Boldog sertésekkel hódította meg Európa csúcséttermeit a magyar mangalicaherceg

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Boldog sertésekkel hódította meg Európa csúcséttermeit a magyar mangalicaherceg

Eldugott kis település a somogyi dombság lankás táján, ahol mondhatni, még a madár sem jár. Csak az jön erre, akinek tényleg itt van dolga, például boldog sertéseket szeretne látni. A jelző nem véletlen és ténylegesen tükrözi a valóságot: Lipák Bálint közel öthektáros mangalicafarmján szabadtartásban élnek az állatok. És ez teszi a húsukat valódi prémium minőségűvé, amelyet nem csak az országhatárokon belül, hanem Nyugat-Európában is elismernek.

Osztopán határából elindulva, rejtélyes erdősávok között, végtelen szántóföldek szomszédságában bújik meg ez a közel öthektáros, rejtélyes terület. A tölgyfák dús lombkoronája kellemes árnyékot ad, alatta mindig akad valami csemege. A fák tövében egy hatalmas, fürdésre és dagonyára is kitűnően alkalmas halastó, ezt két forrás táplálja. Kicsit távolabb hűs patak csörgedezik. Idilli környezet és a legjobb helyszín arra, hogy az állatok itt valóban boldogan élhessenek. Például a sertések.

Lipák Bálint hét éve érezte annak a sürgetését, hogy becsatlakozzon a mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó családi vállakozásba. Ő az utóbbival szimpatizált, ezért az álmait követve alakította ki ezt az öt hektáros, erdős helyet mangalicái számára. "Az első állomány tíz kocából és egy kanból állt, velük indult a soha véget nem érő tanulási folyamat, amit minden percében élveztem" - mondja Lipák Bálint, aki a HelloVidéknek azt is elárulta:

Mondhatni autodidakta folyamat révén sajátítottam el a legeltetés, etetés és gondozás minden mozzanatát, egyre több és több tapasztalatot szerezve.

Bálint soha nem hitt a hagyományos módszerekben és a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy minél természetesebb életteret biztosítson az állatainak. Sokat olvasott a szabadtartás előnyeiről és hasznáról, ezért a boldog disznók reményében ebbe fektette pénzét és energiáit. Nem hiába.

Ma már közel százötven sertésünk található az állományban, amelyek különböző életkorúak és nagyon különböző természettel áldotta meg őket a teremtő. Csak és kizárólag vörös mangalicákkal foglalkozunk, mert a fajta jól bírja az időjárás viszontagságait. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb melegben és a legnagyobb hidegben is jól érezheti magát

- fűzte hozzá a fiatal mangalicatenyésztő.

Lipák Bálint családja már több mint húsz éve foglalkozik mezőgazdasággal és állattartással. A természetközeliséget és a vidék szeretetét generációk óta őrzik, képviselik. A falu melletti mesebeli környezet kitűnő adottságai miatt vágtak bele 2012-ben a mangalicák szabadtartású tenyésztésébe. Ez a módszer tulajdonképpen azt jelenti, hogy az állatok folyamatosan mozoghatnak a számukra kijelölt, hatalmas erdőben, aminek a ténye önmagában is más, jobb minőségű terméket ígér.

A sertések itt mindent szabadon csinálhatnak: az ő elgondolásuk szerint esznek, isznak és alszanak. Naponta egyszer kapnak enni és ők maguk osztják be az élelmet, és eldönthetik, hogy azt mikor eszik meg. Tehát minden más, mint egy óli tartástechnológiában

vázolta a HelloVidéknek a tenyésztő.

A mangalica Magyarországon őshonos fajta, jó minőségű húsa finomabb a hagyományos sertésekénél. A lassan beépülő, saját termelésű takarmány, a kedvező tartási körülmények, a betegségek kizárása boldog életet biztosít az állatoknak és különleges ízt ad húsának. "Egy olyan erdőben élnek és mozognak, aminek a termését, a makkot is nagyon szeretik. Olyan körülmények között élik a mindennapjaikat, ahol mindig van víz, amiben lehet dagonyázni és fürdeni, amit szemmel láthatóan igencsak élveznek. Sőt, már több alkalommal megfigyeltük, hogy a vízben nem csak úsznak, hanem búvárkodnak is" - tette hozzá Lipák Bálint.

A szakember megjegyzi azt is, hogy a sertéseken nincsenek élősködők, és soha, semmilyen gyógyszeres kezelést vagy antibiotikumot nem igényeltek azóta, amióta az alaptörzs állomány a területen él. Miután ezek a mangalicák rengeteget mozognak, ezért a tápanyagot is másként hasznosítja a szervezetük. Így lesz a húsuk prémium minőségű, amit a közismerten finnyás osztrákok és németek is elismernek. A zsenge, friss mangalicahúsból ugyanis ízletes, különleges ételeket készíthetünk. Ezért lesz a mangalicasertések húsa egyre kelendőbb mind a magyar, mind a nemzetközi piacokon. Az ínyencek esküsznek rá, hogy minden pénzt megér.

Tőkehús állapotában fagyasztottan vagy vákuum csomagolásban szállítjuk a megrendelők részére. Több balatoni vendéglő, köztük a balatonlellei Vitorlás Étterem is rendelt tőlünk húst, és a közelmúltban bekapcsolódtunk egy értékesítési hálózatba, amely prémium termékek nemzetközi értékesítésével foglalkozik. Ma már heti rendszerességgel szállítunk mangalicahúst Nyugat-Európába

- avat be a részletekbe a somogyi állattenyésztő.

A mangalica zamatos, zsenge, fokozottan márványozott, vörös húsa egyre szélesebb körben válik közkedveltté. A nagy zsírtartalma pedig csak tovább fokozza a rendkívüli ízeket. Sztárséfek szerint a mangalica egyik legnagyobb előnye, hogy a hús-zsír finom eloszlással párosul, ezáltal húsa kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére. Semmihez sem hasonlítható ízvilága miatt az ínyencek lazac-, kaviár-kategóriába sorolják. Ezért is lehetünk annyira büszkék rá itt, Magyarországon.

Ám nem elég a jó minőségű termék, az emberre is szükség van, aki a folyamat mögött áll és elhivatottan dolgozik érte. "Csak olyasvalaki tudja ezt hosszú távon végezni, akinek időközben a szenvedélyévé válik" – összegzi tapasztalatait Lipák Bálint. A gazda szerint annyira nehéz a piacon érvényesülni, hogy ha ez csak a pénzkeresetről szólna, akkor már réges-régen mindenki feladta volna. Mint mondja, a sikerélményt nem mindig ott kell megélni, ahol vége van a dolognak, hanem közben.

Élvezni kell az elvégzett munka minden egyes mozzanatát. Hogy mindig tudd azt, hogy amit a végén leteszel az asztalra, az minden követelménynek megfelel. Hogy nincs stressz, nincsenek felesleges körök a minőséggel kapcsolatban. Tudod, hogy amit árulsz, az a legjobb tudásod szerint készült és közben a legjobb körülményeket biztosítod az állataidnak

- zárta gondolatait a HelloVidék megkeresésére Lipák Bálint.

Fotók: Jeki Gabriella

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mangalica

állattenyésztés

mangalicafarm

osztopán

somogy

somogy megye

disznóhús