Feltárul a középkor titkos konyhája: meglepő, miket ettek a magyar emberek
Számos kedvelt és alapnak számító ételek, mint például a burgonya, a paprika és a paradicsom, vagy akár a a kakaóbab Amerikából származik – de vajon miket ettek a magyar emberek 1492 előtt a középkorban? Milyen lehetett az élet töltöttpaprika, és gulyásleves nélkül?
A középkori magyar konyha alapját a húsfélék adták. A honfoglaló magyarok még cserép főzőbográcsot használtak, ami az Árpád-kor végére fémüsttel helyettesítődött. Az étrend legjellemzőbb összetevője a marhahús volt, emellett a disznó-, juh- és baromfihús is egyre népszerűbbé vált.
A középkorban gyakran fogyasztottak tejtermékeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, valamint levél- és gyökérzöldségeket is.
A „kása” kifejezés alatt többféle ételt érthetünk, a belőle készült sűrű fogások, mint például a tejbegríz, népszerűek voltak. Zöldségeket is előszeretettel ettek, például borsót és lencsét, de a káposzta és más zöldségfélék is egyre gyakoribbá váltak. Érdekes, hogy míg a tökfélék között az európai eredetű lopótök megjelent, a többi tök már amerikai származású.
A sütemények és a kelt tészta készítése is előfordult, de ezek inkább ünnepek alkalmával kerültek az asztalokra.
A legfontosabb ital a víz volt, de a gyermekek édes tejet, míg a felnőttek gyümölcsborokat és söröket is fogyasztottak. A középkori étrendben a húsfogyasztás mértéke a társadalmi rétegek között változott: míg a nemesek bőségesen étkeztek, a köznép ritkábban jutott húsfélékhez.
Különösen érdekes a kenyér szerepe a középkorban
A 11. században a kenyér még luxuscikknek számított, amelyet a gazdagok fogyasztottak. A középosztály számára csak a 14. századra vált általánossá, a 15. századra pedig már ünnepi változatai, például a kalács is megjelentek.
A fejenként fogyasztott napi kenyérmennyiséget 10-15 dekára becsülik a szakértők, ami kb. 30-60 kiló átlagos éves kenyérfogyasztás jelent.
Mindezeket a közönséges finomságokat pedig általában naponta kétszeri étkezés során fogyasztották. Vagyis
elődeink napi két alkalommal ettek meleg ételt: egyszer a délelőtti órákban, egyszer pedig a délutáni/esti órákban, köztes nassolás nélkül.
A középkori magyarok naponta kétszer étkeztek meleg ételt, ami különösen érdekes, hiszen a mai napi étkezési szokásainkhoz képest jelentős eltérések mutatkoznak. Mindez azt mutatja, hogy a magyar konyha már a középkorban is gazdag volt, de az amerikai felfedezések előtt nem álltak rendelkezésre a mai értelemben vett „tipikus” magyar ételek, mint a gulyásleves vagy a töltött paprika.
A cikk forrása: Divány.hu
Címlapkép: Getty Images
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)