bő olajban sütjük), vagy sütőpapír (ha sütőben készítjük)

1. lépés: az almás töltelék elkészítése

Első lépésként hámozd meg és kockázd fel az almákat apróra. Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá az almákat. Szórd meg a barna és kristálycukorral, majd hintsd meg fahéjjal. Adj hozzá egy kis citromlevet, hogy ne barnuljanak meg túl gyorsan, és kevergesd néhány percig közepes lángon. Amikor az alma kezd megpuhulni, add hozzá a kukoricakeményítőt, amelyet előzőleg egy kevés vízben elkevertél. Ez sűríti be a tölteléket, hogy ne folyjon ki a táskákból sütés közben. Főzd tovább néhány percig, amíg a töltelék krémes, sűrű állagot nem kap. Ha elkészült, tedd félre hűlni.

2. lépés: a táska összeállítása

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra (ha még nem előnyújtott), majd vágd téglalap alakú darabokra, körülbelül 10x15 cm-esre. Az előkészített almás tölteléket kanalazd a téglalapok közepére úgy, hogy a széleket üresen hagyod. Hajtsd össze a téglalapokat táskává, majd egy villa segítségével nyomkodd le a széleket, hogy ne nyíljanak szét a sütés közben. Kenj meg mindegyik táskát felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

3.lépés: maga a sütés

  • Bő olajban sütve: Ha a klasszikus Mekis ízvilágra vágysz, bő olajban érdemes kisütni a táskákat. Hevíts fel egy edényben bő olajat (kb. 180°C-ra), és süsd a táskákat néhány percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Miután megsültek, papírtörlőre szedd ki őket, hogy az olaj lecsöpöghessen.
  • Sütőben sütve: Ha kicsit könnyedebb változatra vágysz, süsd a táskákat sütőben. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára nem pirulnak.

Amint kihűltek annyira, hogy kézbe tudod venni, már fogyaszthatod is! Tálalhatod őket önmagukban, vagy akár egy kis vaníliafagyival, amitől igazán különleges desszert válik belőlük.

Extra tipp!

Ha szeretnél kicsit újítani, próbálj meg különböző töltelékeket is készíteni: például körtével, fahéjas dióval, vagy akár egy kis bogyós gyümölcsös verziót is kipróbálhatsz. A leveles tészta sokféleképpen variálható, így mindig új ízekkel lepheted meg magad és a családod!

@itslilco Házi “mekis” almás táska jöhet? #főzés #recept #süti #desszert #magyar #tiktok #tiktokrecipes #tiktokhungary #édesség #nasi ♬ Handmade loop songs for cooking and cooking videos - LOLO TONES

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

meki

forró almás táska

recept

gasztro

alma

leveles tészta