Feltárul a középkor titkos konyhája: meglepő, miket ettek a magyar emberek

HelloVidék   
  Megosztom
Feltárul a középkor titkos konyhája: meglepő, miket ettek a magyar emberek

Számos kedvelt és alapnak számító ételek, mint például a burgonya, a paprika és a paradicsom, vagy akár a a kakaóbab Amerikából származik – de vajon miket ettek a magyar emberek 1492 előtt a középkorban? Milyen lehetett az élet töltöttpaprika, és gulyásleves nélkül?

A középkori magyar konyha alapját a húsfélék adták. A honfoglaló magyarok még cserép főzőbográcsot használtak, ami az Árpád-kor végére fémüsttel helyettesítődött. Az étrend legjellemzőbb összetevője a marhahús volt, emellett a disznó-, juh- és baromfihús is egyre népszerűbbé vált.

A „kása” kifejezés alatt többféle ételt érthetünk, a belőle készült sűrű fogások, mint például a tejbegríz, népszerűek voltak. Zöldségeket is előszeretettel ettek, például borsót és lencsét, de a káposzta és más zöldségfélék is egyre gyakoribbá váltak. Érdekes, hogy míg a tökfélék között az európai eredetű lopótök megjelent, a többi tök már amerikai származású.

A legfontosabb ital a víz volt, de a gyermekek édes tejet, míg a felnőttek gyümölcsborokat és söröket is fogyasztottak. A középkori étrendben a húsfogyasztás mértéke a társadalmi rétegek között változott: míg a nemesek bőségesen étkeztek, a köznép ritkábban jutott húsfélékhez.

Különösen érdekes a kenyér szerepe a középkorban

A 11. században a kenyér még luxuscikknek számított, amelyet a gazdagok fogyasztottak. A középosztály számára csak a 14. századra vált általánossá, a 15. századra pedig már ünnepi változatai, például a kalács is megjelentek.

Mindezeket a közönséges finomságokat pedig általában naponta kétszeri étkezés során fogyasztották. Vagyis

A középkori magyarok naponta kétszer étkeztek meleg ételt, ami különösen érdekes, hiszen a mai napi étkezési szokásainkhoz képest jelentős eltérések mutatkoznak. Mindez azt mutatja, hogy a magyar konyha már a középkorban is gazdag volt, de az amerikai felfedezések előtt nem álltak rendelkezésre a mai értelemben vett „tipikus” magyar ételek, mint a gulyásleves vagy a töltött paprika.

A cikk forrása: Divány.hu

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztronómia

középkor

étkezés

magyarok